Най-важните новини за деня: 28 декември 2023 г.

3439
Най-важните новини за деня: 28 декември 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 28 декември 2023 г.

ПРЕГОВОРИТЕ ЗА ШЕНГЕН ПРОДЪЛЖАВАТ, НО ВЛАСТТА Е УВЕРЕНА В „ДА“-ТО НА ВИЕНА

Преговорите за Шенген не са приключили. Това стана ясно от изявления на премиера акад. Николай Денков и вицепремиера и външен министър Мария Габриел. Двамата заедно с Асен Василев проведоха работно съвещание с шефа на външната комисия в парламента и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

ТАРНАВСКИ: РУСКАТА АРМИЯ НИ КОПИРА, НО ЗАГУБИТЕ Й СА 3-5 ПЪТИ ПО-ГОЛЕМИ ОТ НАШИТЕ

Загубите в жива сила на руската армия са 3-5 пъти по-големи от тези на украинските военни, въпреки че Русия постоянно се учи и въвежда нови и нови неща в тактиката си, копирайки украинските бойни действия. Това каза командващият Таврийската оперативно-стратегическа група войски бригаден генерал Олександър Тарнавски в едно от редките си интервюта през последните две години - този път за BBC News Украйна на 27 декември.

ДОКЛАД: КОЛКО ЗДРАВИ СА БЪЛГАРИТЕ И ОТ КАКВО УМИРАТ НАЙ-ЧЕСТО?

Колко здрави са българите и от какво умират най-често? На тези въпроси отговоря годишният доклад за състоянието на здравето на гражданите за 2022 г., който днес правителството прие.

Докладът обхваща нивата на раждаемост и смъртност, както и дейностите по опазване на общественото здраве, държавния здравен контрол, изпълнението на имунизационния календар на страната, програмите, проектите и плановете в областта на общественото здраве.

ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИНАТА БЪЛГАРИ СЕ СТРАХУВАТ ОТ УПОТРЕБА НА ЯДРЕНО ОРЪЖИЕ: ПРОУЧВАНЕ

40% от българите виждат умерен риск от употребата на ядрено оръжие, 26% се притесняват, че рискът е висок, а 12% не виждат риск. Останалите не могат да преценят. Това показват данните от ежегодното международно изследване на Световната Асоциация „Галъп интернешънъл" „В края на годината". То е проведено сред 40 428 души в глобален мащаб. Във всяка държава през периода октомври-декември 2023 г. са интервюирани около 1000 души по метода „лице в лице“, по телефона или онлайн.

НИКОЛАЙ ДЕНКОВ: НЯМАМЕ ДАТА ЗА ПРИЕМАНЕ В СУХОПЪТНИТЕ ГРАНИЦИ НА ШЕНГЕН (ВИДЕО)

Без изключително важните закони, гласувани от Народното събрание и партиите, които ги подкрепиха, нямаше да бъде вдигнато ветото на Нидерландия. Това заяви премиерът Николай Денков на брифинг в Министерски съвет, който коментира очакваното присъединяване на страната ни към Шенгенското пространство по въздух и вода през 2024 година.

"Принцип на нашия кабинет е да не изнасяме информация, преди да са приключили преговорите по различни теми, които са сложни и важни. Тъй като румънското правителство предостави информация пред техните медии, оттам и пред нашите медии част от информация по все още продължаващите преговори, решихме да разкажем това, което се случва през последните дни и седмици", каза той.

ПУТИН С ОБЕЩАНИЕ КЪМ СИ ДЗИНПИН: НАЙ-МАЛКО 5 ГОДИНИ ЩЕ СЕ БИЕМ В УКРАЙНА

По време на срещата в Москва между Владимир Путин и китайския президент Си Дзинпин през март тази година руският държавен глава е заявил, че "ще се бие в Украйна (най-малко) пет години". Това твърди китайското издание Nikkei, позовавайки се на свои източници.

Според автора на задълбочен анализ по темата - Кацуджи Наказава, това изказване е било опит от страна на Путин да обобщи ситуация, в която Русия в онзи момент не е била в добра позиция, а и да обещае на Си, че в крайна сметка Русия ще спечели тази война. Тезата на Путин е, че една дълго продължаваща война ще бъде в полза на добре въоръжената руска армия. Изказването му може да се счита и за предупреждение към китайския президент да не променя проруската си позиция.

Посещението на Си в Москва през март бе първото след началото на войната в Украйна през февруари 2022 г., както и първото в голяма държава след отпадането на рестриктивните мерки покрай COVID-19, се припомня в анализа на Nikkei.

POLITICO: БАЙДЪН ПРОМЕНЯ СТРАТЕГИЯТА СИ ЗА УКРАЙНА (ВИДЕО)

След като помощта на САЩ и Европа за Украйна е сериозно застрашена, администрацията на президента Джо Байдън и европейските служители тихомълком изместват фокуса си от пълната победа над Русия към подобряване на възможностите пред Украйна за евентуални преговори за прекратяване на войната. Това твърдят служители от администрацията на Байдън и европейски дипломат, базиран във Вашингтон, пише "Politico". Такива преговори вероятно биха означавали отказ на Украйна от нейни територии в полза на Русия.

От Белия дом и Пентагона публично настояват, че няма официална промяна в тяхната политика - те все още подкрепят целта на Украйна да изтласка руската армия напълно от страната. Но заедно със самите украинци, американски и европейски служители обсъждат предислоцирането на силите на Киев далеч от контраофанзивата в по-силна отбранителна позиция срещу руските сили на изток, твърдят запознати. Тези усилия включват също укрепване на системите за противовъздушна отбрана и изграждане на укрепления, прегради от бодлива тел и противотанкови препятствия и ровове по северната граница на Украйна с Беларус, казват още те.

ДЕНКОВ ПОТВЪРДИ: АВСТРИЯ СЕ СЪГЛАСИ БЪЛГАРИЯ ДА ВЛЕЗЕ В ШЕНГЕН ПО МОРЕ И ВЪЗДУХ

Постигнахме съгласие с Австрия за приемане на България и Румъния в Шенген по море и въздух. Това заяви премиерът акад. Николай Денков. "След дълги и сложни преговори постигнахме принципно съгласие с Австрия за приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство. В началото за въздушните и морски граници. Австрия пое ангажимент за продължаване на преговорите за сухопътните граници", каза премиерът на последното заседание на МС.

ИЗБИТИ УКРАИНСКИ ПЛЕННИЦИ, КУПИЩА РУСКИ ТРУПОВЕ: МАНЕВРИТЕ НА ПУТИН И ЗАПАДА ЗА УКРАЙНА (ВИДЕО)

Нов случай, заснет на видео, при който руски войници разстрелват явно невъоръжени и предали се украински войници, разтърси информационния поток. Продължават и спекулациите дали Украйна вече разполага с изтребители F-16, а издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин е предупредил китайския си колега Си Дзинпин, че войната в Украйна може да продължи 5 години. Това са най-важните новини от случаващото се в Украйна в последното денонощие.

ЛУДОГОРЕЦ ОТНОВО ПОКАЗА НА БЪЛГАРИЯ КАК СЕ ПРАВИ

Лудогорец изпраща една отлична, във всяко отношение, година. „Орлите“ трябва да са доволни от свършеното през последните 12 месеца. Да, в клуба имаше и немалко трусове – кои по-силни, кои по-леки, но разградчани показаха как може да се управлява футболен отбор. И то по начин, по който да бъде на средно европейско ниво и почти независим от любимия на всички специалисти у нас термин – „бащица“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...