Няколко сценария за приобщаването на тийнейджъри към наркотиците

14076
Няколко сценария за приобщаването на тийнейджъри към наркотиците
Снимка: Getty Images/Guliver

За наркоманите обикновено се казва - сам си го направи, никой не го е карал насила. Така ли е наистина? Възрастта на първата употреба средно е 12-13-14 години, а дали решението да се посегне към дрогата действително е толкова доброволно, както се приема?

Във възрастта на ръба между детството и юношеството е сравнително лесно да се привлече към наркотиците дете, което още няма нито ясна представа какво са те, нито последиците, които носят. На практика нито един наркозависим не е започнал с мисълта, че ще стане наркоман, че ще стане зависим от тях, че ще страда и той, и близките му. Това, което движи нещата, е преди всичко любопитството или желанието да се угоди на компанията или на човек, когото харесват. Всички те започват с идеята, че или ще го направят един път или могат да го прекратят, когато решат.

Ето няколко от сценариите, по които дете може да попадне в ада на наркотиците.

Хвалби и завист

Приятелите непрекъснато разправят за един купон с по- големи - снощи са прекарали страхотно, пробвали са " трева". Веселили са се като никога. Въображението на момчето, което не е било на този купон, допълва картината. То е любопитно и им завижда. Когато компанията се събира следващият път, той е с тях и опитва.

Приятелски шантаж

Компания от авторитетни за тийнейджъра приятели му предлага да опита марихуаната, която те пушат. Тийнейджърът се колебае, първоначално отказва. Подстрекават го, присмиват му се. Ако присъства и симпатично момиче, защитата му много бързо пада. Той опитва.

До 11-12 г. пада възрастта, на която деца експериментират с наркотици

Все по-малки на възраст деца започват да експериментират с различни наркотични вещества, а до навършване на пълнолетие вече имат нервоп...

В пияната мъгла

Каквито и задръжки да има един тийнейджър, момче или момиче, спрямо наркотиците, след употребата на алкохол те доста бързо олекват. Дори и без какъвто и да е натиск от околните, той е склонен да опита.

Любовен шантаж

Момчето, в което е влюбено момичето, употребява наркотици. Предлага и, тя първоначално отказва, но той и дава да разбере, че това е начинът да бъдат заедно. Защитата и е съвсем уязвима и лесно може да бъде сломена.

Спасяване на любимия

Най-голямото наказание е надеждата

"Най-голямото наказание е надеждата". Това го казва Радост Пелтекова, казва го пред сградата на съда в Пловдив, докато чака да чуе прис...

Момичетата в тийнейджърска възраст нерядко се оказват жертви на наркотика точно тогава, когато се опитват да "спасят" момчето, в което са влюбени. Борят се с неговата употреба, увещават го, спорят, когато той твърди, че не може да спре. Започват точно с идеята, че ще му покажат как се спира. И доста често става така, че те затъват по-бързо и по-дълбоко от него. Момичетата по-бързо развиват зависимост от момчетата.

Милозливият приятел

Любовните драми в тийнейджърската възраст са ярки. Приятел предлага на момче, което се е разделило с любимото момиче и страда, "да се надруса и да забрави". То се надрусва и забравя. До следващия път. Докато стане зависим.

Грижовната мама

Прекаленото тъпчене с лекарства с повод и без повод на детето от грижовната майка създава у него предразположеност към употреба. Това се явява вид прелюдия към безкритичното приемане на непознатото хапче, което може да се окаже синтетична дрога.

Пандемията тласка повече хора към употребата на дрога

Пандемията от коронавируса тласка повече хора към употребата на наркотици, като и незаконното отглеждане също може да получи тласък, за...

Има и още сценарии, по които едно дете може да бъде привлечено към наркотиците - все така уж доброволно, но на практика след немалка психологическа обработка. Всичко това са житейски ситуации, през които повечето хора минават на тая възраст.  Отговорните родители се тревожат, и с право. Готова рецепта няма. Но когато си дадем сметка, че първата употреба най- често задоволява или любопитство, или принизено самочувствие, можем да направим нещо. Да информираме детето сериозно и без преувеличения какво точно представляват наркотиците и какво причиняват. Това не става " с гръм и трясък", използва се всеки повод- филм, реална ситуация при познати, медийна публикация. Разговаря се честно и открито по темата. Изключително важно е детето да получи твърдо послание за наркотиците- те са опасни, те са вредни, те разрушават живота, ние нямаме нищо общо с тях и сме против тях. А не уклончиви признания, че виж какво, една цигара марихуана отвреме навреме няма какво толкова да направи...Колкото и родителите да смятат, че детето вече излиза извън тяхното влияние и приятелите му са по- важни, посланието " Не" е важно да стигне до него. Нещо повече- пазарът на дрога отдавна се отдалечи от видимите белези- спринцовки, кръв, нещо, което явно е наркотик. Веществото, което може да превърне детето ви в зомби, може да е симпатично розово хапче или невинна лепенка с картинка. Предупредете го за тия опасности.

А за да не става жертва на ниско самочувствие, детето трябва да получи признание в семейството си, да знае, че е важно за близките си, че е важно и за себе си. Така по- трудно ще бъде съборена защитата.

Разговаряйте с детето си. Следете приятелската му среда- промените в нея обикновено са сигнал. Обръщайте внимание на промените в режима му. Дали не е прекалено активно, дали не спи прекалено много, дали не отслабва без причина, дали не търси прекалено много сладки неща, дали поведението му не се променя...Характерна за синтетичната дрога, която в момента е актуална, е агресивността. Важно е да се знае, че тестовете за наркотици, които се продават в аптеките, не "ловят" дизайнерските дроги.   

Възрастта е прекалено трудна и без наркотици, затова някои промени минават незабелязано. Докато не стане прекалено късно.

П.С. Имайте предвид, че у нас няма къде да лекувате тийнейджъри, пострадали от наркотици. Синтетичните дроги причиняват психотични епизоди, подобни на шизофрения. Непълнолетни в такова състояние би трябвало да получат квалифицирана психиатрична помощ в заведение. На практика няма къде да се лекуват и всичко остава като тежест на семейството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество