Направено е пълно изтегляне на партида гъби заради случай с натровено семейство

3604
Направено е пълно изтегляне на партида гъби заради случай с натровено семейство
Снимка: Thinkstock/Guliver

Всички управители на всички магазини на „Кауфланд” в цялата страна са изтеглили за около половин час още вчера (15 юни) партидата гъби, след като семейство от трима души се натрови след консумация на купени от веригата гъби. Семейството към момента е под наблюдение, но е в добро състояние.

Според д-р Любомир Кулински от Дирекция „Контрол на храните” в БАБХ се касае за една партида бели и черни култивирани печурки, доставени от Полша. По сведения на „Кауфланд” половината от тази партида, която е общо 10-15 тона, вече е купена от клиенти на дребно. Тепърва ще се прави проучване на спрените гъби, подчерта Кулински пред Нова телевизия.

Жена се натрови с гъби във Вълкосел

 Жена обърка отровни с ядивни гъби, яде от тях и се натрови. Неприятната случка е станала снощи около 23 часа, когато тя се почувс...

Възможно е само в една гъба да има проблем, да става въпрос за просмукване на отрова от почвата, каза още Кулински. Той подчерта, че въпросът сега е да се стигне до първоизточника. Казах на инспекторите да се гледа внимателно еднородността на гъбите – дали друг вид гъба е попаднал сред печурките или просто да има единичен случай на една отровна гъба.

Натровените хора са настанени в Александровска болница и в "Пирогов". Става въпрос за двама мъже и една жена. Симптомите им са идентични - замаяност и възбуда. Те са яли яхния, в която е сложена "необикновено голяма гъба", която е купена като печурка.

"Жената каза, че първо се е проявило при баща З, който принципно е увреден човек. Него са го приели в Неврологията на болницата със съмнение за инсулт. Той бил объркан, дезориентиран и халюционирал, заради което те решили, че прави инсулт. По атропина в урината обаче лекарите разбрали, че става въпрос за гъбно отравяне. Дъщеря му останала като придружител и на следващия ден и при нея се проявила същата симптоматика. Мъжът и пък, когато ги оставил в болницата, се прибрал и ял още веднъж от същата яхния затова състоянието му е било най-лошо, тъй като се оказа, че е ял три пъти", посочиха от Александровска болница.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com