Най-важните новини за деня: 27 октомври 2023 г.

985
Най-важните новини за деня: 27 октомври 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 27 октомври 2023 г.

ОБРАТ: ДЪРЖАВАТА СЕРТИФИЦИРА МАШИНИТЕ ЗА ГЛАСУВАНЕ

Пълен обрат по казуса с отпадането на машинното гласуване. От Министерството на електронното управление разпространиха документ, според който машините са били сертифицирани и машинно гласуване ще има.

ДОЦ. КИСЕЛОВА: МАШИННИЯТ ВОТ Е ЛЕГИТИМЕН, НО ПАК МОЖЕ ДА ОСТАНЕМ САМО С ХАРТИЯ

Решението на ЦИК за отмяна на машинния вот вече не е легитимно. Това коментира преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова пред Actualno.com по повод решението на ЦИК за отмяна на машинното гласуване. То беше взето на основание, че устройствата за гласуване не са сертифицирани и последва решение на Министерство на електронното управление да ги сертифицира.

ЦИК РЕШИ: НА МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ ГЛАСУВАМЕ САМО С ХАРТИЕНИ БЮЛЕТИНИ

На местните избори да се гласува само с хартиени бюлетини, реши Централната избирателна комисия преди минути. Решението бе взето с 12 гласа "за" и 2 "против" - Любомир Георгиев и Цветозар Томов - квота на ДБ.

ДВА ДНИ ПРЕДИ ВОТА: ГЕРБ, ДПС И ОПОЗИЦИЯТА ОБВИНЯВАТ ЗАМ.-МИНИСТЪР В МАНИПУЛАЦИИ НА МАШИНИТЕ (ВИДЕО)

Твърдения за злоупотреба с машините за гласуване разпространиха парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане" днес - 2 дни преди местните избори на 29 октомври.

"МАШИНИТЕ СА ПРИНТЕРИ": РЕСОРНИЯТ МИНИСТЪР РАЗЯСНИ ЗАЩО РЕЗУЛТАТИТЕ НЕ МОГАТ ДА СЕ ПРОМЕНЯТ (ВИДЕО)

Удостоверяването на съответствието на машините няма влияние върху изборния процес, а софтуерът за устройствата е заключен с криптографски ключ, който е в ЦИК - с нито един друг софтуер машините не могат да работят. Тези разяснения внесе министърът на електронното управление Александър Йоловски, след като ГЕРБ, ДПС и опозицията обвиниха зам.-министъра Михаил Стойнов в манипулация.

"КОСТИНБРОД 2": ДЕНКОВ ВИДЯ "КОНСПИРАТИВНА ТЕОРИЯ", НО ДОПУСНА ОТСТРАНЯВАНЕ НА ЗАМ.-МИНИСТЪРА

"Фактите са, че в момента машините работят като принтери. Абсолютно ясно е, че никой не може да бъде излъган по този начин, тъй като ще види какво ще пусне като бюлетина". Такава позиция изрази премиерът Николай Денков отноло скандала, набиращ скорост като "Костинброд 2".

БОРИСОВ КОМЕНТИРА "КОСТИНБРОД 2" И ОБЯВИ, ЧЕ ИСКА СГЛОБКАТА ДА ПРОДЪЛЖИ (ВИДЕО)

"Ние имаме принципи, работим прозрачно и се надявам да продължим. Който нарушава правилата, си носи отговорност. Ние не ги нарушаваме. Нищо не сме направили към този момент", така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отговори на въпрос как ще продължат с ПП-ДБ след скандала с машинното гласуване, който започна след доклад на ДАНС, в който се твърди, че заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е взел кодовете за машините. 

МАХАМЕ ПП, ЗА ДА ИМА ПРАВИТЕЛСТВО ГЕРБ, ДПС И ДБ: ГОВОРИ ДЕЛЯН ДОБРЕВ

Единственото полезно правителство за България е това между ГЕРБ, ДБ и ДПС, без участието на ПП. Това каза Делян Добрев от ГЕРБ-СДС в ефира на Нова телевизия.

"ГЕРБ ГУБЯТ СОФИЯ И СЕ ЧУДЯТ КАКВО ДА ПРАВЯТ": ПП-ДБ С КОНТРААТАКА ЗА МАШИННИЯ ВОТ (ВИДЕО)

"Очаквах предизборни циркове, но това надмина всичките ми очаквания. То не бе "Лукойл", не бе левче, не бе 73 стотинки, вето на президента, сега кодове на машини. Истината е, че ГЕРБ губят изборите в София и се чудят в момента какво да измислят. Не им се връзваме на номерата". Това коментира съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Бившият премиер подчерта, че коалицията им с "Демократична България" не се страхува от хартиения вот и призова българите "да си вземем градовете обратно".

СГЛОБКАТА ЩЕ ОЦЕЛЕЕ СЛЕД МЕСТНИЯ ВОТ: ЛЮБОМИР СТЕФАНОВ В "ОТГОВОРИТЕ" (ВИДЕО)

Сглобката ще оцелее след местния вот. Това прогнозира в седмичното обзорно предаване на Actualno.com “Отговорите със Спасиана Кирилова“ политологът и преподавател в НБУ д-р Любомир Стефанов. Поводът – думите на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, че скоро ще има правителство ГЕРБ-ДПС-ДБ, без ПП.

БОЛНИТЕ ОТ КОВИД НЕ МОГАТ ДА ГЛАСУВАТ НА МЕСТНИТЕ ИЗБОРИ 

Да, болните от Ковид няма да могат да гласуват на местните избори. Това потвърди здравният министър проф. Христо Хинков.

СЪБАРЯНЕТО НА САРАЯ НА ДОГАН: СТРАННИ СЪБИТИЯ В ИСТОРИЯТА

Поръчката за събаряне на две незаконни сгради в т. нар. "морски сарай на Доган" – една масивна триетажна и един обект за охрана, е увита в було от странности. Сега се оказва обжалвана от две фирми, които нямат строителна биография. Не са и сред поканените да участват в поръчката, обявена от областния управител на Бургас Пламен Янев. А за събаряне на сграда от калибъра на масивната триетажна сграда е нужно да са вписани в КСБ (Камарата на строителите в България) като правоимащи да изпълняват видове строителни и монтажни работи от пета група строежи.

“ОТГОВОРИТЕ“: С ЛЮБОМИР СТЕФАНОВ, КАЛОЯН СТАЙКОВ И ПЕТЪР СОМЛЕВ (ВИДЕО)

Ето темите в седмичното обзорно предаване на Actualno.com “Отговорите със Спасиана Кирилова“: Последни прогнози преди местните избори на 29 октомври. Как ще се отразят резултатите на некоалицията? Разговор с политолога и преподавател в НБУ д-р Любомир Стефанов.

ЦЕЛТА НА ТАКСАТА ЗА РУСКИЯ ГАЗ И ЗАЩО РАДЕВ ИЗПРЕВАРИ "ГАЗПРОМ"? ГОВОРИ МИЛЕН КЕРЕМЕДЧИЕВ (ВИДЕО)

Министерството на финансите е търсило начин да се запълни дупката от 3 млрд. лв. в хазната и именно това стои в зародиша на решението за налагане на транзитна такса за руския газ през България от 20 лева за мегаватчас. Мнението изрази в Студио Actualno бившият зам.-външен министър и зам.-министър на икономиката Милен Керемедчиев.

БЪЛГАРИЯ Е СЪГЛАСНА ДА ПЛАЩА ПОВЕЧЕ В ОБЩАТА ХАЗНА НА ЕС ЗАРАДИ УКРАЙНА И ГРАНИЦИТЕ

България предпочита увеличение на националната вноска в общата хазна на Европейския съюз, за да не се блокират важни проекти, а и за да може блокът да реализира планирания фонд от 50 млрд. евро за Украйна през следващите 4 години.

ВОЙНАТА В УКРАЙНА: ПУТИН "УМРЯ", РАЗСТРЕЛВАТ РУСКИ ВОЙНИЦИ ЗА НЕПОДЧИНЕНИЕ (ВИДЕО)

Руският президент Владимир Путин умря след инфаркт и вървят активни преговори какво да се прави. Тази информация се появи късно снощи в руския телеграм канал "Генерал СВР". Забележителното в нея е, че тя е поредния епизод в серия от публикации по темата в последните дни от този канал – всичките до една непотвърдени от друг източник. За сметка на това се появиха спекулации, че всъщност този слух е руска инсценировка и с определена цел: Кремъл сам пуснал слуха за инфаркта на Путин, дори Песков не бил наясно?

ВОЙНАТА В УКРАЙНА: КАКВО НИ КАЗВА ИСТОРИЯТА ЗА КРАЯ Ѝ

Исторически позиционирана като мост между Източна и Западна Европа, Украйна многократно е попадала в капана на геополитически борби за власт. Анексирането на Крим от Русия през 2014 г. връща към динамиката на Студената война, където бяха установени ясни сфери на влияние, а отклоненията бяха посрещани с пряка сила или със заплаха от такава.

КОСОВО И СЪРБИЯ: НЯМА РАЗБИРАТЕЛСТВО ЗА МИР

 

Лидерите на ЕС не успяха да убедят Косово и Сърбия да постигнат пробив в проточилия се стремеж за нормализиране на връзките между двете балкански съседки.

ГРИЖА ЗА КЛИМАТА? ГАЗОВИТЕ СДЕЛКИ НА ЕВРОПА ЗА СЛЕД 2050 Г. ПОКАЗВАТ ДРУГО

 

Два дни след като Европейският съюз обяви, че ще настоява за глобално преустановяване на използването на повечето изкопаеми горива много преди 2050 г., Shell Plc подписа 27-годишно споразумение за закупуване на катарски втечнен природен газ за Нидерландия.

ИЗРАЕЛ С НОВ РЕЙД В ГАЗА, УБИТИ СА ТРИМА ОТ НАЙ-ЗНАЧИМАТА БРИГАДА НА "ХАМАС" (ВИДЕО)

 

След като през нощта срещу 26 октомври израелската армия нахлу с танкове в Северна Газа, през изминалата нощ Израелските отбранителни сили (ЦАХАЛ) осъществиха втори подобен рейд в крайбрежния анклав.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com