Най-важните новини за деня: 18 октомври 2023 г.

3638
Най-важните новини за деня: 18 октомври 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 18 октомври 2023 г.

МЕСТНИ ИЗБОРИ 2023: СПРАВКА ЗА СТОТИЦИ МЕСТА С ПОТЕНЦИАЛНО НАГЛАСЕНИ РЕЗУЛТАТИ

Общо 12 страници с населени места, които са рискови за нагласени местни избори 2023, публикува Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

БИВШ КАНДИДАТ НА ПП ЗА ВЪТРЕШЕН МИНИСТЪР ОБВИНИ САРАФОВ ЗАРАДИ ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ДЕЛОТО "БАРСЕЛОНАГЕЙТ"

Бившият кандидат на "Продължаваме промяната" - "Демократична България за вътрешен министър Андрей Янкулов разкри защо според него е прекране делото срещу бившия премиер и настоящ лидер на ГЕРБ Бойко Борисов по "Барселонагейт". Когато бившият главен прокурор Иван Гешев се препозиционира в обществено-политическия живот и тръгна на борба срещу политическата корупция, делото „Барселонагейт“ се забърза и в рамките на дни бяха извършени множество процесуално следствени действия. След като Борислав Сарафов временно пое ръководството на прокуратурата като изпълняващ функциите главен прокурор, разследването стигна до логичния си край, обясни Янкулов пред bTV. 

МВР ПОЗВОЛЯВА НА ПОЛИЦАИТЕ ДА БИЯТ И С ТЕЛЕСКОПИЧНА ПАЛКА

Министерството на вътрешните работи предлага промени в своя наредба, които да позволят употребата на телескопични палки от полицията. Това става ясно от обявление на ведомството в правителствения портал за обществени консултации.

ХАОС И ОБВИНЕНИЯ: ЛЕКАРИТЕ СЕ МОЛЯТ КОШМАРЪТ С Е-РЕЦЕПТИТЕ ДА СПРЕ

Проблеми със софтуера за електронните рецепти за лекарства. Председателят на БЛС Иван Маджаров коментира пред БНТ, че общопрактикуващите лекари са най-готови да изписват електронни рецепти. 40 000 бели рецепти са издадени, но са изпълнени само 800.

РАДЕВ: ДОПЪЛНИТЕЛНИТЕ ТРАНЗИТНИ ТАКСИ НА РУСКИ ГАЗ ЩЕ ДОВЕДАТ ДО ФАЛИТА НА „БУЛГАРТРАНСГАЗ“

Допълнителните транзитните такси на руски газ ще доведат до фалита на „Булгартрансгаз“. Това каза президентът Румен Радев пред медиите в София по повод решението на страната ни да въведе допълнителни транзитни такси за руски газ. Според него това решение ще доведе до декапитализацията на дружеството, а след това и до неговия фалит.

ДЕНКОВ: „БУЛГАРТРАНСГАЗ“ НЕ Е ЗАПЛАШЕН ОТ ФАЛИТ

Министър-председателят акад. Николай Денков отрече "Булгартрансгаз“ да е заплашен от фалит, стана ясно от негово изявление по повод опасенията, че допълнителната транзитна такса за руски газ ще доведе до фалита на дружеството. 

ВУЧИЧ: ТРЯБВА ДА РЕШИМ ПРОБЛЕМА С БЪЛГАРСКАТА ТАКСА ЗА ТРАНЗИТ НА РУСКИ ГАЗ

Президентът на Сърбия Александър Вучич коментира от Пекин въвеждането на новата такса за транзит на руски газ през България, посочвайки, че в момента е важно да се обърне внимание на решаването този проблем, предаде Танюг, цитирана от БТА.

ДЪРЖАВАТА УДЪЛЖИ СРОКА ЗА ДОСТАВКИ ОТ РУСИЯ ЗА АЕЦ "КОЗЛОДУЙ"

Доставката на блокове вътрешно-реакторни детектори за шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще бъде възможна до 15 ноември 2023 г. Това реши Министерският съвет на днешното си заседание, променяйки предходно свое решение за предоставяне на дерогация от забраните с оглед действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

ВНОС НА ИНФЛАЦИЯ ОТ ВОЙНАТА В ИЗРАЕЛ - КОГА Е ВЪЗМОЖЕН? ГОВОРИ ДОЦ. КОСЬО СТОЙЧЕВ (ВИДЕО)

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева предупреди за "нов облак на не най-слънчевия хоризонт за световната икономика". Върху какво може да повлияе войната на Израел срещу „Хамас“ и до каква степен засегната ще е България? В Студио Actualno потърсихме отговорите от доц. Косьо Стойчев - ръководител катедра "Регионална и политическа география” към Софийския университет.

ПЕТРОЛНИТЕ ПАЗАРИ ПРОГНОЗИРАТ КРАТКА ВОЙНА В ГАЗА

Петролният пазар залага на кратка война, която няма да надхвърли границите на Ивицата Газа, пише британското издание UnHerd. В същото време нищо не предвещава бързо разрешаване на конфликта. 

ИЗРАЕЛ ПУБЛИКУВА ВИДЕО, ПОКАЗВАЩО ЧИЯ РАКЕТА УДАРИ БОЛНИЦАТА В ГАЗА. ЖЕРТВИТЕ СЕ УВЕЛИЧАВАТ

Ракета, изстреляна от Газа по цел в Израел в рамките на все по-горещата война в Израел, е причината за трагедията в болница "Ал Ахли" в Газа. Това твърдят от израелската армия (IDF), като публикуваха видеокадри в официалния си профил в Twitter като доказателство.

ВЕРСИЯТА ЗА РАКЕТА, УДАРИЛА НЕ БОЛНИЦАТА В ГАЗА, А ПАРКИНГА Ѝ, НАБИРА СИЛА (СНИМКИ И ВИДЕА)

Информацията за експлозията в баптистката болница Ал-Ахли в град Газа обиколи света на 17 октомври вечерта. Съобщенията са за стотици загинали като тази сутрин цифрата достигна 800 души, според телевизия "Ал Арабия". "Хамас" веднага обвини за огромния брой жертви Израел. Информацията бе моментално подета и тиражирана дори от световно признати авторитетни медии без да бъде щателно проверена.

РУСКА ПАНИКА: УКРАИНСКИ ДЕСАНТ ПРЕЗ ДНЕПЪР. РУСИЯ ЩЕ ИМА ДА СТРАДА ПРЕДИ ДА СВИКНЕ С ATACMS (ВИДЕО)

В Херсонска област, украинската армия, действащи по жп моста от Приднопровско, направиха пробив и завзеха село Пойма на източния бряг на река Днепър. С помощта на подкрепления, тези украински части след това продължиха напред и стигнаха до северните покрайнини на Песчаповка. Всичко това се развива на изток-североизток от Олешки, а твърдението за случилото се е на руския телеграм канал "Рибар". Неговият създател Михаил Звинчук е бивш говорител на руското военно министерство, беше награден от издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин с включване още през 2022 година в работна група по организацията на мобилизацията и социалните въпроси за "специалната военна операция" (бел. ред. - наглото руско наименование на подпалената от Путин война в Украйна).

С АВДЕЕВКА РУСИЯ ТРЪГНА ДА ОБРЪЩА ХОДА НА ВОЙНАТА В УКРАЙНА (ВИДЕО)

След няколко месеца на упорита, но бавна украинска контраофанзива, руските войски започнаха ново настъпление. Те се съсредоточиха върху град Авдеевка, силно укрепен район, контролиран от Украйна, близо до столицата на Донецка област. Авдиевка се оказа стратегически "джоб", заобиколен от вражески позиции от три страни, пише The Economist.

ПУТИН ЛАСКАЕ СИ ДЗИНПИН И ПРОМОТИРА КИТАЙСКАТА "МЕКА СИЛА" (ВИДЕО)

Китай е готов да работи с Русия „за защита на международната справедливост“. Така руските пропагандисти предадоха думите на китайския президент Си Дзинпин по време на срещата му с руския диктатор Владимир Путин в Пекин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...