Новините: Най-важното от деня, 8 декември

2700
Новините: Най-важното от деня, 8 декември
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 8 декември.

ИЗВЪНРЕДНИ ПРОВЕРКИ ЗА ГОРЕНЕ НА ОТПАДЪЦИ В СОФИЯ

Трикратно превишение на фини прахови частици във въздуха на София е било отчетено през предходното денонощие. Заместник-кметът по екологията Йоана Христова обяви, че въпреки проверките вчера глоби не са наложени и нарушения не са открити. Проверява се за нерегламентирано горене на открито на отпадъци, гуми, масла и дрехи. "За предходните дни има съставени актове, които са свързани с нерегламентирано изгаряне на отработени масла за отопление. Над цяла Европа имаше такива атмосферни условия, които доведоха до задържане в приземния слой на замърсяване".

МО КУПУВА ДВА КОРАБА "МИННИ ЛОВЦИ" ЗА 2 МЛН. ЕВРО

Два кораба "минни ловци" купува Министерството на отбраната за Военноморските сили. Общата им стойност е почти 2 млн. евро. Доставката им пък е с прогнозна стойност 2 млн. лева без ДДС. На 6-ти декември Народното събрание ратифицира договора между правителството на България и на Нидерландия за закупуване на минен ловец „Мааслуис” и „Хелевутслайс” от клас „Трипарти“.

БИВОЛЪ: БЛИЗКИ ДО "АРТЕКС" СТРОЯТ НА ПЪРВА ЛИНИЯ В СИНЕМОРЕЦ

Нов строеж започва на метри от брега в Синеморец, съвсем близо до забележителните скални образувания “Корабите”. Бетонът вече е излят и на него ще изникне вила, за което РИОСВ-Бургас е дала положително становище. Това няма да е първата постройка, която ще се вклини в уникалния девствен пейзаж край Синеморец. Проблем е, обаче, че действащ ОУП няма, а има действащи заповеди издадени от МРРБ и МОСВ за забрана за всякакви строежи извън регулация в Парк “Странджа”.

ХВАНАХА ФАЛШИФИКАТОР В СОФИЯ

За 1000 – 1200 лева – такава е офертата за фалшива шофьорска книжка, предложена на подставено лице в софийския квартал "Красно село", съобщава Нова тв. След подаден сигнал в МВР на място е пратен полицейски екип. Минути по-късно започва акция на групата за „Тежки престъпления“ към криминална полиция на Трето РУ. От дома на Георги Йорданов, по прякор Гошо Кеша, са иззети множество документи за самоличност.

РЕКТОРЪТ НА СУ: ВСЕ ПОВЕЧЕ ЧУЖДИ СТУДЕНТИ ПРЕДПОЧИТАТ БЪЛГАРИЯ

„Системата за качество на Софийския университет не е формална и работи наистина добре. СУ е от малкото, които не си позволиха да създават самоцелно нови направления и специалности, с цел да привличат повече студенти“. Това каза пред БНР проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет. Според него рестрикцията за преподаватели, които могат да участват в акредитирането на един единствен университет, ще нормализира системата.

ТУРЦИЯ ЩЕ ЗАЩИТАВА ПРАВАТА СИ В ИЗТОЧНОТО СРЕДИЗЕМНОМОРИЕ

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган потвърди решимостта на Анкара да защити своите законни суверенни права в Източното Средиземноморие, в съответствие с международното и с морското право, съобщи „Сабах”, цитиран от БГНЕС. Изявлението на държавния глава дойде, след като няколко държави от региона реагираха негативно на подписания меморандум между Турция и Либия за морските граници между двете държави.

БЕЗ РЕШЕНИЕ: В БОСНА ХИЛЯДИ МИГРАНТИ СА В РИСК

Зимата вече настъпи в Босна. Хиляди бежанци, които влязоха в страната, надявайки се да преминат през границата към Хърватия - и по този начин към Европейския съюз - все още са тук. И за много от тях, когато температурите през нощта спадат доста под нулата, неудобните условия в бежанските лагери бързо се превръщат в опасни. Проблемът остава нерешен с години. Всяка година по това време световните агенции представят картината в някой от бежанските центрове в страната.

ИЗПОЛЗВАТ ЛИ ЛЕЙБЪРИСТИТЕ ДОКУМЕНТИ, ПОЛУЧЕНИ ОТ РУСКИ ХАКЕРИ?

The Times разработва темата в търсене на отговор на въпроса дали документите са получени от руски хакери. Тя идва в момент на скандал във Великобритания след като лидерът на Лейбъристката партия Джеръми Корбин заяви, че разполага с "доказателство", че националното здравеопазване (NHS) е изложено на риск в подготвяна търговска сделка от консерваторите със Съединените щати след Brexit. Корбин посочи, че разполага с документ от 451 страници, който показват, че преговори между Лондон и Вашингтон реално са се състояли, което доказва. Премиерът Борис Джонсън обаче заяви, че тези твърдения са "глупост" и че националното здравеопазване не е част от търговските преговори.

ЕДИ РАМА С ПРИЗИВ ДА СЕ ПОМОГНЕ НА АЛБАНИЯ

Министър-председателят на Албания Еди Рама участва в донорската конференция в Истанбул и помоли за помощ във връзка с последиците от катастрофалното земетресение в Албания. В обръщението си към участниците Рама благодари на Турция и турския народ да проявената солидарност.

ДОНБАС: РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ "НОРМАНДСКАТА СРЕЩА" В ПАРИЖ МОЖЕ ДА СА РАЗОЧАРОВАЩИ

Срещата на върха в Париж в „нормандски формат” може да остави усещането за разочарование, смята прессекретарят на украинския президент Владимир Зеленский Юлия Мендел. Срещата ще се проведе на 9 декември в Париж и в нея ще участват лидерите на Русия, Украйна, Франция и Германия. Този преговорен формат по въпросите на Украйна съществува от юни 2014 г. Тогава ръководителите на четирите държави по време на честванията на 70-годишнината от десанта в Нормандия за първи път обсъдиха урегулирането на конфликта в Донбас.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Светият синод избра врачанския митрополит Григорий за наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Свещеник в гладна стачка заради касирания избор в Сливенската епархия (СНИМКИ)

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com