На всеки двама българи се пада по един автомобил

2570
На всеки двама българи се пада по един автомобил
Снимка: БГНЕС

На всеки двама българи се пада по един автомобил, т. е. 508 коли на 1000 души. Това сочат последните данни на Евростат и OICA, публикувани в доклада на Европейската асоциация на автомобилните производители. Според статистиката средният показател за Европейския съюз е 573 автомобила на хиляда души.

Рекордьор обаче е Малта - 775 автомобила на 1000 души. Малко по-малко са превозните средства в Люксембург - 745 на 1000 души. На дъното на класацията се оказва Румъния, където на 1000 човека се падат 308 автомобила.

Вече няма да ходим в КАТ при покупка на кола

Край на опашките пред КАТ и пренасянето на документи между институциите при покупка на автомобил. Това стана ясно по време на работна ...

Преди северната ни съседка се нареждат само Унгария и Латвия, съответно с 377 и 391 коли на хиляда граждани. В Гърция този показател е 566 автомобила.

Асоциацията разпространи и друга любопитна информация, според която най-много въглероден двуокис средно изпускат автомобилите в Естония - 133,9 грама на километър пробег, а най-малко в Хърватия - 117,7 г/км. Нашата страна се намира близо до средното равнище в Европа -125,8 г/км., отбелязва още "Монитор".

Публична тайна е, че голяма част от регистрираните леки коли в България са на възраст над 10 години. В тази връзка в началото на месеца от Екоминистерството предложиха да се предприемат мерки, които да направят вноса на стари коли неизгоден.

Очаква се относно проблема да се произнесе министерството на финансите, а мерките можело да се насочат и към продавачите на такива коли. Друга идея, свързана с намаляване на замърсяването е да се въведат санкции за коли без катализатори, като дори се рекламират с това, че сваляли филтриращите устройства от возилата след докарването им в страната. Явно по този начин се стремят да успокоят клиентите, заради епидемията от кражби на автокатализатори, предавани за скрап, защото в тях има платина.

През май регистрациите на нови автомобили са се увеличи с 4,6% на годишна база, показват данни на Асоциацията на производителите на автомобили в България.

Британски учени: Мястото на децата е извън автомобила

За детския организъм е далеч по-добре да се намира извън автомобила, отколкото в него заради концентрацията на вредните вещества в сало...

Продадените в страната леки коли през миналия месец са 2457.

В ЕС покупките се увеличават през вай с 5,3 на сто, спрямо същия месец на 2016 г. и достигат 1,38 млн нови автомобила. От големите пазари най-сериозен е ръстът в Германия (+12.9%), Испания (+11.2%), Франция (+8.9%) и Италия (+8.2%).

За първите пет месеца на годината новите регистрации в страните от ЕС са почти 6.72 млн. От големите пазари най-сериозен скок на продажбите има в Италия (+8.1%), Испания (+7.3%), Германия (+4.7%) и Франция (+3.3%), а спад във Великобритания (-0.6%).

Actualno.com припомня, че в края на миналата седмица управляващите обявиха край на реденето на опашки пред КАТ при регистрация на закупен автомобил.

До две-три седмици трябва да е готов софтуер, който ще позволи покупката на кола да става само с ходене при нотариус.

Цветанов: Завишаваме наказанието за собственик на автомобил, дал го на неправоспособен водач

Всеки водач на автомобил, който го предоставя на неправоспособен водач, ще понесе цялата строгост на закона. Убеден съм, че това ще бъд...

Облекчението ще е по-скоро за купуване на коли, които са вече регистрирани в България. Сега при продажба на кола между двама души, старият и новият удостоверяват смяната на собствеността и после се ходи в КАТ с наръч документи, за да се вземе нов талон. С промените това отпада.

Предвижда се вече по служебен път документите да отиват в КАТ и другите институции, а шофьорът да взима директно готов талон. Готви се и връзка между всички регистри на отделните институции – промяна, което ще става постепенно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com