Новините: Най-важното за деня, 15 септември

3732
Новините: Най-важното за деня, 15 септември
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 15 септември.

ГЪЛЪБ ДОНЕВ СЕ ИЗМЪКНА ОТ ВЪПРОСИ: ЩЕ ОТГОВАРЯМ ДРУГ ПЪТ

След като служебният министър-председател Гълъб Донев откри учебната година в 60-то ОУ "Св. св. Кирил и Методий" в София той даде брифинг пред медиите, като на практика се измъкна от отговори на важни въпроси. Министър-председателят отклони въпросите с аргумент, че днес е 15 септември и иска да се фокусира върху първия учебен ден и че ще отговаря друг път.

САШО ПЕНОВ СИ ПОЖЕЛА УЧЕБНА ГОДИНА, НЕЗАВИСЕЩА ОТ ЦЕНАТА НА ТОКА И ГАЗА

Цялото общество иска да се направи всичко възможно тази година да преобладава и да бъде трайно установено присъственото обучение в училище. Нека да имаме късмета и възможността това желание да се реализира. Това си пожела служебният образователен министър проф. Сашо Пенов пред БНТ.

ДЪРЖАВАТА ОТПУСКА 10 МЛН. ЛВ. ЗА ПОСТРАДАЛИТЕ ОТ НАВОДНЕНИЯТА ОБЩИНИ

Държавата отпуска 10 млн. лв. за пострадалите от наводненията общини. Това стана ясно от брифинг на вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев след заседание на оглавяваната от него Комисията за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ: УНГАРИЯ ВЕЧЕ НЕ Е ДЕМОКРАЦИЯ

Европейският парламент прие днес, 15 септември, резолюция за Унгария, според която страната повече не може да бъде възприемана като пълна демокрация.

КРЕМЪЛ УТВЪРЖДАВА СЪЗДАТЕЛЯ НА ЧВК "ВАГНЕР" КАТО НОВОТО ЛИЦЕ НА ВОЙНАТА В УКРАЙНА

Създателят на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин е утвърждаван като новото лице на руската "специална военна операция", както Кремъл нарича войната в Украйна. Това е основният извод от ежедневния доклад на базирания в САЩ Институт за изучаване на войната.

КОЛКО ПАРИ ЗАГУБИ РУСИЯ ОТ ВОЙНАТА В УКРАЙНА?

Санкциите срещу Русия са нанесли значителни щети на финансовата система на страната. Това признават дори в Кремъл, където наскоро са изчислили стойността на загубите от санкциите, пише Bloomberg, позовавайки се на данни от вътрешен документ на руското министерство на финансите.

БИВШИТЕ СЪВЕТСКИ РЕПУБЛИКИ ВИДЯХА, ЧЕ МОСКВА Е СЛАБА - ГОТОВИ СА ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВАТ

Разгромът на руската армия в североизточната украинска област Харков вероятно ще бъде повратна точка в битката на Киев за изхвърляне на руските войски от страната, но може да доведе и до много по-широки последици за Москва. Причината - и други бивши съветски републики виждат, че Кремъл е на границата на възможностите си.

ПУТИН БЛАГОДАРИ НА СИ ДЗИНПИН ЗА УКРАЙНА, ДВАМАТА ОСЪДИХА "ЕДНОПОЛЮСНИЯ СВЯТ"

Руският президент Владимир Путин се срещна с китайския си колега Си Дзинпин в Узбекистан и му благодари за „балансираната позиция“ по въпроса с Украйна. Това е първият разговор на четири очи между двамата лидери, откакто на 24 февруари Русия нахлу в съседната страна и започна пълномащабна война.

САЩ СЕ ОПАСЯВАТ, ЧЕ ЕНЕРГИЙНА МАНИПУЛАЦИЯ НА РУСИЯ ЩЕ СЛОМИ ЕВРОПА

Когато президентът Джо Байдън свика близо дузина западни лидери на видеоконференция при закрити врата на 8 септември, за да обсъдят въоръжения конфликт в Украйна, източници съобщиха, че той щял да предаде ключово послание: останете единни в наказването на Русия въпреки опитите на Кремъл да обърне енергията в оръжия и да сломи решимостта на Запада, пише CNN.

МОЖЕ ЛИ ИКОНОМИКАТА НА КИТАЙ НЯКОГА ДА ИЗПРЕВАРИ АМЕРИКАНСКАТА?

 

Някога, преди много векове, Китай бил най-голямата икономика в света. Днес много анализатори прогнозират, че след известно време всичко ще се повтори. Вярно е, че многото проблеми, пред които е изправен този азиатски гигант – някои от които сам си създаде – ще забавят деня, в който Китай ще настигне Съединените щати, заемайки отново първо място. Все по-голям брой икономисти обаче вярват, че този ден може никога да не настъпи, пише The Economist в свой анализ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 9 май 2024 г.

В България над 200 населени места без нито един жител към края на 2023 г.

Жълт код за значителни валежи за 10 области в четвъртък

Почина журналистът и писател Николай Н. Нинов

ВАС се произнесе окончателно за изборите за общински съвет в Сандански

Kaufland с три отличия от годишните награди „Златно сърце“

Отиде си Биляна Томова - обичан преподавател и медиен експерт

Променят движението в посока София на АМ „Тракия“

ЦИК тегли жребия на номерата в бюлетините за изборите 2 в 1

Прогноза за времето - 8 май 2024 г. (сряда)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com