Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-важните новини за деня: 21 февруари 2024 г.

21 февруари 2024, 22:00 часа • 4195 прочитания

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 21 февруари 2024 г.

"ИЗБОРИ 2 В 1"?: ГЕРБ НЕ ИСКАТ ДА ДЕЛЯТ РЕГУЛАТОРИТЕ ЗАСЕГА

Няма да сложа подписа си под т.нар. меморандум, предложен от ПП-ДБ. Това заяви на извънреден брифинг вицепремиерът Мария Габриел. Повод за изказването й беше предложения документ за управление от страна на коалицията ПП-ДБ.

БОРИСОВ СЛЕД ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ЗА МЕМОРАНДУМ: ИЗБОРИТЕ ДВЕ В ЕДНО СА ЛОГИЧЕН ЗАВЪРШЕК НА НЕКОАЛИЦИЯТА (ВИДЕО)

Изборите две в едно са логичен завършек на некоалицията. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред медиите в парламента. Думите му бяха във връзка с предложението на ПП-ДБ за меморандум. 

ИМА ДВА ВАРИАНТА ЗА КОМПРОМИС МЕЖДУ ПП-ДБ И ГЕРБ: ГОВОРИ ПОЛИТОЛОГЪТ СТОЙЧО СТОЙЧЕВ (ВИДЕО)

ПП-ДБ предложиха на ГЕРБ-СДС меморандум за управленска програма след ротацията, включващ поста на външен министър и квотите в регулаторите. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обаче отвърна, че избори 2 в 1 са "логичен завършек" на "некоалицията". Политологът доц. Стойчо Стойчев прогнозира в Студио Actualno, че няма да се стигне до предсрочни парламентарни избори.

КИРИЛ ПЕТКОВ ПОСТАВИ ОСНОВНОТО УСЛОВИЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО ДА НЕ СЕ РАЗПАДНЕ

Не, още не сме получили отговор от ГЕРБ за меморандума, който им предложихме. Ще трябва внимателно да го прочетат и да вземат някакво решение. Това каза съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков в ефира на Нова телевизия относно искането за договор с основни цели за управлението на страната.

БОЙКО РАШКОВ СЪЗРЯ ЧАДЪР ОТ МВР И ПРОКУРАТУРАТА НА НОТАРИУСА

До настоящия момент службите на МВР, органите на МВР изобщо не са работили по случая Мартин Божанов-Нотариуса. Всеки разумен човек може да помисли дали Нотариуса не е бил с чадър от органите на МВР и прокуратурата, за да може да извършва престъпна дейност едва ли не пред погледа и очите на много български граждани.

НОВИ СВИДЕТЕЛСКИ ПОКАЗАНИЯ ЗА МАФИЯТА И ВЛАСТТА: ХОРАТА С ПРЯКОРИ И МЯСТОТО ИМ В ПЪЗЕЛА

Още двама свидетели (освен Любена Павлова и Илия Златанов) посочват, че изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов е бил "близък" с бившия ръководител на столичното следствие Петьо Петров - Петьо Еврото, който е обвинен по делото "Осемте джуджета". Това твърди разследващият сайт BIRD, който цитира защитен свидетел на прокуратурата.

ПРИТИСКАХА НИ С ДЕЛА И ЖАЛБИ В ПРОКУРАТУРАТА: СХЕМИТЕ РАЗКРИВА ПРОФ. КАЛАМАРИС (ВИДЕО)

Групата на “Нотариуса“ ни притискаше с дела и жалби в прокуратурата срещу нас. Това каза в “Студио Actualno“ гръцкият бизнесмен и учен проф. Йоаким Каламарис който твърди, че е изнудван от групата на застреляния наскоро Мартин Божанов по прякор Нотариуса:

КЗП ПРЕХВЪРЛИ НА ПАРЛАМЕНТА ТЕМАТА С ЦЕНИТЕ НА МОБИЛНИТЕ УСЛУГИ

Комисията за защита на потребителите (КЗП) прехвърли на парламента темата с цените на мобилните оператори. Това се случи по време на заседанието на подкомисията срещу монополите.

В “ПИРОГОВ“ ИМА ФИНАНСОВИ НАРУШЕНИЯ: ПРОФ. ХРИСТО ХИНКОВ С ПЪРВИ КОМЕНТАР НА ПРОВЕРКАТА НА АДФИ (ВИДЕО)

Аз съм дълбоко убеден в едно нещо: Данните в одитния доклад, върху който аз стъпвам, са верни. Има тъмна картина и финансови злоупотреби в "Пирогов". Това каза здравният министър проф. Христо Хинков в седмичното обзорно предаване на Actualno.com "Отговорите със Спасиана Кирилова". Той коментира за първи път пред медия резултатите от проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) в “Пирогов“ и отговори на въпрос дали ще оттегли искането за уволнение на директора на болницата д-р Валентин Димитров.

АДФИ НЕ ОТКРИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ В "ПИРОГОВ", БОЛНИЦАТА ЗОВЕ ХИНКОВ ДА ЗАПАЗИ ДИРЕКТОРА

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) приключи проверката си в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ по сигнал от министъра на здравеопазването Христо Хинков. Заключението е, че няма данни за извършени престъпления, злоупотреби, корупционни практики или нанасяне на щети на лечебното заведение.

ЗАЩО ЗДРАВЕН МИНИСТЪР НЕ МОЖЕ ДА УВОЛНИ ШЕФ НА ГОЛЯМА БОЛНИЦА: ПРОФ. ХРИСТО ХИНКОВ В “ОТГОВОРИТЕ“ (ВИДЕО)

Министърът на здравеопазването е абсолютно безсилен да махне който и да е директор на голяма държавна болница. Това каза в седмичното обзорно предаване на Actualno.com “Отговорите със Спасиана Кирилова“ министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков:

КЪСАШ ДОГОВОРА БЕЗ НЕУСТОЙКИ, АКО ВДИГНАТ ЦЕНИТЕ: ПП-ДБ С ИДЕЯ СРЕЩУ МОБИЛНИТЕ ОПЕРАТОРИ (ВИДЕО)

ПП-ДБ внасят законопроект, с който да защитят гражданите и фирмите при индексация и повишаване на цените от страна на мобилните оператори. Това обяви депутатът от ПП-ДБ Мартин Димитров пред медиите в парламента. 

РУСНАЦИ ИЗОБЛИЧИХА ШОЙГУ В НОВА ЛЪЖА ЗА ВОЕНЕН УСПЕХ, HIMARS УБИ ДЕСЕТКИ РУСКИ ВОЙНИЦИ (ВИДЕО)

Превзехме и Кринки – това докладва руският военен министър Сергей Шойгу пред издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин. Шойгу прибави "успеха" към този в Авдеевка и го описа като слагане на окончателен край на третата украинска контраофанзива, която стана факт през лятото на 2023 година: "Това е абсолютен успех": Путин се срещна с Шойгу след превземането на Авдеевка

АНАЛИЗ: ОСНОВНИЯТ ПЛАН НА НАТО ПРИ ВОЙНА С РУСИЯ

Европейските лидери твърдят, че Русия може да атакува членове на НАТО и се готвят за война, пише Spectator. Но експерти предупреждават: членовете на Алианса просто нямат средства да се борят с Москва. Цялата техника и боеприпаси вече са изпратени в Киев.

САЩ ПРАВЯТ ПУТИН ПО-БОГАТ И ДЕ ФАКТО ФИНАНСИРАТ ВОЙНАТА МУ В УКРАЙНА

САЩ с право са считани за най-важния съюзник на Украйна във войната, която издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин подпали. Съединените щати оказаха военна помощ на Украйна за над 75 млрд. долара и са водещ фактор в налагането на санкции срещу режима на Путин с цел икономически натиск. Тези санкции, обаче, не се спазват в достатъчна степен, за да може Кремъл наистина да усети ефект на сериозен натиск.

САЩ ИЗЛИЗАТ ОТ НАТО: ДОНАЛД ТРЪМП ЕФЕКТИВНО ЩЕ ПОГРЕБЕ АМЕРИКА

Ако продължи сама, Америка ще престане да бъде суперсила - може дори да не оцелее. Това пише един от известните американски колумнисти Питър Сучиу в свой анализ, посветен на темата "Доналд Тръмп"*.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес