Месец преди изборите: И последното разклонение на "Барселонагейт" вече е в историята

9047
Месец преди изборите: И последното разклонение на "Барселонагейт" вече е в историята
Снимка: БГНЕС

На 10 май, около месец преди предсрочните парламентарни избори, Софийската градска прокуратура (СГП) е прекратила отделеното от „Барселонагейт“ досъдебно производство, което се водеше за пране на пари в Турция. Това бе последното разклонение от основното дело, по което бе поискан имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

За прекратяването на турската връзка от страна на СГП съобщи най-напред разследващият сайт Bird.bg, а след това „Медиапул“ писа, че потвърждава информацията независимо чрез свои източници. Постановлението за прекратяване не е публикувано от държавното обвинение.

Прекратеното основно дело

През октомври миналата година Софийската градска прокуратура съобщи, че е прекратила основното дело за пране на пари „Барселонагейт“, в чийто център бе имот на стойност 2,9 млн. евро в каталунската столица, ползван от манекенката Борислава Йовчева: Нова глава от сагата "Барселонагейт". Прокуратурата разпитва Борислава Йовчева.

Разследващите медии „Биволъ“ и Bird.bg цитираха част от документите, внесени в парламента от държавното обвинение, в които се говори за интимна връзка между Йовчева и Бойко Борисов. Твърдеше се също така, че именно той е източникът на парите за къщата в Барселона: "Биволъ": Борисов е източникът на парите за къщата в Барселона, а те са изпрани.

По-късно обаче лидерът на ГЕРБ излезе чист от съдебната сага заради липса на доказателства за извършено престъпление. Делото бе иззето от прокурора Стефан Христов, уличен в необективно разследване, и бе връчено на екип от обвинители. Прокуратурата прекрати делото месеци след като Иван Гешев бе отстранен от Висшия съдебен съвет от поста главен прокурор, а мястото му зае Борислав СарафовПрокуратурата не откри пране на пари в "Барселонагейт".

Турската връзка

Държавното обвинение прати молба за правна помощ до Турция за разкриване на банкови сметки и имоти на Борислава Йовчева и Бейзат Яхя, сочен като близък до Валентин Златев и Бойко Борисов. За Бейзат Садък Яхя се знае, че е агент на ДС с псевдоним “Митко”. Синът му Илтер Бейзатов Садъков беше депутат от ГЕРБ в 49-ото Народно събрание и в още четири парламента преди това. Прокуратурата се интересуваше от Бейзат Яхя, защото го подозира, че е изнесъл в Турция 300 милиона лева и е закупил за Йовчева луксозен имот след 2015 г.

Снимка: Атанас Чобанов, Facebook

Става въпрос за разследване за пране на пари, свързано с покупката на голям апартамент в Истанбул и редовни парични преводи на лица към бившата манекенка. Държавното обвинение твърдеше официално, че продължава да проверява "пране на пари с увеличаване на капитала на испанска фирма, пране на пари чрез преводи между физически лица с инициали Р.Р. и Б.Й, пране на пари за закупуване на недвижим имот в Турция и за неизгодна сделка по повод продажба на акции на търговско дружество".

Още: НАП изпра бащата на бившата манекенка от "Барселонагейт"

Според Bird.bg абревиатурата Р.Р. е на човек на име Росен Русимов, който бил част от неформалния кръг "Котараците" и бил близък до Борисов. От "Медиапул" уточняват, че не са успели да потвърдят тази информация по независим път. Абревиатурата Б.Й. отговаря на името на Борислава Йовчева.

Имаше и разследване за евентуална неизгодна сделка при продажбата на акциите в дружеството, което притежаваше къщата в Барселона и луксозния бутик в същия град, управляван от Йовчева. Манекенката се премести именно в южната ни съседка след пребиваването си в Каталуния.

Бойко Борисов винаги е твърдял, че няма нищо общо с къщата в Барселона. Той отказа да даде ДНК-проба, за да се установи дали детето на Йовчева е от него. Лидерът на ГЕРБ първоначално не искаше да дава имунитета си, след като Иван Гешев внесе такова искане в парламента. След като тогавашният главен прокурор обаче беше отстранен заради уронване на престижа на съдебната власт, Борисов подписа заявление, че се отказва от депутатския си имунитет.

Още: Бойко Рашков говори за "Методиев Борисов" и международно пране на пари (СНИМКИ)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Съдийка шофира пияна и буйства след задържането

Българин жестоко уби съпругата си в Кипър

Пешеходец загина при пътен инцидент край Търговище

Престъпления и наказания: 2.6 млн. лв. събра МВР от глоби за седмица

Автобус с 36 деца катастрофира край омуртагското село Пъдарино

С 50 и 100 лв. Двама мъже се опитаха да подкупят полицаи в София

Откриха мъртъв кмета на хисарско село

МВР с подробности за спукания газопровод в Костинброд

На стадион "Васил Левски": Полиция и жандармерия тренираха как да овладяват безредици (СНИМКИ)

Пиян се преобърна с тротинетка на пътя край Карнобат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com