X
 
 

Настъпи астрономическото лято

3552 0
photo of Настъпи астрономическото лято
Снимка: iStock/Guliver
Точно в 18.54 минути настъпи лятното слънцестоене, а с това и астрономическото лято в България. Днес е най-дългият ден в годината, а нощта е най-кратка. В София денят нараства от 15 часа и 6 минути в началото на юни, до 15 часа и 19 минути днес.

Лятното слънцестоене бележи началото на лятото в Северното полукълбо, около 21 юни, и около 22 декември – за Южното полукълбо. То завършва с есенното равноденствие, около 23 септември в Северното полукълбо и около 22 март, в Южното полукълбо. Според повечето метеорологични прогнози това е и денят, в който дъждовете започват да спират, съобщава БГНЕС.

50 неща, които да направиш това лято

Има нещо в лятото, което просто прави живота по-прекрасен, нали? Е, слънчевите дни, топлия бриз и прохладните нощи са почти тук и е вре...

В Санкт-Петербург от днес настъпват белите нощи, а северно от 66 градуса северна ширина настъпва полярен ден. Например, в Мурманск полярния ден е с продължителност 2 месеца – от 22 май до 22 юли. В този период Слънцето никога не се спуска под линията на хоризонта.

В течение на няколко дни преди и след момента на слънцестоене, Слънцето по пладне ще „остане на тази височина“, сякаш се е спряло за малко, за това тези ден се наричат стоене на Слънцето. След това Слънцето започва да се спуска на юг по пладне и денят започва да намалява, обясняват учените от БАН. Лятото в България започна с малко по-високи температури от средните – в страната те са между 28 и 33 градуса.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 1 от 5. Гласували общо: 1 потребители