„Най-бедната страна в ЕС въстана“, Станишев яхна вълната за оставка на правителството

20791
„Най-бедната страна в ЕС въстана“, Станишев яхна вълната за оставка на правителството
Агенция АФП коментира, че българите по света ще гасят довечера лампите в подкрепа на протеста в България; Сергей Станишев не изключвал възможността за предсрочни избори.

Хиляди българи взеха участие в протестни демонстрации в десетки градове в страната срещу невероятно високите сметки за електричество през януари, в най-бедната държава в европейския съюз, където правителството протака либерализирането на енергийния пазар, съобщава АФП, цитирана от БЛИЦ.

В столицата и в останалите градове хиляди скандираха “Мафия!” и „Оставка!”, като носеха плакати с надпси „Електричество + безработица = геноцид”.

Сблъсъци с полицията в София и Благоевград, има арестувани

Полиция блокира пътя на шествието към централата на електроразпределителното дружество ЧЕЗ, предаде репортер на агенция “Фокус&rd...

Минималната работна заплата от 130 евро в Балгария може да осигури 10 пъти по-малко електроенергия, в сравнение с еквивалентните стойности във Франция, отбелязва АФП.

Варненци напуснали страната заради условията тук подкрепят протестната седмица в морската столица. Варненката Катя Генова в момента живее в Стокхолм, Швеция и е съпричастна със своите съграждани.

“Да призовем гражданите в България да се обединят. Да покажем, че “сговорна дружина, планина повдига”. Нека всички изключим осветлението си поне за 1-2 минути на 17 февруари от 19 ч.”, пише тя до “Петел”.

По този начин всички, които не могат да излязат на улиците ще изразят своята съпричастност към протестните действия, които ще се проведат на територията на цялата страна.

“Нека да го направим всички заедно, в името на забравения български глас”, призовава Катя.

Перник оправда реномето си, биха шефа на „Охранителна полиция“

Началникът на "Охранителна полиция" в Перник  Богомил Точев бе ступан по време на въстанието срещу ЧЕЗ в града, съобщи „Стан...

Междувременно Станишев нямаше как да пропусне този повод и поиска оставка на правителството и спешни консултации, съобщи БГНЕС.

"Българите са прави да протестират и да търсят справедливост, да защитават правата си. Ясно се вижда, че протестите от последната седмица по същество са насочени срещу мизерията, липсата на справедливост и социална защита от държавата", каза пред БГНЕС лидерът на опозицията Сергей Станишев и допълни, че с бездействието си правителството показва своята неадекватност и неспособност да реши проблемите в страната.

"Хората са на улицата, повече от 100 000 протестираха днес, а премиерът мълчи в Македония, мълчат и министрите. След всичко, което стана днес в страната, България вече не е същата. Вижда се ясно, че правителството и премиерът Борисов нямат нужния обществен кредит на доверие, за да овладеят ситуацията и да отговорят на очакванията на хората"- заяви Станишев и допълни: "Аз не изключвам възможността и за предсрочни избори, защото такава ситуация, в която няма доверие към властта и към държавата трябва да има политическо решение – това е единствено възможната развръзка".

Според Станишев най-вярното решение ще се постигне чрез гласа на хората, а това става на избори. "На страната днес са й нужни институции, парламент, ползващи се с доверието на гражданите, за да направят промените в политиката на държавата и да отговорят на очакванията на хората."

"Затова първата стъпка към решаването на проблемите на страната е оставка на кабинета. Ние ще настояваме за спешни консултации с политическите сили в България, за да бъдат те адекватни на очакванията на хората", заяви лидерът на БСП по повод масовите протести в страната срещу правителството и високите цени на тока.

Протестиращите са пред президентството

Протестиращите се преместиха пред президентството в София, където продължиха гражданското си неподчинение, предаде БГНЕС. До нови сблъ...

"Днес хората сами поискаха оставката и на премиера и на правителството, защото разбират тяхната обвързаност, тяхната зависимост от монополите", заяви още Станишев. "Все по-наяве излиза икономическата обвързаност на това правителство с тези електроразпределителни дружества. Едно от първите решения на това правителство през август 2009 година бе да се даде без конкурс на EVN Горна Арда. От медиите разбирам, че достатъчно близки хора на премиера са в ръководството на ЧЕЗ, тогава няма защо да се питаме защо не се осъществява ефективен контрол върху цените, каза още лидерът на БСП.

Вместо да вземе решителни мерки срещу монополите, премиерът прави имитация на някакви действия в стил "тука има – тука нема", като назначава и уволнява шефове на ДКЕВР. Днешното искане на оставката на назначената преди три дни от самия Борисов Юлиана Иванова, е поредното доказателство за неспособността му да се справи с проблемите или говори за неговата обвързаност с политиката за защита на монополите, която това правителство превърна в своя основна цел.

Правителство на г-н Борисов е взело в ръце всички икономически и финансови потоци в страната, но не може да реагира адекватно, защото неговите икономически интереси противоречат на интересите на хората, каза в заключение лидерът на опозицията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com