Над 20 хиляди вече гласуваха за “Кмет на годината” 2019-2023

1093
Над 20 хиляди вече гласуваха за “Кмет на годината” 2019-2023
Снимка: kmeta.bg

Оспорваната битка започна още в първите дни на конкурса на Kmeta.bg

Оспорвана е и тази година битката за наградите „Кмет на годината“ за мандат 2019-2023. Вече над 20 хиляди гласа са регистирани за градоначалниците в платформата Kmetnagodinata.bg в 7-те категории на конкурса, организиран от Kmeta.bg.

На Kmetnagodinata.bg имат право да дадат своя вот всички български граждани, платформата е отворена за гласуване до 23,59 ч. на 14 септември 2023 г. Големите победители ще бъдат обявени на официална церемония на 19 септември 2023 г.

В година на избори за местно самоуправление по традиция вотът обхваща целия изтичащ мандат – 2019-2023 г.

В надпреварата участват всички 265-има кметове на общини в страната. Изключение тази година е направено за 4 общини – Разлог, Якоруда, Нова Загора и Никола Козлево. Причината е, че там настоящите кметове не изпълняват функциите си през целия мандат (избрани са по-късно или временно изпълняват длъжността) и затова няма как да бъдат оценявани за четиригодишия период наравно с останалите.

Категориите в конкурса “Кмет на годината” за мандат 2019-2023 са:

– Кмет на годината ;

– Кмет на гражданите;

– Смарт сити;

– Зелена община;

– Градска среда;

– Туризъм и култура;

– Спорт и младежки политики.

Всеки гражданин може да гласува за своя фаворит само в една от петте специализирани категории, както и да даде подкрепата си за него в една от двете основни категории – Кмет на годината или Кмет на гражданите.

Регистрацията за гласуването в платформата Kmetnagodinata.bg става през профил в социалната мрежа Facebook, профил в Google или с друг имейл, като в последния случай вотът трябва да бъде потвърден през посочения имейл.

Победителите във всяка категория ще са трима – за малка, средна и голяма община, според населението в нея. (Малка община – с население до 20 000 жители; Средна община – с население от 20 000 до 50 000 жители; Голяма община – с население над 50 000 жители). Типовете общини са определени според официалните данни на НСИ за броя на населението към 31. 12. 2022 г.

Оспорвана е надпреварата в повечето категории, показват междинните резултати до днес, 5 септември, само 4 дни след старта на гласуването от 1 септември.

В категория „Спорт и младежки политики“ за приза засега спор водят при малките общини инж. Пеньо Ненов, кмет на Бяла, Варненско, и инж. Деян Иванов, кмет на Белослав; а при големите – Калин Каменов, Враца, и д-р Христо Грудев, Асеновград, са на няколко гласа разлика.

Не по-малко оспорван е вотът и в категория „Зелена община“. При средните общини за първото място най-много гласове са събрали кметът на Троян Донка Михайлова и на Родопи Павел Михайлов. При големите общини с почти еднакъв брой гласове са градоначалниците на Габрово Таня Христова и на Ямбол Валентин Ревански.

С много близък резултат са и кметовете на Бургас и Перник Димитър Николов и Станислав Владимиров в категорията „Смарт Сити“ при големите общини.

Най-оспорвани, както всяка година, са големите категории в конкурса. За „Кмет на гражданите“ надпреварата при големите общини засега с близък вот оглавяват Перник (Станислав Владимиров) и Ямбол (Валентин Ревански). При малките състезанието е между инж. Деян Иванов (Бяла) и Радослав Ревански (Белица). В средните общини съперници са Павел Михайлов (Родопи) и Атанас Стоянов (Сандански).

В категория „Кмет на годината“ при големите общини за първите 4 дни от гласуването битка се води между градоначалниците на Стара Загора Живко Тодоров и на Перник Станислав Влаимиров. За малка община с единици гласове разлика първото място постоянно се сменя между кметовете на Сливница Васко Стоилков и на Белослав инж. Деян Иванов. При средните общини вотът е оспорван между Донка Михайлова (Троян) и Павел Михайлов (Родопи).

Това обаче са само междинни резултати, а до края на гласуването остават още 10 дни и са възможни много изненади.

Победителите в конкурса ще станат ясни точно в 23,59 ч. на 14 септември и ще бъдат обявени на официалната церемония “Кмет на годината” за мандат 2019-2023, която ще се проведе на 19 септември 2023 г. в София. Церемонията ще бъде излъчена и по БНТ 1 и БНТ 4 на 21 септември от 21.00 ч.

Събитието се осъществява с подкрепата на БАТ България, ЕФБЕТ, Виваком и Електрохолд.

Медийни партньори на събитието са БНТ, Economic.bg, Информационна агенция Фокус, Метрореклама, ESGNews.bg, TheMayor.eu.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com