Номерата на Сашо Йовков продължават да отлагат делото за конкурса за директор на БНТ

6038
Номерата на Сашо Йовков продължават да отлагат делото за конкурса за директор на БНТ
Снимка: БГНЕС

Съдът за трети път отложи делото за прекратения конкурс за избор на нов генерален директор на Българската национална телевизия. Делото беше заведено от един от кандидатите – Ирина Величкова, но се протаква от друг, явил се на конкурса през юни – Сашо Йовков.

Днес съдия от Административен съд-София област прие исканията на адвокатите на Йовков да бъде разпитана като свидетел стенографката на Съвета за електронни медии (СЕМ), за да се изясни дали процедурата е била прекратена законосъобразно. Припомняме, че в края на юни СЕМ три пъти подред не избра генерален директор на БНТ и до провеждане на следващ конкурс такъв остава Емил Кошлуков.

Actualno.com се свърза с Ирина Величкова, която потвърди информацията от съда и добави, че следващото заседание е отложено за 15 декември. Тя определи действията на екипа на Сашо Йовков като „адвокатски номер“ и даде подробности:

СЕМ отложи откриването на нов конкурс за шеф на БНТ заради жалба на един от кандидатите

Съветът за електронни медии (СЕМ) отложи решението си за откриване на нова процедура за избор на генерален директор на Българската...

„Причината е, че на 31 октомври адвокатите му са внесли сумата за призоваване на свидетел и естествено, не е имало време – по закон свидетелят трябва да е призован най-малко 7 дни преди заседанието. Това се прави умишлено. Достатъчно време са имали от предишната дата, която беше през септември“, каза юрисконсултът.

Става въпрос за правило, че страната, която е поискала въпросния свидетел, след като съдът го е разрешил, трябва да внесе някаква сума, за да може да се извърши процедурата по призоваване. Парите са внесени на 31 октомври – т.е. не остава една цяла седмица до заседанието и обективно не може да се призове свидетел.

Отделно, съдия Мариана Лазарова отбеляза, че е недопустимо опровергаването на писмен документ (протокол) със свидетелски показания. Тя обаче ще допусне стенографката на СЕМ до разпит „в името на правото на защита на заинтересованата страна“.

Лазарова прие като доказателства предоставени от СЕМ флашки с аудиозаписи от гласуванията, както и записи от директните излъчвания по БНТ2. Адвокатите на Йовков обаче поддържаха тезата, че в записите се чува как председателката на СЕМ Соня Момчилова казва от първо лице: "Ще се наложи да прекратя процедурата". Самата процедура трябва да е проведена на последващо заседание след явно гласуване, но няма яснота дали решението е било взето именно така. От него се пази протокол, но не и аудиозапис, тъй като текущите записи от заседанията се унищожават, стана ясно от подадените от СЕМ обяснения до съда. Затова адвокатите на Йовков искат стенографката да разкаже като свидетел как конкурсът е бил прекратен.

БНТ пак с Кошлуков - не без специалното участие на президента

СЕМ не избра никого за генерален директор на БНТ, въпреки че направи три поредни заседания, както законът изисква. Членовете му би тряб...

Въпроси се повдигат и относно отношенията между Емил Кошлуков и Сашо Йовков – вторият бе назначен на граждански договор като консултант в спортния канал БНТ 3, т.е. работи за генералния директор, чийто мандат е изтекъл.

Йовков веднъж отложи делото, защото беше болен, след това се стигна до второ отлагане, а сега – и до драмата със стенографката на СЕМ.

Припомняме, че в конкурса за генерален директор на БНТ през юни се включиха Кошлуков, Величкова, Йовков, а също така Венелин Петков, Сашо Диков, Василена Матакиева, Светлана Божилова и Красимир Ангелов.

ОЩЕ: АЕЖ пита СЕМ: Смятате ли да оставите Кошлуков да се пенсионира като директор на БНТ?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com