Новините: Най-важното за деня, 17 май

8959
Новините: Най-важното за деня, 17 май
Снимка: Instagram

Редакционният екип на Actualno.com ви представя вечерния информационен бюлетин, посветен на най-важното от днешния 17 май, доминиран от новините около историческата среща ЕС - Западни Балкани в София.

КАКВО ИСКА И ПРЕДЛАГА ЕС, ЗА ДА ПРИЕМЕ ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ - ГЛАВНО АНГАЖИРАНОСТ

ЕС потвърждава недвусмислената си подкрепа за европейската перспектива на Западните Балкани. Това е основният акцент от финалната деклрация на срещата на високо равнище на ЕС в София по темата "Западни Балкани".

МАКРОН, МЕРКЕЛ И МЕЙ МИНАХА ПО "МОСТА НА ВЛЮБЕНИТЕ", БОЙКО ГИ ПОСРЕЩНА

Премиерът на Великобритания Тереза Мей, канцлерът на Германия Ангела Меркел и президентът на Франция Еманюел Макрон пристигнаха на Срещата на върха на ЕС в НДК заедно. Те минаха пеша по Моста на влюбените и бяха посрещнати лично от премиера Бойко Борисов, който бе придружен от министъра по Българското председателство Лиляна Павлова.

МАКРОН В БЪЛГАРИЯ: ТОВА, ЧЕ СЕ ПРОТИВОПОСТАВЯМЕ НА САЩ, НЕ НИ ПРАВИ СЪЮЗНИЦИ НА ИРАН

Френският президент Еманюел Макрон попари надеждите на страните от Западните Балкани, че присъединяването им към ЕС е все по-близо. Спрямо другите европейски лидери, дошли на Срещата на върха в София, сякаш неговите изказвания се оказаха най-сурови. Президентът коментира и присъединяването на България към Шенген, Банковия съюз, както и темата за Иран, ядреното споразумение и отношенията със САЩ.

ЗОРАН ЗАЕВ: ДО КРАЯ НА ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО МОЖЕ ДА ИМА РЕШЕНИЕ НА СПОРА ЗА ИМЕТО

От днес приятелството между Македония и Гърция е дори по-силно. Преговорите за името продължават, но напреднаха доста. Надявам се до края на председателството да имаме решение на спора за името на страната. Това каза на пресконференция министър-председателят на Македония Зоран Заев, който се включи в срещата на върха ЕС - Западни.

ДО 02:30 Ч. СЛЕД ПОЛУНОЩ БОРИСОВ ОБСЪЖДАЛ С МЕРКЕЛ И МАКРОН ПАКЕТА "МОБИЛНОСТ"

Снощи до 02:30 часа с канцлера Меркел, с президента Макрон, с транспортния министър Московски текст по текст, дума по дума сме гледали, те имат своите аргументи, ние своите. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на влизане преди срещата на върха между лидерите на ЕС и на страните от Западните Балкани за пакет „Мобилност“.

"МАКРОН, НЕ УБИВАЙ ТРАНСПОРТА В БЪЛГАРИЯ", ПРИЗОВАВАТ ПРЕВОЗВАЧИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА

Превозвачи от цялата страна излязоха на протест с камиони и автобуси по градските улици. Те се обявиха против т. нар. закон „Макрон”, който ги задължава на 3 седмици да почиват у дома 45 часа, както и задължителните почивки да стават в хотел, а не в кабината на камиона. Според тях тези рестриктивни мерки, ще доведат до фалит, както на международния транспорт, така и на автобусния. А превозвачите дори заплашиха, че ще отидат до Брюксел и ще затворят всички околовръстни пътища при белгийската столица.

ПАРЛАМЕНТЪТ ЗАСЕКРЕТИ КРИМИНАЛНА ВРЪЗКА В СДЕЛКАТА ЗА ЧЕЗ, КОЯТО ВОДИ КЪМ БОРИСОВ

Цялата информация, която Временната анкетна комисия е получила от ДАНС, разузнаването и служба "Военна информация" относно участието на Никола Молчан в продажбата на българския бизнес за ЧЕЗ, е засекретена. Това е изрично записано в доклада на Временната парламентарна комисия, който беше приет днес от НС.

СЛЕД ОГРОМЕН СКАНДАЛ В СОС - СОФИЯ ЩЕ СТРОИ ИНСТАЛАЦИЯ ЗА ГОРЕНЕ НА ОТПАДЪЦИ

София ще строи инсталация за горене на отпадъци, която ще се построи в имота на ТЕЦ "София", зад Централна жп гара. Това стана ясно след бурно заседание на Столичния общински съвет.

БОРИСОВ РЕАЛНО СЛОЖИ КРАЙ НА ДЪРЖАВНОТО УЧАСТИЕ В ИЗДИРВАНЕТО НА БОЯН ПЕТРОВ

Министър-председателят Бойко Борисов изпрати писма до председателя на Държавния съвет на Китайската народна република Ли Къцян и до премиера на Непал К. П. Шарма Оли. В тях той изразява благодарност за своевременното съдействие за организирането и провеждането на спасителната акция за намиране на българския алпинист Боян Петров.

ИЗБЯГАЛИЯТ ЗАТВОРНИК ПЕЛОВ НАПИСА ПИСМО ДО ПРЕЗИДЕНТА

Избягалият затворник Владимир Пелов изпрати писмо до президента и омбудсмана. В осем страници той описва мотивите си да избяга от затвора. Пелов казва, че е осъден несправедливо, получил е тежко наказание, което е равносилно на смъртна присъда и това го е предизвикало да избяга. Не посочва как се е сдобил с оръжието, но твърди, че не е искал да нарани никого.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество