Най-важното за деня, 26 април 2023 г.

4358
Най-важното за деня, 26 април 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 26 април.

ГЕРБ ПОИСКА ГАРАНЦИИ ОТ ПП-ДБ, ЗА ДА СЕ ОТКАЖЕ ОТ ПЪРВИЯ МАНДАТ (ВИДЕО)

"За да пропилеем, за да се откажем от първия мандат, който е наша отговорност, трябва да имаме сигурни гаранции и аргументи, че с втория мандат 100% ще има  резултат и той ще бъде добър",  коментира Томислав Дончев от ГЕРБ пред журналисти в парламента. Той подчерта, че ГЕРБ са готови с повече от един състав на Министерски съвет в зависимост от нуждите на ситуацията. 

ГЕРБ ИСКАТ КАБИНЕТ ОТ ПП-ДБ ДО НЕДЕЛЯ, КОАЛИЦИЯТА ПИШЕ ПРОГРАМА ЗА 18 МЕСЕЦА

ГЕРБ постави условие на "Продължаваме промяната - Демократична България" до края на тази седмица да представят състав и структура на кабинет, както и отговор дали от новата коалиция са съгласни на управление, подкрепено от двете формации. Това стана ясно от думите на председателя на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова в парламента след разговори с Николай Денков от ПП-ДБ.

ПРОФ. ПЛАМЕН КИРОВ НА ШЕГА: НЯМА ПРЕЧКА ПРЕМИЕР И МИНИСТРИ ДА СЕ ИЗЛЪЧАТ НА РОТАЦИЯ

Има реални сигнали за формиране на правителство. Принципът на ротацията може да се разпростре и във формирането на правителство. Няма пречка да бъде излъчен министър-председател на ротационен принцип, дори министри могат да бъдат излъчени на ротационен принцип.

ДОНЕВ: КРИТИКАТА НА ПОЛИТИЦИТЕ КЪМ БЮДЖЕТА Е КРИТИКА КЪМ СОБСТВЕНИТЕ ИМ ЗАКОНОДАТЕЛНИ РЕШЕНИЯ

Критиката на политиците за бюджета е критика към собствените им законодателни решения. Числата в бюджета, предложен от служебното правителство, отразяват реалността, с която сме длъжни да се съобразяваме независимо дали ни харесва или не. Това каза служебният премиер Гълъб Донев в началото на днешното заседание на Министерския във връзка с предложения от служебното правителство държавен бюджет със 6,4% дефицит.

ЮЛИАН ВОЙНОВ: БЮДЖЕТЪТ НА СЛУЖЕБНИЯ КАБИНЕТ Е С КУП ПРОПУСКИ, ДЕФИЦИТЪТ ЩЕ Е 3% (ВИДЕО)

Служебното правителство обяви своята план сметка за държавата. В нея се запазват голяма част от социалните плащания. Според внесения бюджет дефицитът тази година ще бъде 11.9 млрд. лв. или 6.4% от планирания БВП в размер на близо 185 млрд. лв. (ръст от 1.8%). Това означава теглене на нови заеми в размер на 13.7 млрд. лв. Изрядна ли е обаче сметката на правителството на Гълъб Донев? С този въпрос в Студио Actualno се обърнахме към финансиста Юлиан Войнов.

ИКОНОМИСТИ: РЕЖЕМ ПЕНСИИТЕ И СТАБИЛИЗИРАМЕ БЮДЖЕТА

Близо 11.9 млрд. лв. е дефицитът на бюджета. Той се поделя на две част – от миналата година, а заради разходите, които влизат в сила тази година има още 5.6 млрд. Нормалния дефицит, до който трябва да се стигне, е 5.3 млрд. лв. За да стане това може да се отреже от пенсиите. Това заяви икономистът Петър Илиев в ефира на Нова телевизия.

ПОЧТИ 23% ОТ БЪЛГАРИТЕ СА БИЛИ ПОД ПРАГА НА БЕДНОСТ ПРЕЗ 2022 Г.

През 2022 г. линията на бедност общо за страната e 525,92 лв. средномесечно на лице от домакинство. При този размер на линията на бедност, под прага на бедност са били 1,5719 милиона лица, или 22,9% от населението на страната, показват данни на Националния статистически институт.

БЛАТОТО НА ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПОРЪЧКИ: МИЛИОНИ ЛЕВОВЕ В ПЕРНИК, ПРОКУРАТУРАТА Е НА ХОД

Редица сериозни нарушения в поръчки с обща стойност почти 21 млн. лв. на община Перник откри Агенцията "Държавна финансова инспекция" (АДФИ).

ПП-ДБ ЩЕ СЕЗИРА ПРОКУРАТУРАТА ЗА ПЛОВДИВСКИЯ ПАНАИР (ВИДЕО)

"Продължаваме промяната - Демократична България" ще сезират прокуратурата за Пловдивския панаир.Това обявиха по време на брифинг в парламента. Те обърнаха внимание, че в понеделник, когато е бил крайният срок за жалба срещу овладяването на Пловдивския панаир,  кметът на Пловдив е бил отпуск, изпълняващият длъжността е бил командировка в София, а директорът на правна дирекция, е бил болничен. ОЩЕ: Пловдив губи Панаира в ръцете на Гергов - няма кой да подаде нужната жалба

ОТ "А" ДО "Я": КАШАТА, КОЯТО ПОДНЕСЕ НА ТЕПСИЯ ПЛОВДИВСКИЯ ПАНАИР НА ГЕРГОВ

Община Пловдив не обжалва решението на Окръжния съд в Пловдив за апортиране на акциите на община Варна в дружеството "Пълдин туринвест", което е собственик на "Международен панаир Пловдив". Така бившият местен лидер на БСП и почетен консул на Русия Георги Гергов овладява Пловдивския панаир като негов мажоритарен собственик.

ШЕФЪТ НА БТС ЗА СКАНДАЛА С ХИЖАРИТЕ: АТАКАТА ИДВА ОТ ЧЛЕН НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ

Председателят на Българския туристически съюз (БТС) Венцислав Венев заяви, че атаката срещу него за хижа "Христо Смирненски" идвала от един от членовете на Управителния съвет на БТС. По думите му - той подвел и други хора от УС, които настоявали за оставката на самия Венев.

ГЛАС ОТ "КУХНЯТА": КРАДЕ ЛИ СЕ УСПЕШЕН БИЗНЕС С ХИЖИ ПРЕЗ ТУРИСТИЧЕСКИЯ СЪЮЗ? (ВИДЕО)

Сагата с изгонените хижари от хижа "Христо Смирненски" придобива още едно измерение - част от Управителния съвет и инспектората на Българския туристически съюз (БТС) се разграничиха от действията на председателя, оттеглиха подкрепата си към Венцислав Венев и поискаха неговата оставка, както и на всички лица от щатния апарат, отговорни и участвали в случилото се в хижата.

УКРАИНСКАТА АРМИЯ СЕ ХВАЛИ КАК ПРОЧИСТВА ДНЕПЪР. ВИДЕА НА БОЕВЕТЕ В БАХМУТ

Украинската армия е постигнала "впечатляващи резултати" при редицата обстрели, които извърши по източния бряг на река Днепър, както и в Токмак. Това заяви говорителят на украинското командване "Юг" Наталия Хуменюк, като цитат на думите ѝ направи CNN.

НА ОСТРОВА: АМЕРИКАНСКИТЕ ГРАДОВЕ СА ОБХВАНАТИ ОТ АНАРХИЯ, НИЕ СМЕ СЛЕДВАЩИТЕ

 

Великобритания следва стъпките на САЩ в снизходителното си отношение към действията на левите активисти, давайки властта в ръцете на тълпата, пише колумнистът Дъглас Мъри в британския The Telegraph. Ако страната продължи политиката на беззаконие, ще се сблъска с анархия и хаос, подобни на тези, които сега царят по улиците на американските градове.

ИЗБИРАТЕЛИ ЗА КАНДИДАТУРАТА НА БАЙДЪН: ОТ "ДОБРЕ ДА Е ТОЙ" ДО "О, БОЖЕ!"

 

Президентът Джо Байдън обяви официално във вторник, че ще се кандидатира за втори мандат в Белия дом през 2024 г., решение, което ще покаже дали американците са готови да дадат на 80-годишния демократ, който вече е най-възрастният президент на САЩ, още четири години на поста. Възрастта на американския президент става повод за подигравки и предизвиква сериозно безпокойство сред демократите, пише The New York Times.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важното за деня, 15 юни

Прогноза за времето - 16 юни 2024 г. (неделя)

Интензивен трафик на някои гранични пунктове

Кой има имен ден днес, 15 юни, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 15 юни 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 14 юни 2024 г.

300 души блокираха "Петрохан", не искат тирове там

Какво обезщетение могат да получат пострадалите от пороите?

АПИ предупреждава за пренасочен трафик по АМ "Марица", вижте къде

Симо Лазаров: 50 години електронна музика в България (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Най-важното за деня, 15 юни
Най-важното за деня, 15 юни

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 15 юни. РУСКИ БТР-И ГОРЯТ В УКРАЙНА, А ПУТИН ГОВОРИ ЗА НОВ СВЕТОВЕН РЕД...