Над 2 520 военнослужещи са оказали помощ на пострадалите от водната стихия в община Карлово

508
Над 2 520 военнослужещи са оказали помощ на пострадалите от водната стихия в община Карлово
Снимка: Пресцентър на МО

2 527 военнослужещи от Сухопътните войски и Военновъздушните сили са се включили в помощ на хората от населените места, пострадали от наводнението в община Карлово в началото на септември, съобщиха от Министерството на отбраната.

В продължение на 28 дни - от 2 до 29 септември, военнослужещите са били там, където е имало нужда от тяхната помощ. В дейностите, ръководени от командира на 61-а Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Деян Дешков, са били използвани 205 специализирани машини. Благодарение на техния труд в с. Каравелово са почистени 90 къщи, 104 дворове, 2 обществени сгради и 3 км засегнати улици. В село Богдан са почистени 67 къщи, 70 дворове и около 3 км от засегнатите улици. Военнослужещите са помогнали и на жителите на село Слатина.

Още в първите часове на наводнението по искане на областния управител на област Пловдив и на кмета на община Карлово военнослужещи от 61-а Стрямска механизирана бригада са се притекли на помощ на жителите в наводнените села и с бързите си действия са  евакуирали хора. В спасяването им са се включили и шестчленен екипаж с вертолет AS 532 AL Cougar от авиобаза Крумово. Осем човека са били открити и извлечени с лебедка и колан, както и с кош, на борда на вертолета от покривите на обградените от вода къщи.

По 800 лева ще получат 400-те най-пострадали домакинства от наводненията в Карловско

Около 400 домакинства, които са най-засегнати от наводненията в община Карлово, ще бъдат финансово подпомогнати с по около 420 швейцарс...

Военнослужещите от 61-а бригада също са участвали в транспортирането на тежко болни хора. Те са доставили храна и вода за населението. Специалисти от 61-а Стрямска мехнаизирана бригада са поставили инженерни съоръжения за възстановяване на комуникациите и снабдяването към бедстващите райони.

Военнослужещите са разчиствали и пътната инфраструктура, почиствали са дворовете и домовете на хората от дървета, натрупани клони, тиня, кал и други предмети, довлачени от водата. Помогнали са за изхвърлянето на унищожената битова техника, за спасяването на оцелялата покъщнина и за разчистването на затрупани коли. С военни водоноски е била осигурена вода в бедстващите райони, а до възстановяване на водоснабдителната система в Карлово военнослужещи са разнасяли вода, осигурена от Българския червен кръст, за болницата и детските градини и ясли в града.

До 10 октомври военнослужещи от Сухопътните войски с многоцелеви ескаватор „Комацу“ са продължили да участват в довършителните аварийно-възстановителни дейности в село Слатина. 

ОЩЕ: Кметове предлагат промени в Закона за водите след наводненията в Карловско

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 3 май, 2024 година

МВнР с важна препоръка към българите в Грузия

Градушка е паднала в района на Рожен (СНИМКИ)

Прогноза за времето - 4 май 2024 г. (събота)

Евростат: България е сред страните от ЕС с най-ниска продължителност на живота

Осъдиха болница в София за скандален случай: Лекарка си направила бебе с чужд генетичен материал

Анастасия Стойчева: Валежите тепърва ще започват

Най-важните новини за деня: 2 май, 2024 година

Добре или зле: 49,7% от българите имат доверие в църквата

Прогноза за времето - 3 май 2024 г. (петък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com