Няма връзкари сред диспечерите в РВД

6302
Няма връзкари сред диспечерите в РВД
Снимка: Thinkstock

"В обслужващите дейности към предприятие „Ръководство на въздушното движение” се назначават хора, които се ползват с протекции. Връзкари сред диспечерите обаче няма, а и да има – никой неподготвен не може да застане зад пулта. Това заяви бившият транспортен министър Кристиан Кръстев в студиото на „Лице в лице” по bTV.

Назначенията на близки до властта кадри в предприятието са повод за скандали от години. Една от причините са изключително високите заплати.

Пътник от пренасочените самолети: Пловдивското летище не е подготвено за аварийни полети

Летището в Пловдив не е подготвено, за да обслужва аварийни полети извън работно време. Това каза за „Фокус” инж. Антон Мас...

„Да разделим РВД на две части. Едната е ръководителите на полети, хората, които изхранват цялата система; хора, които заслужават и по-високи заплати, защото отговорността им е изключително висока. (...) В обслужващата дейност се назначават хора, които се ползват с някакви протекции”, каза Кръстев.

Той допълни, че на много места се назначават хора с връзки на административни постове: „Бога ми, и в телевизията се назначават такива”. Ексминистърът категорично отрече да е назначавал „свои” хора в РВД.

Защо пълен самолет каца на празно летище?

Кристиан Кръстев коментира и случая от преди няколко дни, когато самолет на WizzAir, отклонен към Пловдив заради ураганните ветрове, кацна на практически празно летище. Часове пътниците чакаха, за да могат да слязат.

Десетки нарушения на гръцкото въздушно пространство от турски самолети

20 турски самолетa са нарушили вчера въздушното пространство на Гърция, съобщава Кathimerini. "Група от 14 самолета плюс 6 отделни сам...

Бившият транспортен министър обясни, че проблемът има генезис, който датира от момента, в който Летище Пловдив започва да функционира с работно време, а не 24 часа. Това е било документално отразено.

„Всички авиокомпании е трябвало да бъдат уведомени и те да съобразят кои летище да включат като резервни”, посочи Кръстев. По думите му РВД и Гражданската въздухоплавателна администрация е трябвало да съблюдават кое летище WizzAir са посочили като резервно.

Той посочи, че в Пловдив могат да кацат самолети, но до 22:00 часа. „Не става въпрос за аварийна ситуация”, категоричен беше Кръстев, но все пак допълни, че е грижа на летищния оператор да провери състоянието на полосата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com