Над 900 нарушения по ЗУТ в детски училища и градини

22978
Над 900 нарушения по ЗУТ в детски училища и градини

Пукнатини, течове, нарушена покривна конструкция и липса на документация установиха проверки на ДНСК сред 1833 училища, 1757 детски градини и 16 общежития, центрове за деца и учебни работилници.

При проверките са установени 903 нарушения на разпоредбите на Закона за устройство на територията /ЗУТ/, 216 на санитарно-хигиенните норми и 690 на нормите за пожарна безопасност, информираха от Дирекцията за национален строителен контрол. Нарушенията по ЗУТ най-често се изразяват в наличие на пукнатини по стени и плочи, пропадания, провисвания на козирки или плочи и течове вследствие нарушаване на хидроизолацията на покривите на съответните сгради.

В спортното училище "Васил Левски" в гр. Пловдив е констатирано, че в училищната сграда има видими пропуквания и пропадания-работеща фуга между двата корпуса по цялата височина на сградата. По цялата дължина на коридора на първия етаж, вследствие на пропадане на земната основа има фуга с разлика в нивата около 1 см. Стълбището е отцепено от основната сграда с фуга от около 0.5 см.

В Обединено детско заведение /ОДЗ/ "Слънчице" гр. Велинград е констатирано, че балкона над северозападния вход е провиснал и има пукнатина, успоредна на фасадата по цялата ширина на плочата. В Целодневна детска градина /ЦДГ/ № 108 "Детско царство" филиал в ж.к. "Дружба 1" гр. София армировката по терасите на втори етаж и по перголата над входа на сградата е с частично липсващо бетонно покритие и наличие на корозия. Установено е и наличие на напречно разцепване на терасата на второто ниво на сградата.

При проверката на Детска ясла № 58 в ж.к. "Хаджи Димитър", ул. "Баба Вида" № 18 в София са установени диагонални пукнатини по стените на сградата към улица "Баба Вида". Външното стълбище пред входа на сградата е видимо наклонено, с изявени хоризонтални пукнатини. В 12 Средно общообразователно училище /СОУ/ "Цар Иван Асен II" в София е констатирано отваряне на конструктивна фуга между основното тяло на сградата и физкултурния салон. Във Френската езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин" в София е установено уширяване на конструктивна фуга между двете тела на сградата. В148 СОУ "Любомир Милетич" гр. София е констатирано, че има хоризонтални пукнатини на връзката между всички вертикални елементи-колони, стени и плочата на първи етаж. По едноетажното тяло /крило Д/ е установено серия от хоризонтални, вертикални и диагонални пукнатини. В ЦДГ № 113 "Лъвче" гр. София източната масивна ограда е деформирана с дълбока и широка пукнатина, която е опасна за играещите на двора деца. В Седмична детска градина /СДГ/ № 3 "Детско градче" гр. Варна са установени пукнатини по тавани, стени, колони и наличие на влага и течове. Хидроизолацията на плоския покрив е компрометирана. В ЦДГ № 15 "Гълъбче" гр. Варна югоизточния край на блок А е пропаднал, терасата на първи етаж е отцепена по цялото протежение и по диагонал. Има видими пукнатини по таван, под и стени.

Някои от проверяваните сгради са с нарушена покривна конструкция, която се нуждае от ремонт. Например: В ОУ " Св. Св. Кирил и Методий" с. Брадвари, община Силистра част от основните греди и дъсчената обшивка са амортизирани и покрива е с пропадания, вследствие от което има течове и паднала мазилка в коридора над стълбището, както и по външните и вътрешните стени. В Професионална гимназия по селско стопанство (ПГСС) "Никола Вапцаров", гр. Брезник са констатирани видими деформации по тавана на сградата. Покривът на ЦДГ "Снежанка" в с. Просеник, община Руен е в лошо състояние и се нуждае от основен ремонт. В СОУ "Любен Каравелов" в гр. Несебър е с компрометирана хидроизолация на покрива и има постоянен теч около воронките. Покривните панели на физкултурния салон са провиснали и са обрушени ръбове на греди и на места е оголена армировката.

В някои случаи, на проверяващите не са представени документи за извършени преустройства. Например, за ЦДГ № 22 "Горска приказка" кв. Аспарухово, гр. Варна не са представени документи за наново монолитно изграден втори етаж.

В ЦДГ № 12 "Пинокио" кв. Аспарухово, гр. Варна има изпълнени стоманобетонни плочи на 1 и 2 етаж на основната сграда и филиала. ОУ "Св. Кирил Философ" кв. Тева гр. Перник е констатирано извършено преустройство на учебни зали във фитнес зала, за което не са представени строителни книжа и документи за въвеждане в експлоатация. В ОУ " "Г. С. Раковски" с. Голямо ново, община Търговище е изпълнена реконструкция на котелно и газово стопанство, без строителни книжа.

При проверките е констатирано и наличие на неизползваеми сгради и такива в лошо състояние, които представляват опасност и могат да доведат до възникване на аварии и да застрашат здравето и живота, както на децата, така и на работещи в съответния обект. Същите следва да бъдат ремонтирани или премахнати. Например: В имота на СОУ "Св. Седмочисленици" в гр. Пловдив има наличие на изоставен, незавършен строеж, предвиден за кухненски блок. В двора на ОУ "Христо Ботев" с. Съдиево, общ. Нова Загора има масивна сграда /склад за дърва и въглища/ с напукани и наклонени тухлени зидове, за която има опасност от самосрутване. В двора на ОУ "Христо Ботев" с. Мокрен, общ. Котел има сграда /общежитие/ в лошо състояние, застрашаваща сигурността и здравето на учениците и персонала.

Установено е и ползване на отделни обекти без същите да са въведени в експлоатация по установения от закона ред. Такъв е случаят в Професионална гимназия за екология и минна промишленост /ПГЕМП/ "Христо Ботев" гр. Перник, където е констатирано извършено преустройство на столова и кухня във фитнес зала, за което не са представени документи за въвеждане в експлоатация.

За всички случаи, в които са нарушени изискванията на ЗУТ, органите на ДНСК са изпратили писма до кметовете на общини за предприемане на действия по реда на чл. 195 от ЗУТ. При проверките не са установени закононарушения, които са от компетентността на органите на ДНСК. Установени са нарушения относно пътищата за евакуация и бързо освобождаване на сградите в случай на авария, липсата на евакуационни планове и недостатъчен брой противопожарни уреди и такива с изтекъл срок. В някои от случаите не са доказани необходимите осветености при евакуационното осветление. За тези несъответствия са връчени предписания от органите на Пожарна безопасност и защита на населението. Органите на РЗИ ще вземат отношение по констатираните нарушения на санитарно-хигиенните норми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com