НИМ: Рашидов е заблуден

8702
НИМ: Рашидов е заблуден

Приходите на НИМ за една година не са 100 000 лева, а десет пъти повече – 1 000 000 лева, заявиха от ръководството на НИМ по повод на думи на министъра на културата Вежди Рашидов в НС, че приходите на Националния исторически музей /НИМ/ за една година са 100 000 лева, предаде БГНЕС.

Вероятно министър Рашидов е бил заблуден от някой недобросъвестен или небрежен чиновник от Министерството на културата, който му е дал справка, в която липсва една нула. Ръководството на НИМ настоява да бъде издирен и наказан този чиновник, завяват от НИМ.

Припомняме, че днес Вежди Рашидов заяви, че единственият музей в България, който се самоиздържа, е Музеят на социалистическото изкуство. Всички останали работят на загуба. Музеите в страната са непечеливши и работят на червено дълги години, отбеляза министър Рашидов и даде пример с НИМ, който получавал 1,6 млн. лв. държавна субсидия, а печели годишно 100 хил. лв. "На всичкото отгоре вътре има и златни съкровища, които няма никъде по света. Мисля, че е неадекватно. Единственият музей в България, който в момента си изкарва парите за ток и заплати, е Музеят на социализма. Истината е, че само този музей се самоиздържа. Другите музеи са само на разход", каза министърът, цитиран от БНР.

Според Рашидов е необходима реформа в музейното дело като един генерален директор да менажира няколко музея: "Не може в София четири музея да имат четири генерални директори. Много началници, малко работещи". Министърът съобщи още, че в надпреварата за име на Националния музеен комплекс до храма "Св. Ал. Невски", води името Квадрат 500.

Редактор: Десислава Ушатова

Проучиха светилище на тракийски Бог конник в Троянския Балкан

Експедиция на Националния исторически музей /НИМ/, ръководена от доц. д-р Иван Христов, завърши цялостното проучване на голямо светил...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com