Не цялата магистрала "Хемус" ще се довършва с пари по ОП "Транспорт"

23030
Не цялата магистрала "Хемус" ще се довършва с пари по ОП "Транспорт"
Снимка: БГНЕС

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова отчете по време на пресконференция днес първите неформални преговори по новата ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 г.".

Нуждат от приоритизиране е очевидно, отчете министърът. Тя допълни: "Бюджетът по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ е лимитиран и е в размер на 1,9 млрд евро, заедно с националното съфинансиране, а проектите, които са приоритетни за изпълнение до 2020 г., така както бяха предложени в първия работен вариант на програмата през юни, възлизат на около 4 млрд. евро".

Ще се търси заем от ЕИБ за завършване на големи пътни проекти

Оказва се, че нуждите от развитие на пътната инфраструктура са по-големи от средствата, с които разполагаме по ОП "Транспорт". Заради т...

България е предложила цялата магистрала "Хемус" да бъде включена в новата оепративна програма. Въпреки това частта от Велико Търново до Белокопитово ще се финансира със заем от Европейската инвестиционна банка. "Проведени са предварителни разговори с банката и вече имаме тяхното принципно съгласие“, съобщи Ангелкова. По този начин ще се гарантира завършването на проекта в цялост в хоризонт 2020 – 2022 г.

При пътните проекти основен приоритет остава лот 3 на магистрала „Струма“. „Предложили сме на ЕК довършването на проектирането на тунела при Кресненското дефиле, като успоредно с това работим по алтернативен вариант“, допълни министър Ангелкова. Тя обясни, че предстои да бъде направен ОВОС на проекта на тунела. По тази причина е предложено на ЕК в тази оценка да бъде включен и алтернативния вариант, като целта е да се намали прогнозната стойност и евентуално сроковете на изпълнение. 

Другият приоритет в пътния сектор е изграждането на тунела под връх Шипка. Работи се и по направлението Видин – София и АМ „Калотина – София“, като Министерството на регионалното развитие и Агенция „Пътна инфраструктура“ вече са започнали преговори за тяхното финансиране със заем от ЕИБ.

„Предвид ограничения финансов ресурс, трябва да се търсят други източници на финансиране, като една от възможностите е заем от ЕИБ, но най-важното е тези инфраструктурни проекти да бъдат реализирани“, обясни министър Ангелкова, цитирана от пресцентъра на МТИТС.

Р. Петков: Строежът на АМ "Хемус" е от изключително значение за Североизточна България

Изграждането на автомагистрала „Хемус” е от изключително значение за развитието на Шумен и на Североизточна България. Комен...

Разширението на столичното метро ще продължи. В периода 2014 – 2020 г. ще започне работа по третия метро лъч, като се очаква се да бъде финансирано строителството на най-тежкия участък от него - трасето от бул. Янко Сакъзов до кв. Красно село.

В жп сектора ще се работи приоритетно за завършването на направленията сръбска – турска/гръцка граници и Пловдив – Бургас.

„В програмния период 2014 – 2020 г. влизат проектите за модернизация на останалата част от трасето Пловдив – Бургас и участъците Елин Пелин – Ихтиман и Ихтиман – Септември“, каза Николина Ангелкова. По думите й за да не остава трасето недовършено, частта Драгоман – София – Елин Пелин ще се финансира по Механизма за свързана Европа. По него са резервирани 406 млн. евро (заедно с националното съфинансиране) за България, които ще се използват за железопътни и водни проекти. За кандидатстване по Механизма се подготвят и жп трасето Видин – Медковец, както и проектът за подобряване на корабоплаването по р. Дунав, който е съвместен с Румъния.

„Освен високоскоростни жп линии, ни е необходим и подвижен състав, който да отговаря на очакванията на хората за сигурност, бързина и комфорт на пътуването“, обясни транспортният министър. По тази причина, съвместно с инициативата Джаспърс ще бъде разработена дългосрочна стратегия за развитие на БДЖ. „Това предложение бе приветствано от Генерална дирекция „Регионална политика“ и аз се надявам, че до края на 2015 г. стратегията ще бъде завършена“, допълни Николина Ангелкова.

Кабинетът отпусна пари за магистралите "Хемус" и Марица"

Беше прието постановление, с което бяха отпуснати допълнителни средства по бюджета на Министерство на регионалното развитие и благоустр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com