Новините: Най-важното за деня, 1 май

7412
Новините: Най-важното за деня, 1 май
Снимка: Колаж/Actualno.com

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е поискал България да ремонтира тяхна военна техника. Това каза премиерът Кирил Петков.

"Човекът ме помоли за нещо съвсем конкретно, не военна помощ - той каза: "Имаме нужда от ремонт на руските ни машини, които са част от нашата армия. Възможно ли е да ги изпратим до България, да се ремонтират във вашите заводи и да ни ги върнете". Това е всъщност точната дефиниция на военно-техническа помощ, обясни премиерът. Става въпрос за ремонт на оръжие, което той вече използва, но е старо и трябва да се ремонтира, каза още премиерът. По думите му "Терем" и "Авионамс" имат специализацията да ремонтират точно такова оръжие.

Румен Радев предупреди за риск от световна война и заговори за политически шарлатани в България

Президентът на Република България Румен Радев направи изявление по случай 1-ви май, празника на труда. Той поздрави българските граждани за празника. По думите му вече век и половина този ден вдъхновява борбите за социална и обществена справедливост. Той допълни, че осемчасовият работен ден, платеният отпуск и социалните привилегии не са получени даром, а са извоювани.

Държавният глава не пропусна да коментира и темата за войната в Украйна. "Войната е най-зловещият враг на труда. Изграденото с векове, изчезва за секунди. Тази година посрещаме 1-ви май, докато в сърцето на Европа се чуват експлозии. България вече понася косвени щети от тази война в енергетиката и икономиката. Ръстът на цените потапя все повече българи под линията на бедността", каза президентът

Транспортният министър към президента: Шарлатанин си, когато се преструваш на демократ, а душата ти е на изток

"Шарлатанин си, когато вдигнеш юмрук на чужд протест, когато се преструваш на "демократ" а душата е на друго място. На изток." Това написа във Фейсбук профила си министърът на транспорта Николай Събев. Думите му са заради обръщението към народа по случай 1 май на президента Румен Радев.

"Патриотичен дълг е да не допуснем въвличането на родината във войната. Да не се поддаваме на милитаристките призиви, с които започва всяко кръвопролитие. Да не допуснем страстите от войната да се пренесат у нас. Да не търпим политически шарлатани да ги разпалват за своя употреба", каза по-рано днес президентът.

Нинова: Какво предлагате - да затворим заводите, защото някой препродава оръжие на Украйна?

България не изнася оръжия за Украйна – изнася за други 60 държави. Това заяви вицепремиерът и икономически министър Корнелия Нинова. Тя призова журналистите „да обиколят площада и да разпитат хората, ще видите, че никой не призовава за военна помощ за Украйна“. Нинова посочи, че позицията на БСП няма да се промени, но искат да изслушат премиера Кирил Петков на коалиционния съвет.

Бившият шеф на „Кинтекс“: Обществена тайна е, че българско оръжие отива в Украйна

„Обществена тайна е, че българско оръжие отива в Украйна. Ние, хората от бранша, това обстоятелство го знаем от 10-15 март, две-три седмици след началото на войната“. Това заяви освободеният директор на „Кинтекс“ Александър Михайлов. „Съществуват очевадни индикатори, че българското оръжие стига в Украйна през посредници в Полша, Чехия и Словакия. И за мен е непонятно тези индикатори да са неизвестни на госпожа Нинова. Нека бъда конкретен, изцяло се промени посоката на движение на оръжие. Преди войната оръжие идваше от Полша, Чехия и Словакия към България за последващ реекспорт към трети страни по външнотърговски договори. След началото на войната големите обеми оръжие тръгнаха от България към тези държави в Централна Европа“, каза Николов.

Теменужка Петкова от ГЕРБ: Най-големите провали на това правителство са в енергетиката

"Един от най-големите провали на това правителство са енергетиката, провалиха се с гръм и трясък. Една от най-големите лъжи, която те сами опровергаха след броени часове, е това, че правителството на ГЕРБ не е направило нищо за диверсификацията на източниците и маршрути за доставка на природен газ. ... Още от първото правителство на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов започнаха всички процедури, свързани с диверсификацията. направихме така, че България подмени всички компресори в компресорните станции с реверсивни, които направиха така, че България сега да може да внася газ от Турция, Гърция, Румъния. Как да няма диверсификация?".

Петър Манджуков: Не се съмнявам, че наше оръжие отива в Украйна

Не се съмнявам, че наше оръжие отива в Украйна.Това не е грешна стъпка, тя има и пазарен елемент, който се вписва в нашите ангажименти и в съюзите, в които членуваме“, каза бизнесменът Петър Манджуков. 360p geselecteerd als afspeelkwaliteit „Липсата на самочувствие и решимост на нашето правителство попречи да се вземе официално решение за подкрепа за Украйна. Щеше да е много по-добре ако можеше официално да се предоставя въоръжение на Украйна като подкрепа от България като страна членка на НАТО и ЕС“, смята Манджуков.

Георги Гьоков: Планираме две увеличения на пенсиите

Планираме две увеличения на пенсиите през юли и през октомври". Това заяви министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков пред Нова тв. Ако всичко зависи от министъра на труда и социалната политика минималната работна заплата щеше да бъде доста по-висока от сегашното й ниво.Работим върху нов механизъм за нейното определяне”, каза още той.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com