Новините: Най-важното за деня, 10 юли

8933
Новините: Най-важното за деня, 10 юли
Снимка: Facebook

Ден за самолети, обществени поръчки, официални посещения и задочни спорове. Така може ба бъде описан накратко днешния понеделник, 10 юли. Редакционният екип на Actualno.com събра за вас най-важните акценти във вечерния информационен бюлетин, посветен на най-важните събития от изминалите 24 часа.

АСЕНОВГРАД ПОИСКА РЕАЛНА ИНТЕГРАЦИЯ НА РОМИТЕ И СПИРАНЕ НА КУПУВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ

Протестът в Асеновград, който се проведе в неделя вечерта (9 юли), приключи мирно. Жена от Асеновград прочете пред събралите се около 500 души декларация, която ще бъде изпратена до властите. Тя съдържа 9 точки, които дефинират точно както обстановката в града, така и мерките, които трябва да се вземат.

"Основното ни искане е за законност”, се казва в декларацията, с която беше поискано да бъде прекратен корпоративният вот при избори. И още - задължително справяне с липсата на интеграция на ромската общност, както и граждански контрол по събарянето на незаконни постройки в ромската махала на града.

ГДБОП СИ КУПИ СОФТУЕР, С КОЙТО ДА ШПИОНИРА ВСИЧКИ МОБИЛНИ ПРИЛОЖЕНИЯ

Шпионски софтуер, с който ще може да се събират данни от най-популярните електронни приложения за обмен на информация в света (Facebook Messenger, Viber, Skype, WhatsApp), вече ще е на разположение на ГДБОП. Софтуерът е закупен с обществена поръчка - за 18 000 лева без ДДС.

ХАРЧИМ ПОЛОВИН МИЛИОН ЛЕВА ЗА НОЩУВКИ ЗА ВИП ГОСТИ ЗА ЕВРОПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО

Оказва се, че посещението на ВИП гостите за европредседателството ни на Съвета на ЕС ще ни излезе доста солено. За големите разходи около него се заговори отдавна, а сега става ясно, че ще платим половин милиона лева само за нощувки на най-важните гости на форума от януари до юни. Това става ясно от обявена обществена поръчка, с която се търсят хотели за целта.

Така според заложените малко над 500 000 стаята на един ВИП посетител ще излиза по около 285 лв. на вечер заедно със закуската.

НОВО РАЗКРИТИЕ ЗА ВРЪЗКИТЕ НА ТРЪМП С РУСИЯ: ЗАМЕСЕН Е СИНЪТ МУ

Най-големият син на президента Доналд Тръмп – Доналд Тръмп младши, се е срещал с близка до Кремъл адвокатка, като преди това му било обещано да му се предостави компрометираща информация за Хилъри Клинтън. Това се случило по време на кандидат-президентската кампания в САЩ през 2016-та година, съобщи The New York Times, позовавайки се на петима съветници в Белия дом.

РАДЕВ: ПОКУПКАТА НА НОВИ САМОЛЕТИ СЕ ПРОТАКА, КАТАСТРОФИРАМЕ С ЦЕНАТА

„Виждам желание не да се реализират проектите у нас за отбрана, а да се протакат, особено с това последно решение ние се връщаме обратно в 2011 г., когато тепърва започна процеса. Като човек участвал в тези процеси през цялото време съм се опитвал да придобием нови самолети, мощни, съвременни, най-добре, ако ме питате - F- 18 нов, Юрофайтер нов, Рафал нов, F-16 нов, прекрасни самолети, но винаги сме катастрофирали с тези опити с цената, която надхвърля значително определената финансова рамка”.

Това заяви днес президентът Румен Радев след участието си в Националната конференция „Отбранителна и аерокосмическа индустрия и изследвания“, която се проведе под негов патронаж в Централния военен клуб в столицата.

СПОРТИСТИ С УВРЕДЕН СЛУХ НЕ МОГАТ ДА ВЗЕМАТ ДОЖИВОТНИ ПРЕМИИ, ЗАЩОТО НЕ ГИ ПРИЗНАВАТ ЗА ОЛИМПИЙЦИ

"Само парламентът е в състояние да реши кои спортисти и от кои състезания трябва да получават пожизнени премии. Ние от Министерството на младежта и спорта (ММС) ще изкажем нашите съображения по време на дебатите в парламента".

Това заяви на брифинг с журналисти спортният министър Красен Кралев. Той говори по темата за разминаването сред част от спортистите с увреден слух, които са медалисти от т. нар. олимпийски игри за глухи (Дефлимпикс) и Министерството на младежта и спорта (ММС) относно някои текстове в Закона за физическото възпитание и спорта, които уреждат премии и пожизнени пенсии на олимпийските състезатели.

БОРИСОВ: ГОЛЯМА СТЪПКА ЩЕ БЪДЕ ИЗГРАЖДАНЕТО НА ГАЗОВА ВРЪЗКА МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И ТУРЦИЯ

България и Турция имат общо разбиране, че развитието на газопреносна инфраструктура, която да обхваща повече държави на Балканите и в Европа, ще гарантира по-голяма енергийна сигурност на континента. Около това мнение се обединиха премиерите на двете страни Бойко Борисов и Бинали Йълдъръм, които проведоха среща в рамките на 22-я Световен петролен конгрес в Истанбул.

ПРОТЕСТ НА УЧЕНИЦИ И РОДИТЕЛИ НЕ СПРЯ ДИРЕКТОРА НА СМГ ДА УВОЛНИ УЧИТЕЛКА

Уволнение на учител от Софийската математическа гимназия (СМГ) предизвика протест на родители и ученици пред училището днес следобед, когато отстранената Петя Тодорова получи заповедта за уволнение. Директорът на училището посочи, че учителката е уволнена заради умишлено ощетяване на интересите на децата от СМГ и уронване на престижа на гимназията.

ВАСИЛЕВ: УЧАСТНИЦИТЕ В СРЕЩИТЕ ЗА КТБ СА ГУЗНИ, ЩЕ ОСЪДЯ БЪЛГАРИЯ

Банкерът Цветан Василев, който е обвинен за източването на КТБ, направи първи коментар за разсекретените стенограми на срещи при президента Росен Плевнелиев във връзка с фалита на банката. Василев задочно попита политиците защо не са спасили КТБ и заяви, че е уверен, че ще осъди България.

ГРИГОР ДИМИТРОВ ЗАГУБИ ОТ РОДЖЪР ФЕДЕРЕР

Първата ракета на България Григор Димитров загуби безславно от Роджър Федерер в 1/8-финален мач на "Уимбълдън" с 4:6, 2:6, 4:6. Това беше шеста победа за Федерер от общо 6 мача между двамата тенисисти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com