Най-важното за деня, 12 януари 2023 г.

3872
Най-важното за деня, 12 януари 2023 г.
Снимка: iStock

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 12 януари.

ВЪГЛИЩНИТЕ ЦЕНТРАЛИ МОЖЕ ДА РАБОТЯТ ДО 2038 Г., НС ВЪЗЛОЖИ ПРОМЕНИ В ПЛАНА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ

Народното събрание единодушно реши да задължи Министерския съвет да промени Плана за възстановяване и устойчивост. Това се случи, след като ресорната енергийна комисия в парламента късно снощи стигна до общо решение, подкрепено от всички групи, за предоговаряне на плана в частта "Енергетика", а тази сутрин на извънредно заседание то беше гласувано.

БЮДЖЕТНА КОМИСИЯ ОДОБРИ ЗАБРАНАТА ЗА ИЗНОС НА ГОРИВА НА "ЛУКОЙЛ"

Бюджетна комисия в Народното събрание прие на второ четене законопроекта на ДПС, с който се се спира износът на горива от България, които са произведени от суров руски петрол, както и нефтопродукти с произход или изнесени от Русия плюс експорт от България към ЕС или трети страни на суров руски петрол. Ограниченията удрят по нефтената рафинерия в Бургас "Лукойл Нефтохим".

ЩЕ ИМА КОМПЕНСАЦИИ ЗА ЦЕНИТЕ НА ГОРИВАТА ЗА СМЕТКА НА ''ЛУКОЙЛ", НО НЯМА ДА Е ТОЧНО 1 ЛЕВ

Народното събрание прие окончателно механизъм за компенсация на разходите на потребители на моторни горива. Средствата ще се събират от "Лукойл Нефтохим Бургас" и свързаните с нея компании, които преработват руски нефт на територията на България.

ДЕПУТАТ СЕ ЗАКАНИ ДА НЕ ВНАСЯ ЗАКОНИ ЗАРАДИ НЕЗАКОННИТЕ СЕЧИ И КРАЖБИ

"Много стопанства се справят вече добре, но цели предприятия още текат като лейка, за да може някои партии да си купуват изборите. Вчера в ДГС Ихтиман са продадени всичките 10 хил. м3 дървесина без един лев наддаване (вкл. от близката до дпсс Експрес 79) - с нагласени конкурси, но поне на висока начална цена от 125 лв./м3! Пак добре! В ДГС Пирдоп копрвищенската кметска фирма Дип Богдан купува всичко на начална цена (100 лв./м3) без да допуска грам конкуренция, докато в съседни гори Маркони плаща на реални търгове с реално наддаване почти 2 пъти по-висока цена за същата по вид дървесина (180 лв./м3)". Това пише в профила си във Фейсбук депутатът от "Продължаваме промяната" (ПП) Александър Дунчев. 

КИРИЛ ПЕТКОВ КАЗА КАК МОЖЕ ДА СЕ СЪСТАВИ КАБИНЕТ

В коалиция „Рашидов“ няма да участваме. Ако мандатът отиде при БСП ще отидем и ще разговаряме с тях, както те дойдоха. Няма да откажем да говорим за политика. Това каза съпредеседателят на „Продължаваме промяната“ и бивш премиер Кирил Петков в ефира на Нова телевизия.

КПКОНПИ ЗАОБИКАЛЯ ЗАКОНА И ПРОДЪЛЖАВА ДА КРИЕ РЕШЕНИЯТА СИ - АКФ С НОВА ЖАЛБА

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) не е изпълнила решение на Административен съд – София-град (АССГ), с което през ноември 2022 г. съдът я задължи в двуседмичен срок да разкрие решенията си за отнемане на имущество.

МЕДЖИДИЕВ ОБВИНИ БИВШИЯ ЗДРАВЕН МИНИСТЪР СЕРБЕЗОВА ЗА ЛИПСАТА НА ЛЕКАРСТВА

Служебният здравен министър Асен Меджидиев обвини бившия си колега Асена Сербезова за липсата на лекарства в аптечната мрежа. „Не мога да не оценя като грешно постъпката на предишния здравен министър в лицето на Асена Сербезова следените за недостиг медикаменти да бъдат сведени до 60, при наблюдавани 400. И в момента да се чудим как да следим контрола", каза той след заседание на Съвета за лекарствата към здравния министър.

ДОЦ. АНГЕЛ КУНЧЕВ: ВАКСИНИРАНИТЕ СРЕЩУ ГРИП СА ЕДВА 7-8%

Срещу грип са се ваксинирали около 7-8%, като това е процент, формиран при пълно изчерпване на противогрипните ваксини. За сравнение в други държави над 80% от рисковите групи на населението (възрастни и такива с хронични заболявания) са покрити. Това заяви националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

ЕКСПЕРТ: ЗА ГОДИШНИНАТА ОТ ВОЙНАТА РУСИЯ ЩЕ ЕСКАЛИРА КОНФЛИКТА С УКРАЙНА (ВИДЕО)

Наближава една година от началото на войната в Украйна. Кои са следващите стъпки от конфликта? Това питаме в Студио Actualno доц. д-р Искрен Иванов - експерт по международни отношения от Философския факултет на Софийски университет и член на Българската асоциация на политическите науки.

УКРАИНЦИТЕ УСТОЯВАТ В СОЛЕДАР – ПРИМЕР С ГОЛЯМА ГРУПА ИЗБИТИ РУСНАЦИ (ВИДЕО)

Няма лоши новини от Соледар през изминалото денонощие. Това е краткото обобщение в Телеграм на ситуацията в най-горещата точка на фронта в Украйна в момента, дадено от един от полевите командири на тактическа група украински военни, която действа в града - Мадяр.

УНГАРИЯ ЩЕ БЛОКИРА И 10-ИЯ ПАКЕТ САНКЦИИ СРЕЩУ РУСИЯ, УКРАЙНА Е ПОИСКАЛА ОТСТЪПКА ЗА БЕЛАРУС?

В Брюксел ускориха работата по десетия пакет от санкции на ЕС срещу Русия - държавите членки искат да приемат нови наказателни мерки преди срещата на върха Украйна-ЕС в Киев, насрочена за началото на февруари. Това пишат полската информационна агенция ПАП и "Европейска правда".

УКРАИНСКИ ПОСЛАНИК: ТЕЗИ ОРЪЖИЯ ОТ САЩ ЩЕ ПОМОГНАТ ДА ОБЪРНЕМ ВОЙНАТА (ВИДЕО)

Украинските лидери започнаха да говорят за победа над Русия още тази година. Изобилието от нови западни оръжия, които сега се изпращат в Украйна, създава важен прецедент за увеличена подкрепа от НАТО за Киев през 2023 г., каза един от висшите посланици на страната.

НА ОСТРОВА СА ПРИТЕСНЕНИ: ВЪОРЪЖЕНИТЕ НИ СИЛИ СА В ПЛАЧЕВНО СЪСТОЯНИЕ

 

Британските въоръжени сили са в плачевно състояние поради липса на личен състав и въоръжение, пише британското издание The Times. Но военните ръководители не искат да признаят това и настояват за увеличаване на доставките на оръжия за Украйна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com