X
 
 

Прокуратурата изключва Емилиян Гебрев да е бил тровен заради част от наследството на КТБ

3941 5
Прокуратурата изключва Емилиян Гебрев да е бил тровен заради част от наследството на КТБ
Снимка: БГНЕС
Прокуратурата официално отрече, че не дава информация на оръжейния търговец Емилиян Гебрев относно разследването за опита той да бъде убит чрез отравяне. Официално съобщение какво се случва по този случай беше публикувано на сайта на държавното обвинение.

Една от версиите за опита за убийство е, че той е предизвикан заради износ на оръжие към Украйна (за Министерство на отбраната и за Министерство на вътрешните работи – Национална гвардия на Украйна) - през декември 2014 г., януари 2015 г. и март 2015 г. Към април 2015 година от страна на Емилиян Гебрев не са били предприемани действия, свързани с придобиване на предприятието "Дунарит", поради което твърденията в тази насока и соченето на такива действия като повод за покушението са лишени от основание, смята прокуратурата. А какво каза за последно самият Гебрев точно за сагата "Дунарит" и офшорка, свързвана с Делян Пеевски - припомнете си в този материал!

Le Monde: Руски агенти, действали срещу Скрипал и в България, са имали база във Франция

15 руски шпиони са използвали френските Алпи като база за операции в цяла Европа. Това твърди известният френски вестник Le Monde. Спо...

От обясненията става ясно, че според прокуратурата един от обвинените за отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания - Сергей Федотов (името вероятно е фалшиво), е влизал 3 пъти в България през 2015 година. Тогава беше направен опит да бъде убит Гебрев, синът му и един от директорите на оръжейната фирма "Емко".

Държавното обвинение казва и, че има запис на Федотов и други руснаци, но не можем да направим достатъчно добра техническа експертиза и затова сме го пратили в САЩ.

Засега, обаче, прокуратурата няма отговор дали Гебрев е бил тровен с отрова от клас "Новичок" - такава, каквато се смята, че е използвана при Скрипал. "До британските власти са изпратени две Европейски заповеди за разследване. С първата се изискват всички идентификационни данни за лицата по случая „Скрипал“ – граждани на Руската федерация, включително фотографии /и от документи за самоличност/. С втората, след изпращане на съответните експертизи и на доклада на VERIFIN, се прави искане за сравнение на установените в тях химически съединения с веществото, установено и определено в британското разследване като „Новичок“. До настоящия момент, изпълнение на Европейските заповеди за разследване няма", казва държавното обвинение.

Друг интересен момент от обясненията на прокуратурата относно отровата е, че е искана помощ от ОЗХО (Организацията за забрана на химическото оръжие към ООН). ОЗХО обаче казали, че могат да помогнат само при искане на нашето МВнР и в крайна сметка се оказва, че такова искане изглежда няма. Ето и какво казва държавното обвинение по тази линия: "След размяна на кореспонденция с Министъра на икономиката и Министъра на външните работи, на 12.06.2019 г. прокуратурата е уведомена, че „ОЗХО има готовност да окаже техническа помощ на Република  България, в това число и да направи оценка на химическото вещество, причинило отравянето … ако такава бъде поискана официално. Изрично е подчертано, че тази помощ следва да бъде поискана от българското правителство по официален път, т. е. чрез вербална нота от МВнР …“ Според изпратеното до главния прокурор Сотир Цацаров уведомление „Представителите на ОЗХО изрично са се позовали на двустранното споразумение за привилегиите и имунитетите на ОЗХО, с което са дали сигнал, че ОЗХО няма да предостави свои експерти за ангажиране на целите на наказателно производство.“ На практика, с това възможностите на прокуратурата за ползване на техническата помощ на ОЗХО за целите на разследването са изчерпани".

Бойко Ноев: България не разследва подривни руски действия у нас от страх

Най-важното след срещата между Бойко Борисов и Доналд Тръм е споразумението, в което изрично се казва, че САЩ покдрепя усилията на Бълг...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • ДжендеризъмЪ е Пълен Идиотизъм 5 ДжендеризъмЪ е Пълен Идиотизъм преди 1 месец Профил на трол?
  ГЕЙмерика го духа качествено, Путин е доволен.
 • Дренски 4 Дренски преди 1 месец Профил на трол?
  А какво се случва с главния виновник Цветан Василев за източването на КТБ? Кога ще бъде екстрадиран от Сърбия?
 • Асен 3 Асен преди 1 месец Профил на трол?
  Как някой не се сети да трови ония мошеник Василев…
 • Калин 2 Калин преди 1 месец Профил на трол?
  Всичко около Василев и КТБ е гнило и съмнително. Още години ще се занимаваме с обира на КТБ.
 • Иванов 1 Иванов преди 1 месец Профил на трол?
  Аман вече от псевдо-новини на приближени престъпници до фараон Цветан Василев, които се опитват да се изкарат жертви!