Най-важното за деня, 18 ноември 2022 г.

5235
Най-важното за деня, 18 ноември 2022 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 18 ноември.

ПП И ДБ: НЕ МАДУРО, А БОРИСОВ ИЗБРА ТЕЗИ МАШИНИ ЗА ГЛАСУВАНЕ (ВИДЕО)

"Министерският съвет на ГЕРБ избра и гласува тези машини. Не Мадуро, а Борисов избра тези машини. ЦИК с председател от квотата на ГЕРБ ги избра." Това обяви на съвместен брифинг между "Продължаваме промяната" и "Демократична България" бившият премиер Кирил Петков. По думите му те през цялото време искат да говорят за бюджета и за решаване на реалните проблеми на хората, а на този фон БСП, ДПС и ГЕРБ избраха да отворят Изборния кодекс.

ГЕРБ И ДПС С ОБЩ ЗАЛП СРЕЩУ "ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА" И "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" (ВИДЕО)

Тази сутрин работата на Народното събрание беше стопирана за два часа поради липса на кворум. Вторият опит за събиране на кворум също удари на камък. Третият се оказа успешен, тъй като се появиха депутатите от ГЕРБ-СДС, които отсъстваха заради изявление на Бойко Борисов в централата на партията. Народните представители от "Продължаваме промяната" и "Демократична България" обаче спазиха обещанието си от вчера и не влязоха в пленарна зала.

БОРИСОВ: НЯМА ДА СЕ ОТКАЖЕМ ОТ ХАРТИЕНАТА БЮЛЕТИНА, НИТО ОТ МАШИННОТО ГЛАСУВАНЕ

Ние от хартиената бюлетина няма да се откажем, нито от машинното гласуване. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на пресконференция след заседание с парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Той определи разговорът с групата като дълъг. 

ЕВГЕНИЙ КЪНЕВ: ГЕРБ МОЖЕ ДА ПОДКРЕПЯТ ПП, ИМА ЖЕЛЯЗНА ЛОГИКА (ВИДЕО)

Виждаме опити за разговори в парламента, подхвърляне на обвинения, заявки за готовност за управление, диалогичност и т.н. Все повече обаче тези заявки и думи обаче остават само такива. Не виждаме правителство, не виждаме резултат. Ще се опитаме да потърсим отговора от гледната точка на парите, дали точно интересите, които пораждат те не са онова, което мотивира народните представители да действат по определен начин или да не действат изобщо. Гост в Студио Actualno е Евгений Кънев, експерт, финансист.

БОРИСОВ ПИТА ПАРТИИТЕ: ЩЕ ИМАМЕ ЛИ ПРАВИТЕЛСТВО С ТРЕТИЯ МАНДАТ?

Ще имаме ли правителство с третия мандат? Това попита лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов другите партии по време на пресконференция. 

ЗАРКОВ: ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР ДА БЪДЕ ОСВОБОЖДАВАН С 13, А НЕ СЪС 17 ГЛАСА ОТ ВСС

Не със 17, а с 13 гласа от Висшия съдебен съвет (ВСС) да бъде предсрочно освобождаван и избиран главният прокурор.

КРИМИНАЛИСТ СМЯТА: ИЗДИРВАНИЯТ САШКО Е ОТВЛЕЧЕН, ИМА ДАННИ ЗА ПСИХИЧЕСКИ ПРОБЛЕМИ ПРИ БАЩАТА

Точно една седмица след изчезването на 12-годишния Александър от Перник - надеждата за неговото откриване не угасва. Криминалистът Иван Савов смята с голяма доза вероятност, че малкият Сашко е отвлечен. Не е оптимист, че детето ще бъде намерено.

ПРОФ. НИКОЛАЙ РАДУЛОВ В „ОТГОВОРИТЕ“: ПАДНАЛАТА В ПОЛША РАКЕТА Е ТРАГИЧЕН ИНЦИДЕНТ (ВИДЕО)

Ракета от войната в Украйна падна в полското село Пшеводув и уби двама души. Трагичен инцидент или провокация? И заплашва ли случилото се националната ни сигурност? В „Отговорите със Спасиана Кирилова“ разговаряме с проф. Николай Радулов, експерт и преподавател по национална сигурност в НБУ, депутат от ИТН и главен секретар на МВР по времето на Иван Костов. Ето какво каза той:

"ОТГОВОРИТЕ": С ПРОФ. НИКОЛАЙ РАДУЛОВ, Д-Р ЮЛИЯН ПЕТРОВ И ЦЕЦКА БАЧКОВА (ВИДЕО)

Темите в седмичното обзорно предаване на Actualno.com „Отговорите със Спасиана Кирилова“ са: Ракета от войната в Украйна падна в полско село и уби двама души. Трагичен инцидент или провокация. И заплашва ли случилото се националната ни сигурност? Разговаряме с проф. Николай Радулов, експерт и преподавател по национална сигурност в НБУ, депутат от ИТН в две Народни събрания и главен секретар на МВР по времето на Иван Костов.

РУСНАЦИТЕ СЕ ПРАВЯТ НА РАЗСЕЯНИ ЗА БАХМУТ (ВИДЕО)

Усилията на руските сили в Донецка област да направят решителен пробив продължават да не се увенчават с успех. Нещо повече – изглежда при Бахмут руснаците вече не успяват дори да опитват да направят пехотни атаки към самия град. Това показват данните от сутрешната и вечерната сводка на Генералния щаб на украинската армия, както и на руския телеграм канал "Рибар". А в официалния канал на руското военно министерство в Телеграм няма и думичка за военните действия в Донецка област – само за Луганска област и главно за бойните действия по линията Сватово – Кремена, където украинската армия лека-полека заема позиции в селища, които ѝ дават възможност да упражнява все по-силен натиск.

ЗАЩО ПРЕГОВОРИ МЕЖДУ УКРАЙНА И РУСИЯ СЕГА МОГАТ ДА РАЗПАЛЯТ ОЩЕ ПО-ГОЛЯМА ВОЙНА?

Преговорите не могат да сложат край на руската война срещу Украйна, те могат само да я спрат временно. Руският президент Владимир Путин няма да се успокои, докато не превземе Киев.

МНЕНИЕ: САЩ ТРЯБВА ДА ДЕЙСТВАТ БЪРЗО, ЗА ДА КОМПЕНСИРАТ БОЕПРИПАСИТЕ, ОТИВАЩИ В УКРАЙНА

Критичният недостиг на боеприпаси може да доведе до колосални последици, както на бойното поле, така и извън него. По време на Първата световна война във Великобритания през 1915 г. има криза за снаряди, която води не само до катастрофалното поражение на британците в битката при Обер Ридж, но и до смяната на правителството на страната. НАТО изпита недостиг на боеприпаси през 2011 г. в Либия. През 2016 г. недостигът на боеприпаси с прецизно насочване във ВВС на САЩ накара някои коалиционни партньори в борбата срещу Ислямска държава да обърнат гръб на Америка.

ИЗРАЕЛСКИ ЕКСПЕРТ: ПУТИН ИЗПОЛЗВА ПОСЛЕДНИЯ СИ КОЗ, А УКРАЙНА ГОТВИ ИЗНЕНАДА ЗА РУСНАЦИТЕ

Масираните руски ракетни обстрели на цивилните обекти в Украйна в действителност оказват малко влияние върху ситуацията на фронта. Това каза в ефира на телевизия „Апостроф.TV“ военният наблюдател от Израел Дейвид Шарп.

РУСКИЯТ ЕЛИТ ВЕЧЕ РАЗБИРА, ЧЕ ВОЙНАТА Е ЗАГУБЕНА?

Източници на "Медуза", близки до администрацията на президента и правителството на Руската федерация, подчертават, че оттеглянето от Херсон е станало "много болезнено събитие" за "руския елит".

АНАЛИЗ: СИГУРНИЯТ ПЪТ НА РУСИЯ КЪМ ИКОНОМИЧЕСКА РАЗРУХА

След нахлуването на Русия в Украйна през февруари руската икономика изглеждаше обречена на срив. Международните санкции заплашваха да задушат икономиката, което доведе до рязък спад в стойността на рублата и руските финансови пазари, но руснаците изглеждаха подготвени за лишения. Повече от осем месеца след началото на войната този сценарий не се сбъдна. Всъщност някои данни сочат, че руската икономика се справя добре. Рублата е укрепнала спрямо долара и въпреки че руският БВП се е свил, то може да бъде ограничено до по-малко от три процента през 2022 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com