Нов обрат: Боршош се оттегли от НДК

6753
Нов обрат: Боршош се оттегли от НДК

Директорът на НДК Мирослав Боршош се оттегля от поста, докато текат проверките в дружеството. Това се казва в изявление, разпространено от екипа му.

Припомняме, че днес, 29 юни, по искане на БСП парламентът създаде анкетна комисия, която да разследва казуса "НДК".

В позицията си той отбелязва, че в последните дни в е станала факт безпрецедентна атака срещу НДК – най-голямата културна институция в страната. "Това е саботираща акция не само към Двореца, но и към подготовката на България за предстоящото Председателство на Съвета на ЕС", отбелязва той.

Лиляна Павлова: Темата НДК за мен е затворена

Всички имаме своята гледна точка, днес на Министерски съвет беше взето решение, с което принципал на НДК вече е Министерството на култу...

"Не мога да позволя каквито и да било съмнения и обвинения да попречат на това най-важно събитие за България. Благодаря още веднъж на премиера Бойко Борисов, че ме възстанови на поста, за доверието и за това, че направи възможно гласът на хората да бъде чут и по-силен", пише още той, след което благодари на всички, свързани с българската култура, които го подкрепиха в последните дни.

"За мен това е огромно доказателство, че вървим в правилната посока. Благодаря на екипа си в НДК, без който нищо от направеното до момента, нямаше да е възможно. Докато текат наложените проверки, се оттеглям от поста изпълнителен директор на Националния дворец на културата", се пише още в позицията си той.

В края ѝ той отбелязва, че вярва, че това е достойното и правилно поведение в момента. "Вярвам и в огромната промяна на НДК, която постигнахме заедно и се гордея с нея. Сега предстои да докажа, че тя е извършена по правилния начин и трябва да продължи", завършва текстът.

Казусът НДК

Поръчка за 17 млн. лева на защитения от Борисов Боршош може да му струва до 3 години затвор

Обществената поръчка, заради която председателят на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков написа емоционален пост в личния си пр...

Това се случва само два дни, след като премиерът Бойко Борисов обяви, че ще върне Боршош начело на НДК, а управлението на двореца ще бъде отнето от Павлова и прехвърлено към Министерството на културата.

Решението беше взето на кризисна среща във вторник, свикана от Борисов, ден след като Павлова уволни Боршош с мотива, че досегашните му действия "поставят под съмнение доброто финансово управление на дружеството" и застрашават успешното приключване на ремонта на НДК до края на годината за нуждите на европредседателството.

Сред мотивите на Лиляна Павлова за освобождаването на Боршош бяха твърденията: "системно неизпълнение на указания, дадени от страна на едноличния собственик на капитала" и "също така действията на досегашния изпълнителен директор поставят под съмнение както доброто финансово управление на дружеството, така и е застрашено изпълнението на всички дейности по привеждането на сградата на НДК за нуждите на председателството".

По-рано днес, 29 юни, в парламента беше създадена временна комисия, която ще проследи как са изразходвани от НДК държавните пари за европредседателството ни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com