Новините: Най-важното за деня, 19 септември

3441
Новините: Най-важното за деня, 19 септември
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 19 декември. 

РЕДКОЛЕГИЯТА НА БНР ПОИСКА ОСТАВКАТА НА ГЕНЕРАЛНИЯ ДИРЕКТОР СВЕТОСЛАВ КОСТОВ

Редакционната колегия на БНР поиска оставката на Управителния съвет и на генералния директор Светослав Костов. Това става заради скандала със свалянето от ефир на журналистката Силвия Великова и съмненията около профилактиката на програма "Хоризонт", която доведе до това ефирът да бъде спрян за 5 часа.

ОТПАДА ИЗИСКВАНЕТО В СЪСТАВИТЕ НА ТЕЛК КОМИСИИТЕ ДА ИМА СПЕЦИАЛИСТ ПО ЗАБОЛЯВАНЕТО НА ЯВЯВАЩИЯ СЕ

Отпада изискването в съставите на ТЕЛК комисиите да има специалист по заболяването на явяващия се. Това бил изводът на Националният съвет за тристранно сътрудничество, след като са били обсъдени предложения от здравния министър Кирил Ананиев относно проект за промени в правилника за устройството и работата на ТЕЛК комисиите в страната, съобщи ЦЗПЗ.

СЕМ ЩЕ ГЛОБИ БНР

СЕМ отчита като „безпрецедентно” спирането на ефира на Програма „Хоризонт” на БНР миналия петък, което дойде на фона на протест срещу свалянето от ефир на репортера и водещ Сивлия Великова. 

ЛАУРА КЬОВЕШИ НАЙ-ВЕРОЯТНО ЩЕ Е НОВИЯТ ГЛАВЕН ПРОКУРОР НА ЕС

Лаура Кьовеши най-вероятно ще бъде новият главен прокурор на Европейския съюз. Тя беше одобрена от Комитета на постоянните представители към Съвета на ЕС.

КОМИСИЯ НА ЕП НАБЪРЗО "ОПРАСКА" ПРОМЯНАТА НА ПАКЕТ "МОБИЛНОСТ"

Лош резултат за България – транспортната комисия в Европейския парламент отхвърли предложението пакет "Мобилност" да бъде върнат за преработване на Европейската комисия, съобщи БНР.

ЗАЩО ПРАВИТЕЛСТВОТО ФОРСИРА ИЗГРАЖДАНЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ УЧАСТЪК ОТ "ТУРСКИ ПОТОК"?

Правителството изненадващо форсира втори договор за милиарди в рамките на месец. В сряда "Булгартрансгаз" подписа документите за изграждането на участъка от "Турски поток" през страната ни, който премиерът Борисов кръсти "Балкански поток". България ще плати на саудитски консорциум над 1.1 млрд. евро, или близо 2.2 млрд. лева. По договора има допълнителни плащания и общата стойност става почти 3 млрд. лева. В началото на август бяха платени 2.2 млрд. лв. за американските изтребители F-16, пише в. Сега.

КАК ЩЕ СЕ РЕШИ ПРОБЛЕМА С ФАЛШИВИТЕ БОЛНИЧНИ, КОЙ ЩЕ ГИ ПЛАЩА?

Първите 3 болнични дни не ги плаща работодателят, а съвестните работници, заяви пред bTV председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. По думите му много хора работят вместо тези, които всъщност не са болни, но отсъстват от работа. Според него не във всички случаи е така, но феноменът расте.

ИКОНОМИСТ: СПАДЪТ НА ГЕРМАНИЯ ЩЕ СЕ ОТРАЗИ И НА БЪЛГАРИЯ

Въпреки добрите икономически показатели на България през последните няколко години, в световен мащаб се наблюдават обезпокоителни тенденции.

КАК РАНИХА САУДИТСКА АРАБИЯ ПРАВО В СЪРЦЕТО?

Ударът срещу саудитските рафинерии направи Рияд за смях. Една от най-модерно въоръжените армии в света се оказа безпомощна срещу десетина дронове, които нито са скъпи, нито са трудни за набавяне, отбелязва Керстен Книп в анализ за Deutsche Welle.

Саудитска Арабия може и да притежава един от най-големите и скъпи оръжейни арсенали в света, но генералите от армията тези дни се увериха, че това съвсем не е достатъчно. Ударът по петролните съоръжения е истински позор за Саудитска Арабия, казва близкоизточният експерт Михаел Людерс.

ПУСНАХА ПРЕДСРОЧНО УБИЕЦА ДЖОК ПОЛФРИЙМАН

Софийският апелативен съд (САС) пусна убиеца Джок Полфрийман, който уби в центъра на София студента Андрей Монов, предаде БГНЕС.

ОФИЦИАЛНО: БЕРБАТОВ ПРЕКРАТИ КАРИЕРАТА СИ

Най-голямата звезда на българския футбол за 21-и век Димитър Бербатов реши да сложи край на активната си кариера на зеления килим. В интервю за "Спортното шоу на Дарик" бившият футболист на ЦСКА, Байер Леверкузен, Тотнъм и Манчестър Юнайтед обяви, че окачва бутоните на стената и ще се насочи към други свои цели и проекти, които така или иначе вече е задвижил.

ЛОШО ОБРАЗОВАНИЕ, СЛАБА ДЪРЖАВА: НАКЪДЕ ВЪРВИ БЪЛГАРИЯ?

В България нараства броят на децата от семейства с ниско образование. И това не е единственият проблем. Лошото качество на българското образование може трайно да закотви България на дъното. За десетилетия напред, отбелязва анализаторът Петър Чолаков в коментар за Deutsche Welle

Известно е, че децата от по-заможните семейства имат сериозни образователни предимства пред останалите. Можем да разглеждаме това като проявление на т.нар. „ефект на натрупаните ползи” или „принцип на Матей”, формулиран през 1968 от социолога Робърт K. Мъртън. Принципът се позовава на един от най-песимистичните пасажи в Библията, който откриваме в Евангелието от Матея: „всекиму, който има, ще се даде и преумножи, а от оногова, който няма, ще се отнеме и това, що има” (Матей 25:29). Всички сме чували делничното формулиране на едно от проявленията му: „богатите стават по-богати, а бедните по-бедни”. И един любопитен факт: синът на Мъртън е нобелов лауреат по икономика.

СЪДЪТ ЗА ТРАГЕДИЯТА ВЪВ ФУКУШИМА: НЯМА ВИНОВНИ (СНИМКИ И ВИДЕО)

8 години след ядрената катастрофа във Фукушима, по случая има само едно наказателно дело. Днес то намери развръзката си с оправдателни присъди за единствените трима обвинени след бедствието, предизвикано от цунами вследствие на земетресение през март 2011 година.

Японски съд оправда тримата бивши шифове от ТЕРСО, фирмата-оператор на АЕЦ Фукушима. Това са бившият председател Цунехиса Кацумата на 79 години и вицепрезидентите Сакае Муто, 69г. и Ичиро Такекуро, 73г, съобщи BBC.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com