Новините: Най-важното за деня, 1 октомври

4034
Новините: Най-важното за деня, 1 октомври
Снимка: Омбудсман

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 1 октомври.

МАЯ МАНОЛОВА: ЗАКОНОПРОЕКТЪТ ЗА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ Е АБСОЛЮТНО ОСАКАТЕН

„Законопроектът за хората с увреждания е абсолютно осакатен. От него са извадени всички точки, които трасираха реформата. Дали ще се приеме в този му вид, няма никакво значение, защото абсолютно всичко, на което държахме, е отпаднало“. Това каза омбудсманът Мая Манолова пред журналисти при влизането си в Министерство на труда и социалната политика, където се провежда заседание на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

ТРИ ДЪРЖАВИ НИ ПРЕДЛАГАТ ИЗТРЕБИТЕЛИ

В Министерството на отбраната са получени четири предложения от три държави в процедурата за покупка на нов изтребител за армията.

САЩ предлагат нови F-16 и нови F-18, Швеция - нов "Грипен", а от Италия е постъпило предложение за употребявани "Еврофайтър", стана известно при отварянето на офертите.

ПРОВАЛ НА РЕФЕРЕНДУМА ИЛИ НА ЗАЕВ - КАК ЕВРОПЕЙСКИТЕ МЕДИИ ОТРАЗИХА ДОПИТВАНЕТО В МАКЕДОНИЯ

Проведеният референдум в Македония получи различен отзвук в медийната среда в Европа.

Испанският вестник El Pais квалифицира референдума като "тежък" провал. Изданието определя допитването като масов бойкот на местното население, защото едва около 37% от имащите право на глас граждани на Македония са дали вота си в допитването. Над 90% от гласувалите са "за" присъединяването на Македония към EС е НАТО. Уточнява се, че референдумът няма юридически последствия. Няколко дни преди референдума вестникът написа, че вотът в Македония посяга основно и директно на "националната идентичност" на гражданите.

КАТАСТРОФИ И ЗАГИНАЛИ: КАК МВР ОТЧИТА БРОЯ НА ЖЕРТВИТЕ ПРИ ПТП-ТА?

Как МВР отчита броя на загиналите при пътнотранспортни произшествия? На този въпрос внимание обърнаха от Института за пътна безопасност​. Оттам твърдят, че "МВР е успяло оперативно да "възкреси" нови 28 лица само за два дни".

ЦВЕТАНОВ ЗА ЦЕНАТА НА ГАЗА ОТ РУСИЯ: НА ЕДИН ЕТАП ЩЕ ИМА РАЗГОВОРИ

"Правителството има съответните ресорни звена, които се занимават по тема енергетика - както и Министерство на енергетиката, така също и "Булгаргаз". Убеден съм, че разговорите, които сега са на експертно ниво, ще могат да подпомогнат на един етап вече да има разговори на по-високо, политическо ниво". Това заяви лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов по една от най-наболелите теми тази есен – цената на газа.

ПАРНОТО В СОФИЯ И ПЛОВДИВ ПОСКЪПВА НАЙ-МНОГО, ВЪВ ВАРНА - НАЙ-МАЛКО

Парното в София и Пловдив ще поскъпне най-много. Това се разбра от днешното заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Нейният председател Иван Иванов уточни, че за цялата страна средното увеличение за последното тримесечие на 2018 г. е 6.72%, съобщава "Фокус".

ВСЕКИ МОЖЕ ДА ПРОВЕРИ ИСТИНСКА ЛИ Е КАСОВАТА БЕЛЕЖКА В НАП

Гражданите ще могат да проверяват дали покупката им е отчетена в Националната агенция по приходната (НАП) до пет минути след извършване на плащането. Това ще е възможно след влизането в сила на промените в Наредба № Н-18 от 13 декември 2006 г., съобщават от институцията. Срокът за влизане в сила на новите изисквания е следващата година.

ПРЕДЛАГАТ НОВА ГЛОБА ЗА ХОРАТА, КОИТО НЕ ХОДЯТ НА ПРОФИЛАКТИЧЕН ПРЕГЛЕД

Обсъжда се въвеждане на нова санкция за хора, които пропускат профилактичните прегледи. Идеята е част от предложенията за промени в осигурителния модел. В момента профилактичните прегледи също са задължителни, но глобен пациент няма. Здравният министър предлага освен тази глоба, хората, които пропускат прегледа, да имат по-висока здравна вноска, както и да плащат повече за някои дейности.

ДЖУДИ ХАЛВАДЖИЯН: АКО ХОРАТА ИМАТ АКЪЛ В ГЛАВАТА, ТРЯБВА ДА ИМАТ ДОВЕРИЕ НА "ГОСПОДАРИТЕ"

"Никой не може да си позволява да нарушава по този груб начин и да манипулира нещата. Аз разбирам, че той го е направил в момент на еуфория, на адреналин, но по никакъв начин такова нещо не може да бъде подминато. Ние сме хората, които в цялата си история се борим за истината. Затова смятам, че репортерът направи една голяма глупост, и ние по никакъв начин не искаме да се свързваме с нея. Защото се борим против такива неща." Това заяви продуцентът на "Господари на ефира" Джуди Халваджиян по повод скандала с репортера Димитър Върбанов.

DEUTSCHE WELLE: СЕКСУАЛНИТЕ ИЗВРАЩЕНИЯ В КАТОЛИЧЕСКАТА ЦЪРКВА В ПОЛША

Почти никой още не го е гледал. Но още отсега филмът "Клир" разгаря силно страстите в полското общество заради една тема-табу доскоро: сексуалните извращения в Католическата църква в Полша.

Още много преди да излезе на екран, филмът беше окачествен като "спорен". Отскоро "Клир" се върти в полските киносалони при огромен интерес. На някои места има по 20 прожекции на ден. Консервативните полски общини пък изобщо не желаят този филм в местните киносалони.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com