Най-важните новини за деня: 11 октомври 2023 г.

3962
Най-важните новини за деня: 11 октомври 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 11 октомври 2023 г.

ОФИЦИАЛНО: ВДИГНАХА МИНИМАЛНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА

Минималната работна заплата ще стане 933 лв. от 1 януари 2024 г., реши правителството. Размерът ѝ ще се повиши с 19,6%, или със 153 лв. спрямо сегашната й стойност.

КАБИНЕТЪТ РЕШИ: КРАЙ С АЕЦ "БЕЛЕНЕ"

На днешното си заседание Министерският съвет прие решение, с което отменя решение на правителството от 2018 г., свързано с бъдеща АЕЦ "Белене", съобщиха от правителствената пресслужба.

"НЯМА НАРУШЕНИЕ": МОСВ ОТБИ ГРАЖДАНСКИ СИГНАЛИ ЗА НЕЗАКОННО СТРОИТЕЛСТВО В РУПИТЕ

„Не са установени нарушения“ – това съобщиха за Actualno.com от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Благоевград относно граждански сигнали за строежи в местността Рупите.

ВАС ОКОНЧАТЕЛНО: ПРАВОСЪДНИЯТ МИНИСТЪР НЕ МОЖЕ ДА ОБЖАЛВА ИЗБОРА НА И.Ф. ГЛАВЕН ПРОКУРОР

Петчленният състав на Върховният административен съд (ВАС) окончателно отхвърли жалбата на правосъдния министър Атанас Славов срещу избора на Борислав Сарафов за и.ф. главен прокурор, съобщи lex.bg. Основният аргумент на петчленния състав е, че министърът няма правен интерес да обжалва.

ОСМАН ОКТАЙ: АКО ПРАВИТЕЛСТВОТО ТРЕПЕРИ ОТ ПРОТЕСТИ НА ОЛИГАРСИТЕ, ЗНАЧИ СМЕ ПРЕВЗЕТА ДЪРЖАВА

Щом кабинетът "трепери" от блокадите на земеделци, миньори и енергетици, значи сме "превзета държава". Това заяви политическият анализатор и дългогодишен зам.-председател на ДПС Осман Октай в Студио Actualno по повод мащабните протести на различни сектори през последните месеци.

ОСМАН ОКТАЙ ЗА МОДЕЛА "ПЕЕВСКИ": ДЕТАЙЛИ КАКЪВ Е И КАК РАБОТИ (ВИДЕО)

"Продължаваме промяната - Демократична България" са заложници на Бойко Борисов и на Делян Пеевски, затова сами ще поискат нови предсрочни избори. Това прогнозира в Студио Actualno политическият анализатор Осман Октай, дългогодишен зам.-председател на ДПС и един от съоснователите на ОДС.

ТЪРГОВИЯТА ПРОЦЪФТЯ: 10 ЛВ. УДАРИ ТАКСАТА ЗА ИЗВИНИТЕЛНА БЕЛЕЖКА

10 лева за извинителна бележка са принудени да плащат родители в София, предава БНТ. Проблемът е, че здравната каса не покрива издаването на медицински документ за извиняване на отсъствия в детска градина и училище. В същото време регулация за определяне на цените на услугите, които доплащат пациентите, няма. Единствените изисквания към медици и лечебни заведения са да обявят ценоразпис за допълнителните услуги и да издават касови бележки.

ВТОРИ ФРОНТ СРЕЩУ ИЗРАЕЛ: ЗАСЕГА ОТКЪМ ЛИВАН И СИРИЯ ИМА ОГРАНИЧЕНИ ОБСТРЕЛИ (ВИДЕО)

Опасенията, че войната в Израел ще се разрастне и Израел ще трябва да се бие на повече от един фронт след безпрецедентната операция на "Хамас" срещу страната остават силни.

ИЗРАЕЛСКИЯТ ВОЕНЕН МИНИСТЪР: ЗАПОЧВАМЕ ПЪЛНОМАЩАБНО НАСТЪПЛЕНИЕ, ГАЗА НЯМА ДА БЪДЕ СЪЩАТА

 

Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант обяви, че Израел преминава към „пълномащабно настъпление“ в Ивицата Газа, предаде Haaretz.

САЩ СЕ ПРАВЕХА, ЧЕ ПАЛЕСТИНЦИТЕ ГИ НЯМА: БЛИЗКИЯТ ИЗТОК ПЛАЩА ЦЕНАТА

Американският президент Джо Байдън пожела „по-устойчив и интегриран Близък изток“ по време на речта си пред Общото събрание на ООН през септември. Той говореше за регион, в който Израел се радва на "по-голяма нормализация и икономическа връзка". Тази визия обаче понижи израелско-палестинския конфликт до един не толкова важен проблем, което изобщо не е така.

РУСКАТА ОФАНЗИВА КЪМ АВДЕЕВКА: ЩЕ ТРЯБВА МНОГО ПОВЕЧЕ, ГЛАСИ ОЦЕНКА ОТ САЩ (КАРТИ И ВИДЕО)

Рязко увеличение на интензивността на боевете в рамките на войната в Украйна имаше през последните 24 часа. Съгласно данните от сутрешната сводка на украинския генщаб, за изминалото денонощие е имало цели 108 бойни сблъсъка по цялата линия на фронта в Украйна. Това е огромно увеличение – реално 3, почти 4 пъти спрямо обичайното дневно ниво за последния месец.

РУСНАЦИТЕ ДЕЗЕРТИРАТ ОТ АРМИЯТА: ОФИЦИАЛНА СЪДЕБНА СТАТИСТИКА ГО ПОКАЗВА (ГРАФИКА)

През първата половина на 2023 г. 2726 руски военни са получили присъди по наказателни дела, сочи справка на изданието "Верстка" по данни на съдебния департамент на Върховния съд на Русия

КАКВО ПОЛУЧИ УКРАЙНА НА ПОРЕДНАТА СРЕЩА ВЪВ ФОРМАТА "РАМЩАЙН"? (ВИДЕО)

Нови пакети оръжия, замразени руски активи, средства за поддръжка на военна техника - украинският президент Володимир Зеленски чу всички тези обещания в Брюксел на 11 октомври.

ВТОРИ ВЗРИВ КАТО "СЕВЕРЕН ПОТОК": РАЗСЛЕДВА СЕ КАКВО СТАНА С ФИНЛАНДСКИ ГАЗОПРОВОД

Подводният газопровод Balticconnector и телекомуникационен кабел, свързващи Финландия и Естония под Балтийско море, са повредени и е възможно причината да е умишлен акт, предаде Reuters, позовавайки се на официална информация от финландското правителство.

ХАОСЪТ В САЩ ЗАПЛАШВА ПОДКРЕПАТА ЗА УКРАЙНА. ЗАЩО?

Хаосът в Конгреса на САЩ заплашва продължаването на подкрепата за Украйна, а последствията ще бъдат значителни. Военната помощ на Америка е по-голяма от тази на всяка друга страна. Последствията няма да засегнат само Съединените щати. Ще наруши ли настоящата ситуация единството на международната подкрепа за Украйна? Загрижеността за това нараства.

СЛЕД ПОЗИЦИЯТА МУ ЗА ХОМОСЕКСУАЛНОСТТА: КАРДИНАЛИ СЕ ОБЪРНАХА СРЕЩУ ПАПАТА

 

Петима кардинали осъдиха изявлението на папата, че хомосексуалността не е престъпление, пише Yeni Şafak. Те призоваха папа Франциск да потвърди, че Католическата църква няма да благослови грешните еднополови връзки или каквито и да било сексуални отношения извън брака.

СТРАХОТЕН ГРИГОР ОБЪРНА СВЕТОВНИЯ №2 В ШАНХАЙ И Е НА 1/4-ФИНАЛ

 

Първата ракета на България Григор Димитров постигна страхотна победа на 1/8-финалите на Мастърс-а в Шанхай, след като се наложи над намиращия се на второ място в световната ранглиста – Карлос Алкарас. Родният тенисист изоставаше в резултата след първия сет, но демонстрира отлична игра и в крайна сметка се поздрави с успеха след 5:7, 6:2 и 6:4.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 4 май, 2024 година

Прогноза за времето - 5 май 2024 г. (неделя)

Жълт код за валежи в осем области

Румен Радев ще участва в тържествения водосвет на бойните знамена

Условията за туризъм в планините са лоши

Коментар №3 на седмицата: Да обичаш на инат: Защо Сърбия остава вярна на Путин

Коментар №2 на седмицата: Санкциониран си по "Магнитски"? Ставаш за водач на листа

Срутване на скали затвори Кресненското дефиле

Коментар №1 на седмицата: Забранете и шоколада след хазарта. И се махнете завинаги, лакомници!

По-евтино: Ето колко ни излиза трапезата за Великден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com