Най-важните новини за деня: 19 октомври 2023 г.

3670
Най-важните новини за деня: 19 октомври 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 19 октомври 2023 г.

РАДЕВ С НОВО ВЕТО, ОПИТВА ДА СПРЕ И ЛИБЕРАЛИЗАЦИЯТА НА ПАЗАРА НА ТОК

Президентът Румен Радев наложи вето върху закона, който предвижда пълна либерализация на пазара на електрическа енергия за битовите потребители до 2026 г.

СЛЕД ВЕТОТО: ДЕНКОВ ПРИЗОВА ПРЕЗИДЕНТА ДА НЕ ПЛАШИ ХОРАТА С ЦЕНАТА НА ТОКА

Премиерът Николай Денков коментира пред журналисти наложеното по-рано днес (19 октомври) вето от президента Румен Радев върху текстовете в Закона за енергетиката, предвиждащи либерализация на пазара на ток.

"ВИНАГИ ДВАМА, ВИНАГИ": БОРИСОВ И ПЕЕВСКИ ИСКАТ ОТЧЕТ ОТ ПРЕМИЕРА ЗА СДЕЛКАТА С МИНЬОРИТЕ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и водещото лице в последните месеци на ДПС - Делян Пеевски изпратиха общо писмо до премиера Николай Денков.

ЦЕНАТА НА ГОРИВАТА НЯМА ДА СЕ ПОКАЧИ СЛЕД ПРОДАЖБАТА НА "ЛУКОЙЛ". ГОВОРИ ЕНЕРГИЕН ЕКСПЕРТ

Цените на горивата няма да се променят при продажбата на „Лукойл“. В това увери енергийният експерт от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) Мартин Владимиров пред bTV за продажбата на рафинерията в Бургас. 

ГЕРМАНИЯ ИМА НАЙ-ГЛУПАВАТА ЕНЕРГИЙНА ПОЛИТИКА В СВЕТА. НЕЩО ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ

Вместо обещаното "икономическо чудо" на "Зелените", което те много шумно и уверено обявиха преди изборите за Бундестаг, можем да се задоволим само със неприятни "сини чудеса" (немски идиоматичен израз, означаващ "неприятна изненада"). Други чудеса, особено зелени, все още не са наблюдавани. Реалността е друга.

САРАФОВ: ПРОКУРОРИ СА ЗЛОУПОТРЕБЯВАЛИ С ВЛАСТ ПО ЗАПОВЕД НА ГЕШЕВ

Имало е злоупотреби с извършването на лични проверки от прокурори от Върховна касационна прокуратура (ВКП) по разпореждане на бившия главен прокурор Иван Гешев. Част от тези проверки са извършени спрямо членове на ВСС. Това съобщи и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.

УВОЛНЕНИЯ В МВР ЗАРАДИ ПРОПУСКИ И НАРУШЕНИЯ: РЕЗУЛТАТИТЕ СЛЕД УБИЙСТВОТО В ЦАЛАПИЦА

Пропуски, нарушения, липса на координация и взаимодействие в полицията - всичко това е довело до провала в залавянето на извършителя на убийството на 24-годишния Димитър Малинов в пловдивското село Цалапица. Заради случая следват редица уволнения. Заключението е от завършилата проверка на МВР, назначена със заповед на министър Калин Стоянов на 2 август.

ВЪЗМОЖНО Е ЯДРЕНО НАДЦАКВАНЕ В КРИЗАТА В БЛИЗКИЯ ИЗТОК: ГЕОРГИ ПАПАКОЧЕВ В “ОТГОВОРИТЕ“ (ВИДЕО)

Нека да не забравяме, че Израел притежава ядрено оръжие и това е най-силният възпиращ околните държави фактор. Иран казва, че до седмици може да направи ядрено оръжие. Това каза в седмичното обзорно предаване на Actualno.com “Отговорите със Спасиана Кирилова“ международният анализатор Георги Папакочев, един от създателите на легендарното предаване на БНР „12+3“ и дългогодишен журналист в радио „Свободна Европа“ от Мюнхен и Прага. Поводът е евентуалния развой на войната на Израел с “Хамас“ и възможността конфликтът в Близкия Изток да се разрастне:

ПУТИН ПУСНА МИГ С РАКЕТИ "КИНЖАЛ" В ЧЕРНО МОРЕ: ОТГОВОРЪТ НА БЪЛГАРИЯ (ВИДЕО)

Министърът на отбраната Тодор Тагарев определи като „ново провокативно послание на Кремъл“ решението на диктатора Владимир Путин самолети МиГ-31 на руските Въздушно-космически сили с хиперзвукови комплекси "Кинжал" да започнат постоянен патрул над Черно море.

РУСНАЦИТЕ СИ ИЗМИСЛЯТ УКРАИНСКИ ДЕСАНТ НА ДНЕПЪР, БЯГАТ КАТО ПЛЪХОВЕ ОТ ДУПКА ПРИ БАХМУТ (ВИДЕО)

Геолокализирани видеокадри, при това разпространени от украински източници като един от най-сериозно следящите войната в Украйна профили в Twitter NOELReports, подсказват, че все още няма голям украински пробив и установяване на предмостие за още по-голям десант на североизток от Олешки, Херсонска област. Същата оценка прави и американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) – но подчертава, че е за отбелязване и то сериозно как знакови и като цяло достоверни руски източници в лицето на руски военни блогъри продължават да говорят и обсъждат украинските действия по Днепър и то с фокус за готвен мащабен десант, а не досегашните украински локални операции. Според ISW основното притеснение на руските военни блогъри е, че на източния бряг на Днепър има недостиг на елитни руски сили – много от тях бяха изтеглени да се бият в западната част на Запорожието, по направлението Орехов – Токмак – Мелитопол, където е съсредоточена третата украинска контраофанзива от началото на войната.

ИЗНАСИЛЕНИ, УБИТИ, ЗАПАЛЕНИ - КАК ПУТИН ПОМИЛВА ЖЕСТОКИ ПРЕСТЪПНИЦИ ЗАРАДИ УЧАСТИЕ ВЪВ ВОЙНАТА С УКРАЙНА (ВИДЕО

През лятото на 2014 година в Калуга, Русия, е изнасилена, убита и запалена 18-годишната Яна Болтинюк. Две години по-късно в Калужска област изчезва още едно момиче - 19-годишната Мария Нечетная. Следствието не успява да открие убийците на момичетата, затова техните майки решават да търсят престъпниците заедно, разказва изданието "Важные истории".

"КРИЕТЕ СЕ ЗАД ГЪРБА НА НАШИТЕ МЪЖЕ": УКРАЙНА ВОЮВА И С ДЕЗЕРТЬОРИТЕ

От началото на третата си контраофанзива Украйна набира войници в армията под лозунга "Смелостта побеждава страха". Някои украинци обаче отхвърлят призива на страната си да вземат оръжие и търсят начини да избегнат военната служба, пише Business Insider.

МАСОВИ АРЕСТИ НА СТОТИЦИ ПРОТЕСТИРАЩИ, ПРОНИКНАЛИ В КАПИТОЛИЯ (ВИДЕО)

В САЩ протестиращи срещу сраженията и кръвопролитията в Ивицата Газа нахлуха в сградата на Конгреса.

КОРЕКЦИЯ НА ГРАНИЦИТЕ МЕЖДУ СЪРБИЯ И КОСОВО? ВУЧИЧ ЧАКА С НЕТЪРПЕНИЕ ТРЪМП В БЕЛИЯ ДОМ

През последните седмици замразеният конфликт между Сърбия и Косово е опасно близо до ново разпалване. При въоръжена престрелка между сръбски въоръжени лица и косовските власти в северната част на страната загинаха трима нападатели и един полицай. След това, само няколко дни по-късно, Белият дом предупреди за безпрецедентно струпване на сръбски войски по границата с Косово, което породи опасения, че войната може да се завърне на Балканите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com