Новините: Най-важното за деня, 10 декември

3342
Новините: Най-важното за деня, 10 декември
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 10 декември.

ПРЕДЛОЖЕНИЕ: ДО ДВЕ ГОДИНИ ЗАТВОР ЗА ГОРЕНЕ НА ЗАБРАНЕН БОКЛУК

На пожар ГЕРБ внесе в Народното събрание законодателни промени срещу горенето на отпадъци. Това стана по настояване на столичния кмет Йорданка Фандъкова, след като от няколко дни в София нивата на замърсяване с фини прахови частици са опасно високи. Кметицата направи предложението за нормативните промени вчера, а днес те вече са в парламента.

СОФИЯ ОСЪМНА В МОРЕ ОТ МЪГЛА И МРЪСЕН ВЪЗДУХ (ВИДЕО)

София осъмна в море от мъгла и мръсен въздух, като гледката от Копитото най-точно показва какво дишат софиянци, предаде БГНЕС. В столицата е в сила жълт код за опасно време за мъгли. Синоптиците съветват шофьорите да бъдат по-внимателни заради намалената видимост на пътя.

БОЛНИЦИ ИСКАТ ДОПЪЛНИТЕЛНО ПАРИ ОТ ПАЦИЕНТИ С ДОБРОВОЛНО ЗДРАВНО ОСИГУРЯВАНЕ

Лечебни заведения нерегламентирано изискват плащания и доплащания от пациенти, които имат доброволно здравно осигуряване, съобщи на пресконференция д-р Мими Виткова, председател на Асоциацията на дружествата за доброволно здравно застраховане. Широко разпространената практика за доплащане на всякакви дейности в болниците създава проблеми в работа на дружествата за здравно застраховане, каза тя

"БОЕЦ" НЕ СЕ ОТКАЗВА - ПРЕДЛОЖИ БОЙКО АТАНАСОВ ДА Е ПРОКУРОРА, КОЙТО РАЗСЛЕДВА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР

Гражданско движение "Боец", което нашумя покрай протестите срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, предложи следовател Бойко Атанасов за кандидат за поста на новия прокурор, който ще може да разследва обвинител номер едно при случаи на извършени умишлено престъпления от общ характер.

БОРИС БОНЕВ: ОТ ГЕРБ ГЛАСУВАТ В КОМИСИЯ БЕЗ ДА ПРИСЪСТВАТ

Гражданската организация "Спаси София" и общинският съветник Борис Бонев, който тя излъчи, твърдят, че общинският съветник от ГЕРБ Лорита Радева, която е председател на Комисията по екология в Столичния общински съвет (СОС) е допуснала грубо нарушение на правилника на Столичния общински съвет (СОС). По-точно - тя е броила гласове на съветници от ГЕРБ без те да присъстват на заседанието на комисията, защото те ѝ казали "устно" как гласуват.

АБИЙ АХМЕД ПОЛУЧИ НОБЕЛОВАТА НАГРАДА ЗА МИР

Етиопският премиер Абий Ахмед получи Нобеловата награда за мир за 2019 г., съобщи на сайта си Нобеловият комитет. Ахмед е удостоен с отличието за усилията си да постигне мир и международно сътрудничество и за решаващата си инициатива за уреждане на граничния конфликт между Етиопия и съседна Еритрея. Двете страни, които водиха война от 1998 до 2000 г., възстановиха отношенията си през юли 2018 г. след години на враждебност, припомня Ройтерс.

ПОЧИНА ВОКАЛИСТКАТА НА ROXETTE (ВИДЕО)

На 61-годишна възраст почина вокалистката на Roxette Мари Фредриксoн. Шведската попзвезда, която създаде дуото с Пер Гесле през 1986 г., е починала в понеделник сутринта, след продължително онкологично заболяване, предадоха британските медии. Фредриксон ще остане в историята на музиката с хитове като It Must Have Been Love, Listen to Your Heart, Spending My Time, Fading Like a Flower, The Look, Joyride, Dangerous и други.

ЕКСПЕРТИТЕ ПОТВЪРДИХА: НА ИЗБОРИТЕ В С. БОЗВЕЛИЙСКО Е ПОЛЗВАНО ИЗЧЕЗВАЩО МАСТИЛО

Две съдебно-технически експертизи потвърдиха - при изборите за кмет в с. Бозвелийско е използвано пишещо средство с обезцветяващо пишещо вещество. Това съобщиха от Администраативният съд във Варна след проведено заседание по делото за касиране на изборините резултати за кмет.

САЩ ТРЪГНАХА РЕШИТЕЛНО КЪМ САНКЦИИ СРЕЩУ УЧАСТНИЦИТЕ В "ТУРСКИ ПОТОК" И "СЕВЕРЕН ПОТОК 2"

Комисиите по отбрана на двете камари на Конгреса в САЩ (Камарата на представителите и Сената) приеха законопроект, с който ще принудят американския президент Доналд Тръмп да наложи санкции за компаниите, участващи в проектите "Турски поток" и "Северен поток 2", пише Financial Times.

ПРОКУРАТУРАТА ИЗКЛЮЧВА ЕМИЛИЯН ГЕБРЕВ ДА Е БИЛ ТРОВЕН ЗАРАДИ ЧАСТ ОТ НАСЛЕДСТВОТО НА КТБ

Прокуратурата официално отрече, че не дава информация на оръжейния търговец Емилиян Гебрев относно разследването за опита той да бъде убит чрез отравяне. Официално съобщение какво се случва по този случай беше публикувано на сайта на държавното обвинение.

ПОЧИНА БИВШИЯТ КМЕТ НА МОСКВА ЮРИЙ ЛУЖКОВ

Бившият кмет на Москва Юрий Лужков почина на 83-годишна възраст, съобщиха руските медии. Според телевизия РЕН ТВ смъртта му е настъпила в клиника в Мюнхен, където е трябвало да се подложи на сърдечна операция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

След като Сарафов нареди проверка: Ето какво нарушения откриха в СРП

До 30 000 лв. за проекти за бизвес на хора с увреждания дава МТСП

Светият синод избра врачанския митрополит Григорий за наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Свещеник в гладна стачка заради касирания избор в Сливенската епархия (СНИМКИ)

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...