"Няма ли газ за путинофилите?": Обществените реакции след спирането на синьото гориво

6826
"Няма ли газ за путинофилите?": Обществените реакции след спирането на синьото гориво
Снимка: Getty Images

„Ама Путин на всички ли ни спира газа? За путинофилите няма ли да има?“ – това е коментарът във Facebook на карикатуриста Христо Комарницки относно изявлението на „Газпром“, че преустановява доставките на руски природен газ за България от 27 април.

Новината предизвика бурни обществени реакции в деня, в който българска делегация начело с премиера Кирил Петков заминава за Киев. „Сега е моментът, наместо да се разхождат, да гласуват оръжие за Украйна“, смята Ивайло Дичев - професор по културна антропология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Много от коментарите в социалните мрежи са критични към бившия премиер Бойко Борисов, който през март 2021 обяви, че „България е 100% енергийно независима".

„Понеже паметта ни е около седмица назад, нека не забравяме на кого да благодарим, че 12 години произнесе 100 пъти думата диверсификация с надеждата, че една лъжа става истина така“, коментира Самуил Петканов и добавя шеговито: „Аз мисля, че след като договорите не важат, може да си щипем от транзитния газ за Сърбия. Ще го наречем "Такса Цветан Василев".

Говорителят на правителството Лена Бориславова също сподели във Facebook изказването на Борисов отпреди година: „12 години ГЕРБ и пълна енергийна зависимост от един доставчик - браво!“, написа иронично началникът на кабинета на Кирил Петков.

Какви трудности ще срещне руският енергиен износ?

Редица европейски държави възнамеряват да забранят вноса на руски енергоносители. Други са решили да го разширят. Руският петрол обаче,...

„Тази година полупроводници на газ. Догодина - цели непроводници. Газ глава не затрива обаче. Ще преживеем и Борисовата газова "диверсификация". Срещу три милиарда лева поне да му бяха дали и той да повърти крана малко, ама не“, пише Даниел Смилов, припомняйки срещата на бившия премиер с Путин, Реджеп Ердоган и Александър Вучич за откриването на "Турски поток" през януари 2020 г.

„Като даваш крушки наместо пушки, положението отново е – Здраствуйте, братушки“, коментира Стефан Левашки – юрист в Адвокатска колегия-Пловдив.

След като Русия спря газа за България, авторът Жанина Драгостинова написа, че „Путин се погрижи за доброто ни име повече от правителството“.

Аниматорът Теодор Ушев реагира на новината с критика към поддръжниците на Владимир Путин: „С една газова бутилка в ръце, всички слугуващи на Русия през тези 30 г. - равнис и с бодра крачка към ботоксоносителя. Сложете си и червените фланелки с надпис СССР, за да сте по-убедителни. И да не забравите да пеете песни за дружбата на братския народ“.

А карикатуристът Чавдар Николов припомня известната реплика на украинските войници от Змийския остров срещу атакуващия руски кораб – само че с Кирил Петков и Асен Василев в главната роля:

Борисов: Абсолютно вярно е, че сме 100% енергийно диверсифицирани (ВИДЕО)

"Абсолютно вярно е, че сме 100% енергийно диверсифицирани. Българите ще платят страховити цени за всичко. Българи, грабят ви страховито...

Христо Петров (Ицо Хазарта) от „Продължаваме промяната“ се обърна към Борисов: „Сега си взимаш шейсетте прислужника и отивате да подарите на Путин ново кученце. Обещавам да ви уредя правителствения самолет. Може да вземеш и вашите приятели фашистите. Те, както знаеш, са под наем“.

„Днес Русия ни каза директно следното: "Вашият народ не ни интересува. Вашият министър-председател не поддава на подкуп или на заплахи, затова ние искаме да свалим правителството ви на всяка цена. България е руска." Като човек и като българин днес аз съм разтревожен, но и спокоен. Разтревожен - защото знам какви дни предстоят за всички нас. Спокоен - защото повече от всякога съм убеден, че съм повярвал на правилните хора“, пише още във Facebook депутатът от ПП.

Евродепутатът от ДБ Радан Кънев твърди, че от седмици е било ясно, че ситуацията с доставките на газ ще ескалира и ако ЕС не наложи ембарго, Путин ще започне да го използва като оръжие.

„За съжаление, ЕС се забави и сега Путин опитва да раздели Съюза. "Спирането" (към момента газ явно се подава и към Полша, и към България) на газа само към две държави е очевидна провокация към ЕС. Истеричен ход, който трябва да получи спокоен и твърд, и преди всичко ОБЩ, отговор“, пише Кънев във Facebook. „Русия е много по-зависима от износа на газ за ЕС (над 70% от износа), отколкото Европа - от руските доставки (около 40%) от вноса. Този блъф трябва да бъде пресрещнат с готовност за ответно ембарго“.

Гaзът нямаше да му дам да помръдне

"Нито газ, нито ток нямаше да дам да се вдигнат на стотинки". Трябват опитни хора, можещи хора. Това заяви експремиерът и лидер на ГЕРБ...

Радан Кънев призовава правителството за военна помощ за Украйна, спиране на транзита по „Турски поток“ към Сърбия и Унгария (или усвояване на определени количества), както и експулсиране на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова.

Стефан Тафров от ДБ коментира иронично: „Колко мъдро, че не изпратихме оръжие на Украйна. Иначе руснаците щяха да спрат газа“.

Енергийният експерт Васко Начев смята, че обявеното спиране на газа от страна на Русия е с цел сваляне на правителството. Той определя няколко ключови точки по казуса:

1. България е спазила всички условия по договора за доставката на газ от Газпром експорт.
2. Абсолютно невярно е, че дългосрочният ни договор е с много по-добри условия и цени спрямо пазара. Просто формулата е 70% спот цена и 30% цена на нефтени деривати.
3. Няма никаква причина в следващите няколко седмици цената да е със споменатите 30-40% по-висока. Повтарям - никаква.
4. България не е пиратска държава и в тази връзка не би спряла транзитно преминаващите през наша територия количества газ към Сърбия, Унгария, Гърция и Северна Македония.
5. Суапова сделка с Гърция за азерски газ е някаква илюзия, която, за да бъде реализирана, се изискват неизпълними условия.
6. Въпреки всичко, ако изобщо физически бъде спрян, газ от Русия в посока България ще потече в рамките на седмица - две.
7. Кардинално решение е сключване на дългосрочен договор с референтна цена Хенри хъб и тогава Газпром и лакеите му у нас ще си скубят косите, за пропуснати ползи...
8. Последно, но не по важност, това е поредна намеса от страна на Русия у нас, с цел - сваляне на това правителство.

Според финансиста Евгений Кънев - „Газпром“ е на път да направи "най-голямата услуга на България за последните десетилетия, като доброволно ни освободи от нашата зависимост от руски газ“.

Ройтерс: Газовият шантаж на Русия

В свой обширен анализ агенция "Ройтерс" обобщава ситуацията с доставките на руски газ към Полша и България към сутринта на 27 април. Ре...

„С това ще освободи от ангажименти и неговото страховито лоби у нас от неговата агентурна корупционна роля. С това ще освободи и някои партии, особено БСП, а и топ политици - от опорката да се снишаваме да не ни накажат. С това ще разобличи веднъж завинаги абсурдния Балкански, но Турски, а всъщност Руски поток, който хем преминава България, хем е построен с наши пари, хем по него няма газ за нас, а за приятелите на Путин - Вучич и Орбан“, пише Кънев.

„И всичко това - за наш късмет - се случва в края на отоплителния сезон и два месеца преди старта на ноторния газов интерконектор с Гърция. Достойният отговор е нашият парламент да разреши официално българската държава да ДАРИ оръжие на Украйна“, смята той.

Съпредседателят на „Зелено движение“ (част от ДБ) Владислав Панев констатира, че „десетилетното нищоправене“ по темата с диверсификацията на източниците на природен газ показва, че никога не е добра идея да се разчита само на един продавач (б.а. – в случая „Газпром“).

„Спирането на руския газ може да не бъде екстремално събитие, доколкото сме си написали домашното. Интерконекторът с Гърция ще е готов до 2-3 месеца. Оттам може да влиза и повече азерски газ, и втечнен. Отделно отпушването на инвестициите във ВЕИ. Чакат ни трудни месеци, но именно в такива се виждат истинските държавници. Време е да загърбим междуособиците и да решаваме главните задачи. И непосредствените проблеми, и тези действия, които ще модернизират България и ще я направят успешна“, пише Панев във Facebook.

Юристът Вержиния Велчева определя три цели на Москва със спирането на газовите доставки:

Енергийният министър увери, че България е подсигурена с газ за един месец

Всички доставки на природен газ към консуматорите в страната са гарантирани, минимум за един месец напред. Това каза на брифинг министъ...

1. Изнудване за подписване на нов дългосрочен договор

2. Тестване на европейската солидарност

3. Създаване на конфликтна ситуация на Балканите при евентуално засягане на доставките за Сърбия.

„Надявам се правителството да не се огъне за пореден път. От утре (б.а. - днес) всички путински агенти ще напъплят по разните медии с искания за преговори (разбирай навеждане и приемане на условията на Путин). В подобни ситуации единствено твърдата позиция е успешното решение. Но като имам предвид поведението на премиера от последните седмици - не съм оптимист. Ако иска да остане премиер, да си смени напълно екипа и да потърси съвет от тези, които имат опит и характер“, пише тя.

Междувременно лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов отправи атака към премиера Кирил Петков: „Ще даряваме ли заплати за покупка на тройно по-скъп, но за сметка на това демократичен евроатлантически газ от САЩ?“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com