Нов конкурс за "Южен поток"

27220
Нов конкурс за "Южен поток"

Нов конкурс за работно проектиране, доставка на оборудване, строително-монтажни дейности, обучение на персонал и въвеждане в експлоатация на газопровода "Южен поток" в България ще бъде обявен в близко бъдеще. Досегашната процедура е прекратена, става ясно от официално обявление на проектната компания "Южен поток-България". В него се съобщава, че поради големия интерес на международни компании да се включат в конкурса и постъпили заявления за удължаване на крайния срок за подаване на документи, дружеството е решило да прекрати процедурата. На по-късен етап ще бъде обявен и новият конкурс, както и крайният срок за участие, предаде Стандарт нюз.

От проектната компания уточниха, че причина за отлагането са множеството постъпили заявления от потенциални кандидати, които са искали допълнителни разяснения по конкурсната документация и тълкувания на условията. При това положение подалите вече писма за намерение ще бъдат поставени в неблагоприятно положение спрямо компаниите, които още не са го направили, но имат такова желание и чакат разясненията, пише в обявлението. За да се гарантира равнопоставеност на всички кандидати за строителството на "Южен поток" у нас, проектната компания прекратява конкурса и допълнително ще съобщи новите срокове за подаване на документи.

Строителят на "Южен поток" ясен до Нова година

Името на компанията, която ще изгражда българския участък от газопровода "Южен поток", ще стане ясно до края на декември, съобщиха инф...

Спряната вече процедура стартира на 31 октомври, а крайният срок за участие беше 15 ноември. По непотвърдена информация до тази дата писма за намерение са подали 7 компании и консорциуми.

Изграждането "Южен поток" и излизането му на сушата край Варна по никакъв начин няма да засегне природата. Това става ясно от публикувания доклад за Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) на газовата тръба. По повод притесненията на граждани, че преминаването на тръбите през плажа Паша дере ще навреди на местността, от компанията Saoth Stream Transport, която ще строи морския участък, са разработили нова алтернативна технология, чрез която няма да се оказва влияние върху плажа. Вместо през Паша дере да се правят изкопи, в които тръбите да влязат под земята, ще бъдат направени 4 микротунела. Още във водата, далече от брега, тръбите ще влязат в тези отвори, всеки от които ще бъде с диаметър 2,4 метра. Микротунелите ще бъдат на дълбочина 20 метра под плажа Паша дере и ще излязат на повърхността навътре на сушата, където ще бъде приемният терминал и първата компресорна станция. "Използваме модерни строителни технологии, за да запазим плажа по време на строителството. Няма да има разкопаване или строителни работи на самия плаж, а тунелите ще бъдат напълно незабележими, коментира главният изпълнителен директор на Saoth Stream Transport Олег Аксютин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com