МЗ получава 5 млн.лв. след актуализацията

4679
МЗ получава 5 млн.лв. след актуализацията

Около 5 милиона лева се очаква да получи здравното министерство след актуализацията на бюджета, съобщи здравния министър Таня Андреева, цитирана от КРОСС. Тя уточни, че в момента се прави анализ какви са неразплатените средства от страна на ведомството, на базата на който ще се реши за какво ще бъдат похарчени.

Андреева заяви, че се надява президентът да не налага вето върху актуализацията, тъй като сектор като здравеопазването имал нужда от много финанси. Средства трябва особено много за психиатричните клиники и спешните центрове. Също така в момента се търси механизъм, по който хората, които имат възможност да плащат своите здравни осигуровки, но не го правят, да бъдат накарани да плащат изцяло лечението си, извън случаите на спешност, заяви министърът.

Според Андреева в момента много болници поемат здравноосигурените на свой гръб и решението на този проблем е с промени в Закона за здравното осигуряване. Един от вариантите, който се коментира, е болниците да търсят парите си от здравно неосигурените пациенти със съдия изпълнител. По последна информация от Националната агенция по приходите около 1 милион и 200 хиляди са здравно неосигурените в България. По думите на Андреева това е огромен ресурс и не е справедливо едни да плащат, други - не, а накрая всички да се възползват от еднакви права в лечебните заведения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com