На първо четене: Компенсация с пари вместо отпуск за извънредния труд на полицаите

4434
На първо четене: Компенсация с пари вместо отпуск за извънредния труд на полицаите
Снимка: СДВР

Депутатите одобриха спешно с пълно единодушие нови правила, с които се урежда заплащането на извънредния труд, положен от служителите на МВР. Това стана с промени в закона за силовото ведомство, внесени от ГЕРБ и подкрепени от БСП, които парламентът прие на първо четене.

Управляващите отрекоха мярката да е резултат от протестите. „Промяната се наложи не от това, че в момента служителите изпълняват някакви необичайни полицейски действия, а от работата ни от 13 март насам. Извънредният труд нарасна и тенденцията е към увеличаване на работата по противодействие на последиците от пандемията“, каза новият вътрешен министър Христо Терзийски.

Тристранката одобри промените в Закона за МВР

Националният съвет за тристранно сътрудничество(НСТС) проведе извънредно онлайн заседание, на което правителството и социалните партньо...

В момента положеният труд в работни дни извън установеното работно време не се смята за извънреден и не се компенсира с допълнително възнаграждение.

Приетите сега промени в закона позволяват като извънреден да се отчита всеки труд извън редовното работно време до 70 часа на тримесечен период и 280 часа годишнои съответно да се заплаща. „ … за държавните служители, извън тези с намалено работно време и работещите на смени, ще се установи подневно отчитане на работното време.

По този начин за държавните служители по Закона за МВР ще отпадне компенсирането с допълнителен платен годишен отпуск до 12 дни за положения труд над установеното работно време в работни дни“, мотивираха се вносителите на законопроекта.

По сметките на ГЕРБ прилагането на новите правила ще струва на бюджета 65 млн. лв., от които 37.4 млн. лв. за възнаграждения и 27.6 млн. лв. за осигуровки. Предложението е получило подкрепата на Националния съвет за тристранно сътрудничество и на КНСБ.

Управляващите и опозицията се обединиха, че подобна мярка е необходима, но се сблъскаха по въпроса кога трябва да влезе в действие. От ГЕРБ искаха това да стане от 1 януари 2021 г., а социалистите – от датата на обнародването на промяната в закона.

Решават за цената на извънредния труд в МВР

В последния работен ден преди лятната ваканция депутатите ще обсъдят на първо четене промените в Закона за МВР, свързани с извънредния ...

Спорове

„От един месец служителите на МВР са тук на улицата от цялата страна, за да охраняват статуквото, да запазят това управление на държавата. Служителите на МВР се намират под натиск, в извънредна ситуация, която налага да бъде заплатен този извънреден труд, който полагат в момента на улицата – в ненормални условия, в жеги, под натиска на тълпата, която протестира, и тези хора трябва да бъдат компенсирани по някакъв начин“, заяви соцдепутатът Иван Иванов.

От ГЕРБ обаче не отстъпиха. Депутатът от мнозинството Красимир Ципов посочи, че мярката засяга не всички работещи в МВР, а около 13 хиляди служители с полицейски функции и органите по пожарна безопасност и защита на населението, включително оперативни работници, разследващи полицаи, ръководни служители от ниско, средно и високо ниво, както и малка част от специализираната администрация.

По думите му, за да е сигурно, че те ще получат допълнителните пари, нужните за това средства трябва да бъдат заложени в новия бюджет за следващата година. „Законът за публичните финанси съвсем ясно казва, че промени в частта „Разходи за персонал“ не са възможни в рамките на бюджетната година“, обясни Ципов.

Според Филип Попов може да се направи актуализация на бюджета.

Борисов разреши: Нека протестират, но да не провокират полицията

“Противоотровата на лъжите на "триото" е истината. Хората виждат непрекъснато къде съм“. Това написа във Facebook министър-...

"Не става дума за тези, които са навън и ги пече слънцето, те и сега получават допълнително възнаграждение. Останали са много малко, които не взимат и ние и за тях искаме да го направим", настоя Валентин Радев от ГЕРБ.

Депутатите от ГЕРБ смятат също, че ако в МВР получават по-високо заплащане, вместо повече отпуск, ще се повишат качеството на работата и мотивацията.

Тъй като депутатите излизат в лятна ваканция от август, законопроектът се очаква да бъде окончателно приет през септември.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Сдружение обвинява АПИ и МРРБ в лобизъм заради пътната маркировка у нас

Миньори и енергетици на автопротест в София

Митрополит Антоний: Трябва ни деен патриарх, защото обществото има нужда от светлина и опора

С над 200 км/ч: Шофьор се заби в багер на Околовръстното в София (СНИМКИ)

Експерт се надява новите влакове на БДЖ да са от това хилядолетие

Областният управител на София обясни каква ще е съдбата на Паметника на Съветската армия

70% от хората искат нова пенсионна реформа

Жълт код за силни дъждове в седем области на страната

Прогноза за времето - 23 април 2024 г. (вторник)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com