Най-важното за деня, 29 март 2023 г.

11475
Най-важното за деня, 29 март 2023 г.
Снимка: iStock

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 29 март.

АКО ИМА СИГНАЛ ЗА БОМБА НА ИЗБОРИТЕ: ЩЕ СЕ ДЕЙСТВА СЛУЧАЙ ПО СЛУЧАЙ

Ако по време на изборите на 2 април бъдат направени заплахи за бомба, то ще се решава случай според случай какво да се прави, а няма да има масово затваряне на изборни секции. Това съобщи Националната телевизия.

ЦИК КЪМ ДЕМЕРДЖИЕВ: КАК ЩЕ ГАРАНТИРАТЕ СИГУРНОСТТА НА ИЗБОРИТЕ?

Централната избирателна комисия е изпратила писмо до вицепремиера и МВР министър Иван Демерджиев във връзка със стотиците отправени бомбените заплахи до училища от последните два дни.

ДЕМЕРЖДИЕВ: НЯМА КАК ДА СЕ ПОСТАВЯТ БОМБИ В ИЗБОРНИТЕ СЕКЦИИ (ВИДЕО)

"МВР ще поеме охраната на всички изборни секции още от събота. Охраната ще бъде непрекъсната до приключване на изборния процес. По време на изборния процес, дори да постъпят сигнали за взривни устройства,  няма как да бъдат поставени такива",  каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев по време на брифинг в Министерски съвет.  Думите му бяха във връзка с предстоящите предсрочни парламентарни избори на 2 април и множеството фалшиви сигнали за бомбена заплаха в български училища, в чиито помещения се провеждат гласуването в България. 

РАДЕВ: ПАРТИИТЕ, НЕ ПРЕЗИДЕНТЪТ, ОТДАВНА ИЗЛЯЗОХА ИЗВЪН НОРМИТЕ НА КОНСТИТУЦИЯТА

Партиите, не президентът, отдавна излязоха извън нормите на Конституцията. Така президентът Румен Радев коментира пред журналисти критиките към него за узурпиране на властта в  контекста на оръжията за Украйна. 

"МАРКЕТ ЛИНКС": 5 ПАРТИИ ВЛИЗАТ В ПАРЛАМЕНТА, БЕЗ ЯСЕН ПОБЕДИТЕЛ

Коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България" запазва малко предимство пред ГЕРБ-СДС, сочи ново социологическо проучване* на "Маркет Линкс".

КИРИЛ ПЕТКОВ: ЩЕ ПОКАНИМ ГЕРБ НА РАЗГОВОРИ, НО ЗА ДА ОБСЪЖДАМЕ ПОЛИТИКИ

Да, правителство ще има. Единствената възможност да има правителство е когато ние сме първи и като хората гласуват. Ако ние сме първи, ще има правителство с много ясна програма с пет точки. Това каза съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков в ефира на Нова телевизия.

ЧЕЛЕН СБЛЪСЪК: ПП-ДБ И ГЕРБ СМЯТАТ ИНФЛАЦИЯТА, СПОРЯТ ЗА РУСИЯ - УКРАЙНА И ТЪРСЯТ РАЗМЕРА НА МАГИСТРАЛИТЕ

Заключителният политически отборен сблъсък. Едни срещу други се изправиха участници от двете коалиции, които според социологическите проучвания се борят за първото място на изборите на 2 април - „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) и ГЕРБ-СДС.

ШИШКОВ: ПРОКУРАТУРАТА Е ПОИСКАЛА ВЗЕМАНЕТО НА ЯДКИ В УЧАСТЪЦИ ОТ "ХЕМУС"

Министърът на регионалното развитие арх. Иван Шишков обяви, че Прокуратурата е поискала вземането на ядки в участъци от автомагистрала "Хемус", стана ясно от участието му в предаването „България сутрин“ по Bulgaria ON AIR, съобщиха от МРРБ. 

АЛЕКСАНДЪР КОСТАДИНОВ: С 3-4 ЛВ. МОЖЕМ ДА ИЗМИНЕМ 100 КМ С ЕЛЕКТРОМОБИЛ

Автомобилните производители са в луда надпревара да изкарват на пазара нови модели електромобили, но в България нещата не се развиват с толкова светкавично темпо. Защо? Струва ли си да имаш електромобил в България? В Студио Actualno е Александър Костадинов - председател на Асоциацията на автомобилните производители.

УЖИЛВАНЕ ЗА ПРИМЕР: УКРАИНЦИТЕ ПРОБИХА РУСКИТЕ ВВС ЧРЕЗ РУСКИ ПОЛКОВНИК (ВИДЕО)

Полковник Сергей Атрощенко, роден в Житомирска област (Украйна) и командир на 960-ти полк от руските ВВС, вероятно е човекът, който пряко е отговорен за бомбардировката на Драматичния театър в Мариупол. Тя стана преди над една година, като и до днес точният брой на загиналите е неясен, но със сигурност са стотици: 600 цивилни граждани са загинали при атаката над театъра в Мариупол

ПРИГОЖИН СЕ ДЪРЖИ КАТО ПРЕЗИДЕНТ НА РУСИЯ – КАКВО МИСЛИ ПУТИН? (ВИДЕО)

Руският олигарх и създател на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин продължава линия на поведение, която подсказва аспирации да атакува поста на президент на Русия. Това заключение прави американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

СНАРЯДИ С ОБЕДНЕН УРАН ЗА УКРАЙНА - МИТОВЕ И ФАКТИ

 

В Обединеното кралство, както и в САЩ, има уранови отпадъци от атомни електроцентрали, които ще трябва да бъдат унищожени, но с направа на съответните разходи. Няма да се налага харчене на пари, ако същият материал се използва повторно за производството на снаряди.

РУСКИТЕ ШПИОНИ С ПО-ГОЛЯМ УСПЕХ В УКРАЙНА ОТ АРМИЯТА НА ПУТИН: ДОКЛАД ОТ ЛОНДОН

 

Руските служби за сигурност и разузнаване са постигнали по-големи успехи в Украйна, отколкото армията на Владимир Путин. Това твърди водещият британски мозъчен тръст в областта на отбраната.

АМЕРИКАНСКИ АНАЛИЗАТОР: ИДЕИТЕ ЗА РАЗПАД НА РУСИЯ СА ЧИСТА ГЛУПОСТ

 

На Запад има лоби, което се застъпва за разпадането на Русия. Този подход обаче е не само нереалистичен, но и вреден, убеден е авторът Питър Рътланд в публикацията си за Responsible Statecraft. Дори най-ревностните лидери на руската опозиция твърдят, че създаването на нови държави на територията на Русия е заредено с катастрофа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Евгения Чаушева от Actualno.com е сред носителите на наградите "Рицар на книгата"

Ето кога изплащат великденските добавки и кога пенсиите за май

Амнести Интернешънъл: Медиите се сблъскват със заплахи, тормоз и кампании за очерняне

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com