Новините: Най-важното за деня, 22 декември

5727
Новините: Най-важното за деня, 22 декември
Снимка: БГНЕС

Редакционният екип на Actualno.com ви представя вечерния информационен бюлетин, посветен на най-важните акценти от днешния 22 декември, събота.

ЦВЕТАНОВ ВНУШИ, ЧЕ РАДЕВ Е КОРУМПИРАН ЗАРАДИ "ГРИПЕН"

"F-16 е на въоръжение в почти всички държави членки на НАТО и има пълната съвместимост със способностите на защитата на националната сигурност, както на България, така и при участието ни в съвместни операции с други държави членки на НАТО." Това каза заместник-председателят на управляващата партия - Цветан Цветанов, по отношение на сделката за нов изтребител.

ПЕТ СТАНАХА ЖЕРТВИТЕ НА КАТАСТРОФАТА ПРИ ПАЗАРДЖИК ОТ ТАЗИ СУТРИН

Катастрофата, възникнала рано тази сутрин край Пазарджик, взе пета жертва. Починала е и тежко пострадалата при инцидента жена. Лекарите, които до последно се бореха за живота й, не са успели да я спасят.

ЦАЦАРОВ СЕ ЗАКАНИ НА ПРОКОПИЕВ БЕЗ ДА ГО НАЗОВАВА ПО ИМЕ

Годината на Специализираната прокуратура – така видя главният прокурор Сотир Цацаров изминалата година. И обяви, че „не по-малко” от 83% от обществото подкрепяло държавното обвинение, без да казва по кое проучване.

ПРЕМИЕРЪТ: ТРЯБВА ДА СМЕ ЕДИННИ, ЗАЩОТО МИГРАНТСКИЯТ ПРОЦЕС МОЖЕ ДА ПОТОПИ БАЛКАНИТЕ

"Четирите ни държави, като население и Брутен вътрешен продукт, имаме огромен потенциал. Трябва да сме много единни - за мигрантския въпрос, ако щете и за временното убежище. Защото, ако нещо може да потопи Балканите, това е този процес.", заяви на пресконференция премиерът на България Бойко Борисов, след четиристранната среща на високо равнище в Белград.

БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 2018 ГОДИНА: ЕВРОПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО ПОД ЗНАКА НА ЕГОТО НА БОРИСОВ

"Българското шестмесечно председателство на ЕС започна шумно, тъй като протестиращи срещу корупцията блокираха десетки улици в силно охраняваната столица София." Това написа на 11 януари миналата година френската информационна агенция France Press, точно когато страната ни официално пое кормилото на Европейския съюз. И наистина – "корупцията" бе само повод и начален тласък за 9-те протеста, които блокираха София в деня, в който всички погледи бяха отправени към нея.

ВЛЕЗЛИЯТ С ПИСТОЛЕТ В ПРЕЗИДЕНТСТВОТО МЪЖ СЕ СЮИТА ЗА ЖЕРТВА НА РЕКЕТ - И ОТ ДЪРЖАВАТА

Виждали ли сте мишка в клетка? Нямам нищо. Това заяви влезлият с пистолет в президентството бизнесмен от Перник Сашко Игнатов. Той си призна, че е искал да стреля във въздуха пред Министерския съвет – за да чуе обществото историята му. Игнатов обясни, че през 1991 година е започнал в частния сектор – с поддръжка на жп инфраструктура. През 2000 година е разширил бизнеса и към пазара на горива. През 2002 година става мажоритарен собственик на завод в Сливница. В тези години се счита за богат човек, има 80 работници. И тогава, една вечер, е бил засечен и притиснат от трима души на своя бензиностанция.

РАДЕВ: КАБИНЕТЪТ ХАРЧИ ОГРОМНИ СУМИ ОТ ДЪРЖАВНАТА ХАЗНА, БЕЗ ПРАВИЛА

"Предложението за изтребител F-16 беше триумф на лобизма." Това каза президентът Румен Радев в интервю за предаването „Годината“ по „Дарик“ радио, пише "Фокус". 2018 г. бе годината на демократичния упадък. "Виждаме, че за пореден път кабинетът харчи огромни суми от държавната хазна без правила и често по личното усмотрение на министър-председателя.

БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 2018 ГОДИНА: "ПИРИН НЕ Е БАНИЦА"

Слоганът "Пирин не е баница" огласяше площади, булеварди и улици не само в София, но и в много градове на страната и чужбина. Казусът влезе в съда и така до началото на декември 2018 г., когато петчленен състав на ВАС върна за ново разглеждане въпроса дали новият план за управление на парка подлежи на екологична оценка. А годината изтича и всички гледат към 2019-та. И към Темида.

ОСНОВНИ ТРЕВОГИ ЗА ГРАЖДАНИТЕ НА ЕС - МИГРАЦИЯТА И ТЕРОРИЗМЪТ

Според ново проучване на Евробарометър, за първи път мнозинството от европейците смятат, че гласът им е от значение в ЕС. Увеличава се и броят на хората, които са оптимисти по отношение на Общността. Миграцията и тероризмът обаче остават основни тревоги за гражданите на Съюза.

ЗАРАДИ СТЕНАТА С МЕКСИКО ПРАВИТЕЛСТВОТО НА САЩ СПРЯ ВРЕМЕННО РАБОТА

Очаквано - заради споровете относно финансирането на оградата по границата с Мексико, републиканците и демократите не успяха да постигнат съгласие за новия бюджет на САЩ (за новата финансова година, която вече започна - на 1 октомври). Ябълката на раздора е "колко". Доналд Тръмп и републиканците искат близо 5 млрд. долара финансиране, докато демократите не са склонни да дадат повече от 1,5 млрд. долара.

РЕШЕНО: БЪЛГАРИЯ В СЪВМЕСТНА КАНДИДАТУРА ЗА ДОМАКИНСТВО НА СВЕТОВНОТО ПО ФУТБОЛ ПРЕЗ 2030 Г.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев и президентът на Българската федерация по футбол Борислав Михайлов проведоха работна среща с министрите на спорта и представителите на футболните федерации на Сърбия, Румъния и Гърция. Разговорът се проведе в рамките на срещата на високо равнище между България, Гърция, Сърбия и Румъния, която се състоя в сръбската столица Белград.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

4 салона за красота в София за перфектна визия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com