Неокончателно: Съдът реши, че СЕМ трябва да прегласува за директор на БНТ

2375
Неокончателно: Съдът реши, че СЕМ трябва да прегласува за директор на БНТ
Снимка: БГНЕС

Административният съд – София област обяви за незаконосъобразен начина, по който през юни миналата година Съветът за електронни медии (СЕМ) сложи край на конкурса за избор на генерален директор на БНТ. Тогава три пъти медийният регулатор не успя да се обедини около една кандидатура и Емил Кошлуков продължава да управлява телевизията до този момент въпреки изтичане на мандата.

Сега съдът постановява СЕМ да гласува отново по кандидатурите на всички претенденти – общо 8. В конкурса участваха още Венелин Петков, Сашо Диков, Сашо Йовков, Василена Матакиева, Светлана Божилова, Красимир Ангелов и Ирина Величкова.

Номерата на Сашо Йовков продължават да отлагат делото за конкурса за директор на БНТ

Съдът за трети път отложи делото за прекратения конкурс за избор на нов генерален директор на Българската национална телевизия. Делото ...

Новината потвърди пред Actualno.com юрисконсултът Ирина Величкова, по чиято жалба се произнесе съдът. Делото по нейната жалба започна на 1 септември 2022 г., но досега имаше много отлагания и различни процесуални хватки.

Административният съд – София област иска всеки от петимата членове на СЕМ да се произнесе пак със „за“ или „против“ за съответните кандидатури, както и да се мотивира. По време на конкурса част от представителите в медийния регулатор гласуваха и с „въздържал се“.

Решението на съда може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 14-дневен срок.

Величкова твърдеше, че липсва решение за прекратяване на процедурата в конкурса, поради което тя става незаконосъобразна. От СЕМ твърдяха, че не е необходимо изрично решение за стоп на конкурса, защото това ставало автоматично при липсата на избран нов генерален директор. Това обаче не се случи, тъй като нито един кандидат не получи поне три гласа от петимата членове на регулатора.

"Съдът не споделя тезата на ответника, че процедурата е прекратена автоматично - поради непостигане на определеното в закона мнозинство за избор и изчерпване на възможностите на процедурата. СЕМ дължи произнасяне с нарочен акт, с който въпросната процедура да бъде прекратена, и такъв акт, представляващ решение за прекратяване на процедурата е постановен, макар и еднолично от председателя на СЕМ (Соня Момчилова – бел. ред.)“, гласи решението на съда.

Член на СЕМ предложи Кошлуков да се оттегли до избор на нов директор на БНТ

Членът на Съвета за електронни медии (СЕМ) Пролет Велкова (номинация на ДБ от парламентарната квота) предложи генералният директор...

След анализ на събраните доказателства съдът счита, че решението за прекратяване на процедурата е било взето еднолично от шефа на регулатора, а не от СЕМ като колективен орган.

„Опитвахме се да обясним на цялото общество точно това, че не може СЕМ, като колективен орган, да гласува „въздържал се“. Съдът им го казва – трябва да гласувате със „за“ или „против““, каза пред Actualno.com Ирина Величкова. Според нея тук става въпрос за „некомпетентността“ на медийния регулатор и че е трябвало членовете му да са наясно какво ще се случи, ако не изберат директор на БНТ.

„Колективен орган взима решение само със „за“ и „против“. Единствено депутатите могат да гласуват „въздържал се“, никъде другаде в законодателството няма такава опция“, допълни тя.

Величкова очаква решението да се обжалва. Според нея, ако се стигне до следваща инстанция, всичко може да се проточи „поне 1 година“.

ОЩЕ: С процесуални хватки Кошлуков бави делото за смяната си в БНТ

СЕМ отложи откриването на нов конкурс за шеф на БНТ заради жалба на един от кандидатите

Съветът за електронни медии (СЕМ) отложи решението си за откриване на нова процедура за избор на генерален директор на Българската...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com