Незаконен строеж и майката на Делян Добрев: Къде са общината, прокуратурата и съдът?

68258

Ново разследване на "Антикорупционния фонд" осветява незаконен строеж на майката на депутата от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев. Експертите разкриват редица нарушения на администрацията на Община Брацигово, които будят подозрения за специално отношение от прокуратурата и съда

През септември 2023 г. Златка Добрева започва интензивно строителство в общински имот в местността "Атолука" край Родопското село Равногор. Това се случва, въпреки че визата за проектиране е обявена за нищожна от Върховния административен съд (ВАС) няколко месеца по-рано, а разрешението за строеж, издадено въз основа на нищожната виза, и към днешна дата не е влязло в сила, тъй като е обект на висящ правен спор.

"От правна гледна точка, казусът е ясен: строителната дейност е незаконна и Община Брацигово е следвало да вземе нужните мерки и да я прекрати," казва Даниела Пенева, правен експерт в АКФ. Още: Кумгейт - нека има повече и повече

Общината нехае 

В продължение на години, обаче, общината не само не предприема никакви мерки, а дори неколкократно пренебрегва предписанията от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) и районната дирекция РДНСК-Пазарджик. В резултат, днес в курортната местност има почти завършена двуетажна вила, построена в нарушение на законодателството.

Специалното отношение към Златка Добрева не се изчерпва само с отказа за спиране на незаконното строителство.

В края на ноември 2019 г., Добрева придобива дървен павилион със застроена площ от 30 кв. м. в местността "Атолука". През октомври 2020 г., кметът на Община Брацигово издава акт за частна общинска собственост за парцела, както и виза за проектиране. Няколко дни след издаване на визата дървеният павилион е разрушен. Въпреки това, два месеца по-късно общината учредява на Добрева право на пристрояване и надстрояване на несъществуващия павилион.

"Липсата на виза за проектиране за ново строителство означава, че е опорочена още първата стъпка от законовата процедура по разрешаване на строителството," каза Пенева.

Нарушенията продължават. Внесеният от Златка Добрева инвестиционен проект не е съгласуван и одобрен от общинската администрация по надлежния ред. 

Въпреки липсата на валидна виза и на одобрен инвестиционен проект, на 22.12.2020 г. общината издава разрешение за строеж. Още: Гейт в полето

Нa 15-ти януари 2021 г. строителната площадка е открита, въпреки започналите съдебни процедури за обжалване на визата и разрешението за строеж.

Нарушени са и процедури по Закона за биологичното разнообразие и Закона за опазване на околната среда - извършва се незаконна сеч на борова гора и строителство на територията на „Натура 2000“.

Община Брацигово не е изпълнила и задължението си да уведоми за строителните планове на Добрева заинтересовани лица – притежатели на съседни имоти.

Реакция от прокуратурата?

На 8-ми юли 2021 г. ДНСК уведомява Окръжна и Районна прокуратура – Пазарджик и разпорежда на Надежда Казакова, кмет на Община Брацигово, да спре незаконното строителство. РДНСК-Пазарджик също указва на Казакова да упражни пълномощията си и да спре незаконното строителство с три писма: от 11-ти юни 2021 г., 1-ви септ. 2023 г. и 5-ти септ. 2023 г.

Относно липсата на мерки за спиране на незаконната строителна дейност, Казакова заявява: "След влизане в сила на окончателното решение на съда ще се предприемат необходимите мерки в зависимост от изхода на делото. Ако разрешението за строеж бъде отменено, тогава ще се предприемат стъпки за спиране на строителството по чл. 224а от ЗУТ".

Според Пенева становището на кмета Казакова е незаконосъобразно.

"Строителни дейности се осъществяват само въз основа на валидни строителни книжа, които в случая липсват. Всяка постройка, изградена без такива документи, е незаконна и следва да бъде премахната", категорична е тя.

Сезирана през 2021 г., прокуратурата не установява данни за престъпление и отказва образуване на наказателно производство.

Образуваното в Административен съд - Пазарджик производство за оспорване на разрешението за строеж е висящо вече четвърта година и се води от съдия Ева Пелова по изключително любопитен начин. След като приема няколко технически експертизи, които по безспорен начин доказват липсата на валидна строителна документация, в началото на миналата година съдия Пелова го прекратява с аргумента, че жалбоподателят няма правен интерес от обжалването. През юни 2023 г. ВАС отменя определението за прекратяване и връща делото за разглеждане по същество. Оттогава досега съдия Пелова провежда няколко заседания за събиране на доказателства, некасаещи спора, включително такива относно имоти на жалбоподателя.

През това време, строежът е почти завършен, но все така незаконен.

Делян Добрев и имотните скандали

Припомняме, че това не е първият имотен скандал около Добрев. През 2019 година той подаде оставка като депутат след публикация на разследващия сайт "Биволъ" за имотни сделки на семейството на депутата със заглавие "Дриймтимът на Делян Добрев в апартаментгейт с рекордно евтини жилища". Още: "Дрийм тиймът" в Хасково е непокътнат

Това беше втората оставка на Добрев в един парламент. Делян Добрев обяви желание да напусне политиката след скандал за роднински назначения в община Хасково през октомври 2017 година, стана известен като "Кумгейт". Партията застана зад депутата и след мощна кампания в негова подкрепа оставката му беше отхвърлена от мнозинството в пленарната зала.

Впоследствие Конституционният съд обяви, че депутатите не могат да гласуват против волята на колегата си, но междувременно Добрев промени решението си, оттегли оставката си и остава депутат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

За поредна година Кока-Кола ХБК България стартира своята лятна стажантска програма

Над 100 младежи изследват бъдещето на природата във финалния семестър на Panda Labs нa WWF и Kaufland

Светлозар Желев: Нерде Ямбол, нерде Стамбул (ВИДЕО)

Времето утре - 30 април 2024 г.

Ръководството на АПИ с ново попълнение

Ето кога трябва да е готов Терминал 3 на Летище София

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com