Новините: Най-важното за деня, 2 октомври

2912
Новините: Най-важното за деня, 2 октомври
Снимка: Getty Images/Guliver

Десетки жертви след стрелба в Лас Вегас, Европейската комисия обяви референдума в Каталуния за незаконен, а работници от оръжейните заводи "Емко" протестираха под прозорците на премиера Бойко Борисов с искане да бъде върнат лицензът на предприятието за търговия.

Тези и други акценти редакционният екип на Actualno.com събра за Вас във вечерния информационен бюлетин, посветен на най-важните събития за днешния 2 октомври.

НАД 50 УБИТИ И НАД 200 РАНЕНИ СЛЕД СТРЕЛБА В ЛАС ВЕГАС

Най-смъртоносното масово убийство в историята на САЩ - това е касапницата в Лас Вегас, при която загинаха над 50 души, а ранените са над 200. Стрелецът бе ликвидиран. Той е стрелял от балкона на хотел по хора, участвали във фестивал, провеждащ се наблизо.

ЕК ОБЯВИ РЕФЕРЕНДУМА В КАТАЛУНИЯ ЗА НЕЗАКОНЕН

Говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас заяви на пресконференция в Брюксел, че референдумът за независимост на Каталуния, проведен на 1 октомври, е незаконен.

БЛОКАДА И БУРНИ ОСВИРКВАНИЯ ПО АДРЕС НА БОЙКО БОРИСОВ ПРЕД МС

С бурни освирквания по адрес на премиера Бойко Борисов и призиви да бъде върнат лиценза за внос и износ на продукция започна протестът на работниците от "Емко" пред сградата на Министерския съвет.

АПИ ПРЕКРАТИ ОБЩЕСТВЕНАТА ПОРЪЧКА ЗА ТУНЕЛ "ЖЕЛЕЗНИЦА" СЛЕД ЗАБЕЛЕЖКИ

След забележки на Агенцията за обществени поръчки, Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) прекрати обществената поръчка за проектиране и строителство на тунел „Железница“ на АМ „Струма“. Срокът за обжалване на решението за прекратяване е 10 календарни дни, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".

85% ОТ БЪЛГАРИТЕ НЕ СЧИТАТ, ЧЕ РУСИЯ Е ЗАПЛАХА

Мнозинство от българите - 85% отхвърлят мнението, че Русия е заплаха за страната ни. Това показа експресно телефонно проучване на „Галъп интернешънъл" по актуални въпроси.

СЛАВИ: ЯВНО, ЗА ДА ОТРАЗЯТ БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ РЕФЕРЕНДУМ, ТРЯБВА ДА ИМА КРЪВ

Слави Трифонов порица българските медии заради огромното внимание, което обръщат на референдума за независимост на Каталуния. Според него те не са отразили по подобен начин българския референдум, иницииран от екипа му, за промени в изборната система.

ВМРО СЕЗИРА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР ЗА "АНТИБЪЛГАРСКА ДЕЙНОСТ" НА ХЕЛЗИНКСКИЯ КОМИТЕТ

Сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров внесоха евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки и народният представител от Обединени патриоти Александър Сиди. В него те настояват Прокуратурата да се самосезира по повод дейността на организацията Български хелзинкски комитет (БХК).

ОБВИНЕНИЕ ЗА ОВЧАРОВ ЗАРАДИ НАНЕСЕНИ ЩЕТИ НА МИНИ БОБОВ ДОЛ ЗА 8,9 МЛН. ЛВ.

СЗ “Антикорупция“ предяви прецизно обвинение на Румен Овчаров – бивш министър на енергетиката - по делото, известно като делото за „Мини Бобов дол“.

АНТОН ТОДОРОВ САМ СЕ ОТКАЗА ОТ КОМИСИЯТА ПО ДОСИЕТАТА

Той бе подкрепен от ГЕРБ, но други пет партии, журналисти, преподаватели, изследователи, творци, общественици се обявиха срещу кандидатурата му, като посочиха, че досегашната дейност на Тодоров дава много сериозни аргументи против неговото номиниране и евентуално избиране.

ОБВИНИХА АДВОКАТ НА ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ В КОНТРАБАНДА, ТОЙ СЕ ОПЛАКА, ЧЕ Е РЕПРЕСИРАН

Обвинението е за участие в организирана престъпна група, която се занимава с внос и контрабанда на цигари. Самият Карадалиев изпрати писмо до медиите, в което твърди, че е жертва на репресия от страна на държавата заради защитата си на Цветан Василев.

ПРЕДЛАГАТ ДОМАШНОТО НАСИЛИЕ ДА СЕ КРИМИНАЛИЗИРА

Според предложенията Законът за защита от домашното насилие ще включва и насилие заради половата идентичност или сексуална ориентация. А в Наказателния кодекс ще се предвиди затвор дори и за преследване – чрез телефонни обаждания и есемеси например.

ОБЩО 2 МЛН. ДУШИ СА БИЛИ ПРИНУДЕНИ ДА СТАНАТ БЕЖАНЦИ ПРЕЗ 2017 Г.

Войните, насилието и конфликтите по света са принудили над 2 млн. души да станат бежанци през тази година, съобщи агенцията на ООН за бежанците. Призовавайки за по-голямо международно сътрудничество, върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди обърна внимание и на необходимостта да се окаже помощ на над половин милион бежанци рохинга, които от 25 август досега напускат Мианмар и търсят убежище в Бангладеш.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

4 салона за красота в София за перфектна визия

Времето утре - 18 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com