Спортисти с увреден слух не могат да вземат доживотни премии, защото не ги признават за олимпийци

4460
Спортисти с увреден слух не могат да вземат доживотни премии, защото не ги признават за олимпийци
Снимка: Actualno.com/Ивайло Анев

"Само парламентът е в състояние да реши кои спортисти и от кои състезания трябва да получават пожизнени премии. Ние от Министерството на младежта и спорта (ММС) ще изкажем нашите съображения по време на дебатите в парламента". Това заяви на брифинг с журналисти спортният министър Красен Кралев, предаде репортер на Actualno.com.

Кралев говори по темата за разминаването сред част от спортистите с увреден слух, които са медалисти от т.нар. олимпийски игри за глухи (Дефлимпикс) и Министерството на младежта и спорта (ММС) относно някои текстове в Закона за физическото възпитание и спорта, които уреждат премии и пожизнени пенсии на олимпийските състезатели. Според Кралев очевидно е, че трябва да има промяна в закона по отношение на текстовете за това за кои състезатели могат да се получават пожизнени премии.

Няма корупционни схеми при избора на Токио за домакин на Олимпийските игри

Няма незаконни плащания във връзка с избирането на Токио за град домакин на олимпийските игри през 2020 г. Това установи независима ком...

Спортният министър обясни, че от 1 януари 2013 г. с промяната в закона към медалистите от олимпийски игри, които са се оттеглили от активна състезателна дейност и имат право на доживотни премии, се добавят и медалистите от Дефлимпикс (Световните игри за глухи, одобрени от Международния олимпийски комитет - бел. ред.). Министерството е изплащало тези премии за пръв път от 2013 г. за състезанията за медалисти от проведените след 2001 г. игри, разясни Кралев. Той каза, че изрично законодателят у нас е упоменал, че премии могат да се получавт тъкмо за игрите за глухи с наименованието "Дефлимпикс". За този период има петима спортисти, които са получавали премии за класиранията си.

Към 2014 г. обаче започват да пристигат писма към Българския олимпийски комитет (БОК) Министерството на младежта и спорта с искания пожизнени премии да получават още спортисти, които са медалисти от Световните игри за глухи, в периода 1957 г. - 1993 г. Кралев каза, че към момента има подадени 51 такива декларации от спортисти, като се очакват още 10. Част от тези спортисти подават искания за доживотна месечна премия от порядъка на 5000-4000 лв. Повечето искани суми варират между 1000-2000 лв.

Във връзка с тези искания Красен Кралев уточни, че в нашето законодателство изрично е използвана думата "Дифлимпикс" за игрите за глухи. Не са използвани други наименования като например "Международни игри за глухи", "Международни тихи игри", "Световни игри за глухи". Ето защо спортното министерство посочва, че ясно и точно е упоменато, че към премиите, които се изплащат на олимпийските медалисти от Олимпийските игри, такива парични суми могат да се дават и само на олимпийците, които са участвали в игрите за глухи, носещи наименованието "Дефлимпикс".

Награждаването на медалистите от олимпийските игри става на база на официални протоколи от състезания. Министерството е изискало копия от такива официални протоколи за резултатите на спортисти без слух, които обаче не са предоставени до момента на ведомството, коментира Кралев.

Комисия реши - няма дискриминация към параолимпийците заради по-малки премии

Комисията за защита от дискриминацията (КЗД) не е уважила жалбите на параолимпийците ни срещу спортното министерство, с които спортисти...

Спортният министър уточни, че ако трябва да се спазва и точно формулировката на закона, олимпийските медалисти от Дефлимпикс са нула, защото просто нямало такава квалификация за самите игри за глухи - че са олимпийски. По думите на спортния министър неточността в закона довежда до подобни тълкувания към момента. С писмо от 23.04.2013 г. спортният директор на Международния олимпийски комитет (МОК) Кристоф Дюби уведомява ММС, че "игрите Дефлимпикс нямат статут на Олимпийски игри, а състезателите, които участват в Дефлимпикс, не се считат за олимпийци и състезателите, които печелят медали от Дефлимпикс, не са олимпийски шампиони".

Красен Кралев уточни, че единственото изискване за участие на състезателите в този род игри е те да имат загуба на слуха. Освен това, за игрите Дефлимпикс липсва и трета страна - орган, администрация, която да удостоверява завоюваното призово място на състезанията за глухи. Това също е на практика поредна неяснота и разлика в реда, по който се удостоверяват постиженията на олимпийските медалисти.

От Министерството на младежта и спорта уточняват, че игрите Дефлимпикс нямат въведена международна квалификационна рамка с оглед усъвършенстване на регламента, свързан с поименното, по спорт и дисциплина допускане на състезателите с увреден слух до участието в игрите. Към момента участието в игрите Дефлимпикс е на база само класиране от световни и европейски първенства.

Кралев: Правителство ще работи активно за реализацията на младите хора

"Българското правителство ще работи активно за подобряване на условията за успешна реализация на потенциала на младите хора, за тяхното...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Още спорт