Най-зле сме в ЕС и по концентрация на медиите

1803
Най-зле сме в ЕС и по концентрация на медиите
Снимка: БГНЕС

Евродепутатите от комисията по граждански свободи представиха изследване на медийния плурализъм в Европейския парламент. Според изследването в страната ни се наблюдава силна концентрация на медийната собственост като един от основните критерии за медийния плурализъм, съобщи БНР.

Нашите евродепутати обаче останаха безмълвни и нито един от тях не взе думата.

И като последни в ЕС по медийна свобода успяваме да копаем надолу

България се нарежда на 113-то място от 180 страни в световния „Индекс на свободата на пресата за 2016 г.“ на международна о...

В изследването, което включва 28-те членки на ЕС, както и Турция и Черна гора, страната ни е представена като рискова от гледна точка на медийната независимост. Заедно с нея са и други членове на ЕС като Гърция, Унгария, Италия и др.

По три от изследваните показатели България е с най-високата степен на риск за независимостта на журналистите - концентрация на собственост, отстраняване на конкуренцията чрез придобиване на различни медийни организации и компании, както и по влияние на собствениците и рекламодателите върху редакционното съдържание, предава в."Сега".

По показателя концентрация България и Люксембург са посочени като държави, позволили тя да се случи в най-висока степен. Според авторите на изследването рискът от политически контрол у нас е 79%. Цитирани са и конкретни примери за политическо влияние с партийните телевизии СКАТ и "Алфа" и са представени официалните данни за шест вестника, притежавани от депутата от ДПС Делян Пеевски. Според шефа на Европейската федерация на журналистите Ренате Шрьодер в ЕС е нужен общ закон, който да принуди властите да публикуват прозрачно всички собственици на медии.

 

Има климат на насилие в българските медии

Климатът на насилие и пълната липса на прозрачност за истинските собственици на медии са сред причините България да се нареди на стотно...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com