Новините: Най-важното от деня 10 януари

6303
Новините: Най-важното от деня 10 януари
Снимка: БГНЕС

Actualno.com  ви представя най-важните новини за изминалия ден, 10 януари, петък.

ПОВДИГНАХА ОБВИНЕНИЕ НА НЕНО ДИМОВ ЗА УМИШЛЕНА БЕЗСТОПАНСТВЕНОСТ НА ЯЗ. СТУДЕНА

Подалият оставка министър на околната среда и водите Нено Димов отива на съд заради водната криза в Перник, стана ясно от брифинг на прокуратурата.Срещу него ще бъде повдигнато обвинение за умишлена безстопанственост. Прокуратурата е установила, че министърът на водите и околната среда в разрез със Закона за водите е разрешавал използването на водите на яз. „Студена“ за промишлени нужди, въпреки че е уведомяван, че водата в язовира намалява.

БОЙКО БОРИСОВ ПРИЕ ОСТАВКАТА НА НЕНО ДИМОВ

В кабинета на министър-председателя Бойко Борисов бе депозирана оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов. Премиерът Борисов прие оставката на министър Димов. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Нено Димов бе задържан за 24 часа след акция на спецпрокуратурата. Арестът на действащ министър е без прецедент в новата история на България.По-рано през деня в Министерския съвет лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов определи акцията срещу Димов като "показно убийство".

НЕНО ДИМОВ ПОДАДЕ ОСТАВКА ОТ АРЕСТА

Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще подаде оставка днес, според източници на Нова Телевизия. Той е взел това решение в ареста на Трето РПУ в София, където е до момента. Това е първата оставка на български министър от ареста. По-късно следобед ще стане ясно дали и какво обвинение ще му бъде повдигнато. Ако бъде обвинен, арестът му ще бъде удължен до 72 часа.

ТОЛ СИСТЕМАТА ТРЪГВА ПО ПЛАН, НО С ТАРИФИТЕ НА ПРЕВОЗВАЧИТЕ

Тол системата ще стартира от 1 март с тарифите, които превозвачите искат. През юни, ако приходите са в очаквания размер, системата ще продължи с тези тарифи след нова среща през юни. Това обявиха регионалният министър Петя Аврамова и превозвачите след 3-часова среща при премиера Бойко Борисов, предаде БНТ. Протестите на превозвачите засега се отменят, но стачната готовност остава.

СТОЛИЧНА ОБЩИНА ОТНОВО ПРОТАКА ПУСКАНЕТО НА ЗЕЛЕН БИЛЕТ

Прогнозата за днешния ден обещава висока степен на замърсяване в два столични квартала - "Павлово" и "Хиподрума". Това означава въвеждане на зелен билет, но както обикновено Столичната община до последно избягва мярката. Вместо това на гражданите се предлагат само безплатни буферни паркинги към метрото, които са с ограничен брой места, пише "Сега".

ЕКСПЕРТ: ИМА ОПАСНОСТ ОТ ВТОРА ВЪЛНА НА АФРИКАНСКА ЧУМА У НАС

Влошена е епизоотичната обстановка в страната, има опасност от втора вълна на заболяването Африканска чума по свинете, ако не се спазват мерките за биосигурност. Това за Агенция „Фокус“ проф. д-р Георги Георгиев директор на Центъра за оценка на риска по хранителната верига. От началото на годината в страната има пет нови огнища на заболяването, временно е забранено движението на свине от и към животновъдни обекти и кланици.

КОЙ ДЪРЖИ БОГАТСТВОТО НА ИРАН?

В Иран тя е могъща икономическа сила: Революционната гвардия, част от която беше и влиятелният генерал Касем Солеймани. Смята се, че тя контролира редица концерни и организации. Кой държи парите на Иран? На този въпрос дава отговор анализаторът Андреас Бекер в коментар за Deutsche Welle.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 17 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 16 април 2024 г.

Протест пред Съдебната палата иска оставката на Сарафов (ВИДЕО)

Обвинените за контрабанда Димитрови са имали влияние на високо ниво в държавата, твърди ДАНС

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com