Нов протест пред парламента заради хаоса с хората с увреждания

3435
Нов протест пред парламента заради хаоса с хората с увреждания
Снимка: БГНЕС

Утре, 27 юли, от 11:00 часа на протест пред Народното събрание излиза една от националнопредставителните организации на хората с увреждания - Съюзът на инвалидите и Съюзът на слепите, като ще има единствено логистична подкрепа от КНСБ, тъй като съюзите са асоциирани членове на синдикалната организация, научи Actualno.com.

Като причина за протеста беше посочено недоволство от готвената реформа в сектора. Оставаме на позицията си, че трябва да има цялостна реформа в сектора, а не да се пипат закони на парче, увериха от КНСБ пред Actualno.com, като изрично подчертаха, че уважават позициите на всички организации на хора с увреждания, независимо дали националнопредставителни или не.

Социалният министър не отговори ясно защо майките на деца с увреждания не искат да го виждат

Защо майките на деца с увреждания отказаха да дойдат в парламента за обсъждане на проектозакона за хората с увреждания – социални...

Сега в сектора се готвят или са готови за разглеждане три законопроекта – Законопроект за хората с увреждания, Законопроект за социалните услуги и Законопроект за личната помощ. Зад първите два законопроекта стои държавата, а третият беше изготвен от омбудсмана Мая Манолова и майки на деца с увреждания от инициативата "Системата ни убива".

Представители на една от готвещите протеста националнопредставителни организации – Съюзът на слепите, разясниха пред БНТ своята гледна точка по реформата. Според Милена Костадинова било много важно при създаването на един закон да се вземат предвид интересите на цялата общност, която засяга или на по-голяма част от общността. Костадинова добави, че "бюджетът никога няма да достигне, за да бъдат задоволени нашите нужди докрай" и трябвало да се предвидят пари така, че да бъдат задоволени възможно най-много хора с увреждания. Георги Минчев наблегна на това, че потребностите на хората с увреждания били много различни т.е. нуждаят се от различни услуги. Трябва да има ясно разписани условия в закона кой какво получава, е тезата на Минчев.

Припомняме, че от вчера (25 юли) между националнопредставителните организации на хората с увреждания и инициативата "Системата ни убива" избухна нов скандал. Причината – появи се палатка с надпис "Реформа - да, но не така" в палатковия лагер пред парламента, организиран от майките на деца с увреждания. Една от майките – Вера Иванов, се оплака, че са се появили "мускулести момчета с бели фланелки", което беше отречено от Антоанета Костова от Българската асоциация за рекреация, интеграция и спорт – една от националнопредставителните организации. "Те нямат право да бъдат тук. Имат съгласувателно разрешително, което е от другата страна на НС. Призоваваме някой орган в тази държава да се намеси", заяви обаче Иванова.

В социалната мрежа Facebook се появиха постове заради случилото се - пълни с гняв и огорчение.

Майките на деца с увреждания отказаха среща с Бисер Петков

Майките на деца с увреждания от палатковия протестен лагер пред Народното събрание отказаха поканата за среща със социалния министър Би...

Досега най-големият скандал между майките на деца с увреждания и националнопредставителните организации беше свързан със зам.-председателя на Националния съвет за интеграция на хора с увреждания към Министерския съвет Адриана Стоименова. Майките поискаха оставката ѝ, защото Стоименова "си позволи нееднократно в публичното пространство да разпространява съмнителна, неотговаряща на действителността информация за майките на деца с увреждания и организациите подкрепящи националните протести на родителите на деца/лица с увреждания, като се аргументира с публично достъпни отчети. "В тях пише, че външни донори, организации са подпомагали протестите. Когато се проверят данните, ще излезем с конкретни имена". До днес, нямаме опровержение или доказателства за твърденията".

Експертът от КТ "Подкрепа" Ваня Григорова обаче защити Стоименова във връзка с последното заседание на съвета за интеграция, на което се стигна дотам, че лидерът на синдиката Димитър Манолов се обърна към майките със следните думи: "И престанете да разхождате тези нещастни деца по улиците. Засрамете се!". Според Григорова на това заседание омбудсманът Мая Манолова е влязла и се е разкрещяла на Стоименова, докато последната четяла становище пред всички, което впоследствие накарало Манолов да реагира по гореописания начин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com