На първо четене: Приеха плавно поскъпване на акциза за тютюневите изделия

2683
На първо четене: Приеха плавно поскъпване на акциза за тютюневите изделия
Снимка: iStock

Парламентът прие на първо четене предложението на служебния кабинет за въвеждане плавно и на стъпки на акцизен календар за тютюневите изделия за четиригодишен период, считано от 1 март 2023 г. Измененията предвиждат балансирано и умерено увеличение на минималното акцизно облагане на цигарите и останалите свързани категории тютюневи изделия, както и на електронните цигари с никотин.

В мотивите към законопроекта се посочва, че е постъпило искане от бранша за въвеждане на акцизен календар за период от четири години напред, считано от 1 март 2023 г., с цел да се постигне балансирано увеличение на минималното акцизно облагане на цигарите и останалите свързани категории тютюневи изделия, включително електронните цигари, съдържащи никотин.

Цигарите поскъпват с 20-30 ст. от 1 март

Поетапно повишение на акциза на цигарите и на другите тютюневи изделия, включително и на електронните цигари от 1 март 2023 г., одобри ...

По този начин ще се постигне предвидимост на данъчната и регулаторната среда и ще се избегне рязко повишаване на акцизните ставки, както и нежелани последици за бизнеса, фиска и потребителите. Също така с приемането на предложението ще се въведат успешни европейски практики и ще се намали изоставането на страната ни спрямо останалите страни в ЕС и средните нива на акцизното облагане на цигарите, което е над 150 евро на хиляда къса към текущите в България 90 евро на хиляда къса, се посочва в мотивите към законопроекта.

Според експерти подходът е повече от логичен, тъй като по този начин ще се избегне риска от шоково поскъmване на цигарите и другите категории продукти, на фона на очакваната ревизия на европейската акцизна директива. Плановете на служебния кабинет срещат подкрепа при голяма част от тютюневата индустрия. От там коментират, че заложеното в акцизния календар води до предвидимост за бизнеса, в синхрон с ЕС практиките. С това се избягва и предоставяне на предимство на определени фирми на пазара, при които е нормално да има различни търговски интереси и решения.  

Миналата седмица предложението мина през бюджетна комисия, а очакванията са то да бъде окончателно прието и на второ четене в зала. Ръстът, който се предвижда е около 5%, балансирано и плавно, много под високите нива на инфлацията у нас. Увеличението, което би могло да се очаква за цигарите е само от около 20-30 ст, като обаче се запазва предимството на бездимните изделия и електронните цигари – те ще продължат да бъдат с преференциално и в пъти по-ниско облагане спрямо цигарите.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com