Новините: Най-важното за деня, 10 април

5710
Новините: Най-важното за деня, 10 април
Снимка: Getty Images/Guliver

Редакционният екип на Actualno.com ви представя вечерния информационен бюлетин, посветен на най-важното от днешния вторник (10 април).

АМЕРИКАНСКИ ВОЕНЕН КОРАБ ПРИБЛИЖАВА ЕДИНСТВЕНАТА РУСКА ВОЕННОМОРСКА БАЗА В СИРИЯ

Американският военен кораб "Доналд Кук", който е въоръжен с ракети "Томахоук", вече се намира в източната част на Средиземно море, на около 100 километра от единствената руска военноморска база в Сирия, в град Тартус. Корабът има 60 ракети "Томахоук" на борда си. Припомняме, че именно с толкова ракети беше атакувана военната база в Шейрат след атаката с химическо оръжие срещу Хан Шейхун през миналата година.

35 ХИЛ. БЪЛГАРИ СА ЗАСЕГНАТИ ОТ СКАНДАЛА С FACEBOOK

Повече от 35 000 българи са били засегнати от мащабния скандал с манипулирането на данни на потребители на Facebook. Тяхна информация е била събрана неправомерно от консултантската компания Cambridge Analytica. Това са отговорили от компанията след запитване на БНТ.

ГОЛЕМИЯТ ТЕСТ ЗА ЗУКЪРБЪРГ ПРЕД КОНГРЕСА - МЕЖДУ ИСТИНАТА И СКАНДАЛА

Марк Зукърбърг се ​изправя пред ​най-големия си тест, все още като главен изпълнителен директор на Facebook​. Очакват го не едно, а две изслушвания пред Конгреса заради скандала с​ ​Cambridge Analytica, пише Дейв Лий за BBC в материал, посветен на трусовете около социалната мрежа.

БЪЛГАРИЯ Е БЕЗАПЕЛАЦИОНЕН ЛИДЕР В ЕС ПО БРОЙ ЖЕРТВИ НА КАТАСТРОФИ

България и Румъния са лидери в ЕС по брой на смъртните случаи при пътни катастрофи. Заради цялостната тревожна статистика Брюксел ще въвежда по-строги мерки за движение по пътищата.

НАД 80% ОТ ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ ЖИВЕЯТ С ДО 321 ЛВ.

83,5% от хората с увреждания у нас са с доходи под линията на бедност или под 321 лева на месец. 75% от тези хора имат трудов стаж, а всеки трети от тях не може да покрива разходите си за животоподдържащи лекарства. Това показва проучване на КТ "Подкрепа" сред членове на национално представителните организации на хора с увреждания.

ПО-МАЛКОТО ПАРИ ОТ НЗОК ЗА ИМПЛАНТИ ДОВЕДОХА ДО ПРИЗИВИ ЗА МИЛОСТ ОТ ДОСТАВЧИЦИ

Ако фирмите-доставчици бъдат така добри, пациентите няма да доплащат за импланти. Ако не – тогава или пациентите плащат, или болниците трупат дългове. Това заяви проф. Генчо Начев, директор на Университетската многопрофилна болницата "Света Екатерина".

НАДЗИРАТЕЛИТЕ ВЪЗПИТАНО НАМЕКНАХА НА РАДЕВ И ЦАЧЕВА ПЪРВО ДА МИСЛЯТ, ПОСЛЕ ДА ГОВОРЯТ

Отговорните лица т.е. министърът на вътрешните работи и на правосъдието следваше да дадат една по-ясна картина на случващото се, а не чрез изказвания, че чистачка и социален работник гонят затворници и спасяват надзиратели да дават възможност за спекулации. Такова мнение изказа Цветан Михайлов, член на УС на Синдиката на служителите на затворите и надзирател в Сливенския затвор.

ЕКСТРАДИРАНЕТО НА БЪЛГАРИН ЗАРАДИ НАРУШЕНИЕ НА САНКЦИИ НА САЩ СРЕЩУ СИРИЯ СЕ ПРЕВЪРНА В ГРОТЕСКА

Българският гражданин Желяз Андреев е бил задържан в Добрич заради искане от САЩ за екстрадирането му. Срещу него има повдигнато обвинение от прокуратурата във Флорида с дата 24.10.2016 г. за участие в заговор за нарушаване на ембаргото на Сирия и за измама към САЩ.

САМО СУДЖУКЪТ Е БЪЛГАРСКА МАРКА В ЕС

Само горнооряховският ни суджук в момента има сравнително по-висока защита на марката в ЕС, притежавайки защитено географско указание (ЗГУ), дадено му от ЕК малко преди Коледа на 2011 г., сочат данни от сайта на евроведомството.

ИМОТНИТЕ ДАНЪЦИ Е МНОГО ВЕРОЯТНО ДА ТРЪГНАТ НАГОРЕ ДОГОДИНА

Управляващата коалиция обеща да няма вдигане на данъците по време на четиригодишния мандат, но от догодина със сигурност един налог ще бъде по-висок.

ПОЧИНА ТОНЧО РУСЕВ

Великият композитор ни напусна на 85-годишна възраст след кратко боледуване дни преди рождения си ден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com