"Няма нарушение": МОСВ отби граждански сигнали за незаконно строителство в Рупите

4020
"Няма нарушение": МОСВ отби граждански сигнали за незаконно строителство в Рупите
Снимка: БГНЕС

„Не са установени нарушения“ – това съобщиха за Actualno.com от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Благоевград относно граждански сигнали за строежи в местността Рупите.

Притеснения

Става въпрос за строителство на спа комплекс с 10 къщи за гости, административна сграда и голям паркинг в близост до храма на Ванга и до античния тракийски град Хераклея Синтика. Освен това районът е дом на 141 вида птици, от които 33 вида са включени в Червената книга на България, а 63 са от европейско природозащитно значение.

Още: Граждани бият тревога: На Рупите пак се строи, свещеното място на Ванга е под заплаха

Във Facebook групата „Спаси Рупите“ местни жители и гости на Рупите бият тревога, че инвеститорите - бизнесмените Силвия и Валентин Парапунови и Констанин (Коко) Динев - планират завършване на големия проект върху лечебната кал на минералните извори до храма на Ванга. Според недоволните граждани следват и два други хотела, а почти целият дебит на целебната вода „ще я направи масово недостъпна за хората“.

МОСВ: Всичко е по закон

На въпроси, изпратени до Министерството на околната среда и водите, от РИОСВ-Благоевград ни отговориха, че инспекцията е извършила проверки на място през 2018 г., 2020 г., 2021 г. и 2022 г., като нарушения не са открити.

Попитани дали инвеститорите имат нужното разрешително за строеж (проблем, засегнат от недоволните граждани), от РИОСВ-Благоевград отвърнаха, че компетентен орган за предоставяне на данни е Община Петрич. Но посочиха, че главният архитект на общината е издал две разрешения за строеж през 2017 г. във връзка с инвестиционното предложение „Изграждане на къщи за гости в поземлени имоти с номера 000345, 000347, 000349 и 000350“.

Къщата за гости, администрация, ресторант и СПА център, с адрес на строителна площадка: УПИ – VІ 345, 347, 350, в землището на с. Рупите е с възложител „СИ 5 ТРЕЙД“.

Относно близостта до водните басейни и до Хераклея Синтика от РИОСВ отговарят, че местоположението и обхвата на строежа/строителната площадка съответства на местоположението и обхвата на процедирани по реда на екологичното законодателство - глава шеста от Закона за опазване на околната среда, чл. 31 от Закона за биологичното разнообразие и поднормативната база към тях, в РИОСВ – Благоевград инвестиционни предложения. Цитирани са и примери - туктуктук и тук.

"Процедурите са проведени при съобразяване на получени становища от специализирания компетентен орган Министерство на културата предвид местоположението на инвестиционните предложения спрямо обхвата на археологически обект „Античен град Хераклея Синтика и прилежащи некрополи. Осигурен е обществен достъп до документацията при провеждане на процедурата и до крайните актове", пишат от РИОСВ - Благоевград.

Ново разрешение за строеж

От Публичния регистър на издадени разрешения за строеж, публикуван на интернет страницата на Община Петрич, е видно, че за имот 49312.17.48 (предмет на Решение №БД-35-ПР/2018 г.) от главния архитект на Община Петрич е издадено и Разрешение за строеж №60 от 6 април 2023 г. Става въпрос за строеж на „Къщи за гости, СПА център, административна част и басейн“ в с. Рупите.

Съгласно действащата към момента кадастрална карта (КК) на с. Рупите, територията, предмет на заявените от „СИ 5 ТРЕЙД“ ЕООД инвестиционни предложения, съставлява следните поземлени имоти: поземлен имот с идентификатор 49312.17.60 с площ 8657 кв. м (8.657 дка); поземлен имот с идентификатор 49312.17.48 с площ 2500 кв. м (2.500 дка) и поземлен имот с идентификатор 49312.17.57 с площ 841 кв. м (0.841 дка). Тоест - общата площ на трите имота е в размер на почти 12 декара.

Снимка: РИОСВ - Благоевград

"До момента от страна на РИОСВ – Благоевград не са установявани факти и обстоятелства за административна намеса по компетентност. В случай че бъдат установени такива факти и обстоятелства, от РИОСВ – Благоевград ще бъдат предприети съответните мерки съобразно екологичното законодателство", гласи отговорът на инспекцията.

Още: Ще бъдат ли застроени Рупите и затворени само за привилегировани?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com