Новини или Novini - картината на печата за 15 август

7167
Новини или Novini - картината на печата за 15 август
Снимка: iStock/Guliver

Редакционният екип на Actualno.com представя краткия преглед на печата, посветен на новинарските акценти от вестниците, за днешния 15 август, четвъртък.

Вестник "Сега"

Ежедневникът коментира, че кариерата на бившия шеф на Антикорупционната комисия Пламен Георгиев е влязла в шеметна въртележка. Само преди две седмици той все още ръководеше Антикорупционното звено (КПКОНПИ), а преди 10 дни Висшият съдебен съвет прекъсна ваканцията си извънредно, за да го върне на работа в Спецпрокуратурата. Преди да изкара и една работна седмица като прокурор обаче, Георгиев беше назначен от правителството за консул във Валенсия, Испания. "Сега" подчертава, че решението е взето на закрито заседание на 9 август, но за него се разбра вчера (14 август), когато беше публикувано в информационната система на Министерския съвет. Консулската работа на Георгиев ще обхваща автономните области Валенсия, Мурсия, Кастиля ла Манча и Балеарските острови.

Вестник "24 часа"

Сформиране на Национален координационен съвет, увеличаване броя на координаторите по донорство, обучения, обновяване на нужната апаратура, лично участие на директорите на болници за откриване и поддържане на донори, включване на теми за трансплантацията и донорството в учебните планове на средните училища. Това са част от промените, които предвижда проектът на Национална програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията 2019-2023 г., на които акцентира изданието. Вестникът пише и че документът вече е публикуван за обществено обсъждане на сайта на Здравното министерство. 

Вестник "Труд"

Всекидневникът отбелязва, че България вече е в топ 5 на страните от ЕС с най-голям ръст на икономиката. През второто тримесечие на годината Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната нараства с 3,3% на годишна база, сочат експресните оценки на НСИ. Отличниците в ЕС са Унгария с 5,1% ръст на БВП и Румъния с 4,6%. По-добре от нас се представят още Полша с 4,1% ръст на икономиката и Литва с 4%, показват още данните на "Евростат".

Вестник "Монитор"

И още от прегледа на печата. Камерите по пътищата до няколко седмици ще започнат да снимат за средна скорост на пътя. Така шофьорите няма да отърват глобата, като намаляват скоростта на местата, където знаят, че има устройства. Стационарните камери не са решение. Когато има отсечка със средна скорост, ефектът ще бъде много по-голям, мотивира се по-рано главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Става ясно, че системата, освен че ще мери средната скорост, ще проверява и за наличие на сключена „Гражданска отговорност“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com