X
 
 

Новините: Най-важното за деня, 23 януари

2773 11
Новините: Най-важното за деня, 23 януари
Снимка: Румен Скрински/Actualno.com
Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 23 януари.

НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ: ПРИЕХА ЗАКОНОПРОЕКТА НА СИМЕОНОВ ЗА СПИРАНЕ НА ЧАСТНИТЕ ЛОТАРИИ

Скоропостижно, за по-малко от 30 минути депутатите от бюджетната комисия в парламента приеха законопроекта на Валери Симеонов за промяна на Закона за хазарта. Той мина с 11 гласа "за" и 6 "въздържал се". По същество законопроектът налага държавата като изцяло определящ правилата в сектора на лотарийните игри. Той обаче е в пряко противоречие с нов законопроект, пуснат на обществено обсъждане от финансовото министерство т.е. от управляващите, в който се предлага различен режим на лицензиране от много рестриктивния, предлаган от Симеонов, както и различно данъчно облагане.

НОВА ТАКСА ЗА ЛОТАРИИ И БЕЗ МОМЕНТАЛНО ОТНЕМАНЕ НА ЛИЦЕНЗ ПРЕДЛАГА ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ

Нова, но единна такса за хазартни игри от типа лотарии и т.н. предлага със законопроект за създаване на Национална агенция по хазарта предлага финансовият министър Владислав Горанов. Освен това, с промяна през преходни и заключителни разпоредби, управляващите посочват, че "издадените от Държавната комисия по хазарта лицензи запазват действието си до изтичане на срока им" (параграф 3). Де факто, предложената втора промяна от финансовия министър - тази за лицензите, влиза в директно противоречие със законопроекта на лидера на НФСБ Валери Симеонов. Симеонов искаше в Закона за хазарта да се създаде нов член - чл. 48а, с който да се даде право само на Спортния тотализатор да организира лотарийни игри, след получаване на съответния лиценз.

БОРИСОВ ЗА ХАЗАРТА: АКО ДОКЛАДЪТ ЗА ИНСПЕКЦИЯТА Е ВЕРЕН, ЩЕ ИМАТ ПРОБЛЕМ МНОГО ХОРА

Ако докладът, който прави Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) в Комисията по хазарта е верен, ще имат проблем много хора. Това предупреди премиерът Бойко Борисов преди редовното правителствено заседание. Министър-председателят съобщи, че от няколко дни, докато е бил на срещата в Давос, в публичното пространство са се ширели дълбоки неистини относно това, че някой има идея да национализира частен хазартен бизнес. Борисов заяви, че на неговото бюро е имало доклад на АДФИ, в който се казва, че са засечени разлики от неплащане на такси за стотици милиони. В този доклад обаче никъде не фигурира името на футболния клуб "Левски". И в тази връзка премиерът недоумява каква е връзката.

ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ ОТРЕЧЕ ДА ДАВА ХАЗАРТА НА ПЕЕВСКИ: НИКОЙ НА МЕН НЕ МОЖЕ ДА МИ КАЖЕ КАКВО ЩЕ ПРАВЯ

Лидерът на НФСБ така и не отговори на въпрос на адвокат на "Евробет" защо законопроектът му няма финансова обосновка и колко пари всъщност ще влязат в държавния бюджет, а отвърна с въпрос дали юристът бил конституционен съдия. Симеонов каза и, че сега поправя законова несправедливост, направена от Йордан Цонев през 2014 година, която позволила пари да отиват към "собственика на Lafka" и съответно към ДПС. Лидерът на НФСБ посочи, че сега иска със своята поправка да печели политически дивидент и че цялата 2014 година Васил Божков не платил и една стотинка заради поправката на Цонев. В отговор Йордан Цонев каза, че не е вярно, че защитил лотариите и била изтървана думата "лотария" в закона нарочно - защото в пленарна зала, по времето на Орешарски, било променено предложението му да пише изрично за лотариите, тъй като тогава, по думите му, отношенията при управляващите били по-обтегнати, а след това Менда Стоянова внесла законопроект за двойно данъчно облагане на хазарта.

ТРАМВАЙНА КАТАСТРОФА В СОФИЯ, ИМА ЗАГИНАЛ

Сигнал за верижна катастрофа между четири трамвайни мотриси в района на жк "Дружба", бул. "Искърско шосе“ е подаден днес към 11:30 часа, съобщава МВР. Инцидентът е станал след спирка на трамвай 20 в района.Един човек е загинал, а други шестима са пострадали при сблъсъка.

ТРИМА РУСНАЦИ СА С ОБВИНЕНИЕ ЗА ОПИТ ЗА УБИЙСТВО НА ЕМИЛИЯН ГЕБРЕВ

Същите са обвинени за това, че в периода от 28.04.2015 г. до 04.05.2015 г. в гр. София, като съизвършители са направили опит умишлено да умъртвят Гебрев по начин и със средства, опасни за живота на мнозина, като деянието е извършено чрез интоксикация с неидентифицирано вещество с фосфороорганичен характер.

ОТНОВО СМЕ ПЪРВИ ПО КОРУПЦИЯ В ЕС

Международната неправителствена организация „Трансперънси интернешънъл“ публикува днес своя Индекс за възприятие на корупцията за 2019 г. в 180 държави. Калин Славов, изпълнителен директор на асоциация „Прозрачност без граници“, припомни пред БНР, че индексът представлява скала от 0 до 100, в която 0 е най-високо, а 100 е най-ниско ниво на корупция. Индексът е композитен и е стъпил на няколко изследвания – в глобален план те са 13, а за България – 10 и са на различни международни организации, които дават различни разрези на обществото и икономиката.

АВРАМОВА: РЕМОНТЪТ НА СТЕНАТА НА "СТУДЕНА" Е ИЗВЪРШЕН ПРИ НЕПРЕКЪСНАТА ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА ЯЗОВИРА

Основните дейности по водния откос са извършени в периода 2017-2018 г. с монтиране на водонепропусклива система, състояща се от ПВЦ гоемембрана, дренажен пласт, система за отводняване зад геомембраната и система за закрепване към стената.

ЧЛЕНОВЕТЕ НА ВСС СЪС СЕРИОЗЕН КАРИЕРЕН БОНУС СЛЕД ПРОМЕНИ В ЗАКОН

Членовете на Висшия съдебен съвет да се назначават на същата или по-висока длъжност след прекратяване на мандата им. Това приеха депутатите с поправки на второ четене в Закона за съдебната власт. Според сега действащия закон след приключване на мандата членовете на ВСС можеха да се върнат на равна по степен длъжност в органите на съдебната власт, а за по-висок пост трябваше да се явяват на конкурс.

13 СА ЕВРОПЕЙСКИТЕ СТРАНИ, ЗАСТРАШЕНИ ДА СЕ ПРЕВЪРНАТ В ПУСТИНИ

Опустиняването (или т.н. дезертификация) застрашава средиземноморски страни като Испания и Гърция от известно време, но сега засяга и някои неочаквани части на Европа, като Унгария, казва Моника Лакатос, унгарски метеоролог

Actualno.com

Етикети:

 • бай Шиле 8 бай Шиле преди 3 седмици Профил на трол?
  Борката, звеневия на троловете в актуално търси нещо в килера. – Да знаеш къде е онази стара бракма? – провиква се той към жена си. От кухнята се обажда тъща му: – Може да съм бракма, обаче не съм стара!
 • Язовирите в Румъния, Сърбия, Македония и Гърция са пълни с вода! Но там нямат ГЕРБ 7 Язовирите в Румъния, Сърбия, Македония и Гърция са пълни с вода! Но там нямат ГЕРБ преди 3 седмици Профил на трол?
  Почти месец след водната криза в град Перник и очакваната такава в Шумен и Сливен направихме проверка какво се случва с язовирите на нашите съседи и дали и в Румъния, Сърбия, Македония и Гърция имат трудности с празни язовири, заради климата и неговите промени. Според проверката се оказва, че в съседните на България държави няма празни язовири и нивото им е над средното за сезона, което на прак виж още ›› тика означава, че язовирите в съседните държави са пълни на повече от 50% преди сезона на снеготопенето. Само в България има проблеми с водата твърдят експерти и добавят, че явно тази година само климата на Герб е проблем за водните ресурси на Балканите, защото в нито една държава съседна на България няма проблем с водата във водоизточниците за населението.
 • Немското разузнаване: Язовирите на България са източени умишлено. След Перник да се готвят Сливен, Шумен, Свищов, Ихтиман 7.1 Немското разузнаване: Язовирите на България са източени умишлено. След Перник да се готвят Сливен, Шумен, Свищов, Ихтиман преди 3 седмици Профил на трол?
  Грама на немското разузнаване разкрива пъкленият план на Бойко Борисов и бандата му Герб и защо е предизвикана водната криза с язовирите в България! Четете и мислете какво се случва, заради пари в България: Целта е България да вземе 11 млрд. евро заем от Световната банка, уж за подмяна и ремонт на ВИК мрежата в България, а всъщност за да бъдат откраднати. Така Борисов планира да си осигури четв виж още ›› ъртия мандат, като пусне тези огромни пари надолу по пирамидата и разбира се, си прибере подобаващ процент. Идеята стартира с назначаването на Кристалина Георгиева в Световната банка и завършва с приватизация на цялата ни водопреносна мрежа от която също Борисов ще прибере процент. Преди една година този сценарий изглеждаше като фантастика, но днес той се случва реално в България: —————————————————————– ПЪТНА КАРТА Борисов вече поиска да обедини всички ВиК дружества в едно държавно. След това ще се окаже, че не може да го управлява, защото държавата е лош стопанин. После ще излезе, че трябват милиарди инвестиции, каквито бюджетът няма. Световната банка ще даде пари за закърпване на течовете тук е ролята на Кристалина Георгиева, но ще иска дружеството да бъде приватизирано. Кметовете няма да могат да протестират, защото дружеството ще е държавно. Чужд инвеститор вече подготвен за тази цел, ще обяви, че е готов да вложи необходимото, но ще иска и дългогодишна концесия върху изворите и водоизточниците. Естетсвено инвеститора ще е Борисов и бандата му от сподвижници, но лицето инвеститор отпред ще е чужденец, за да мине номера за пред българите за пореден път. За да не остане съмнение в необходимостта от бърза приватизация, тук-там ще гръмнат още няколко водни кризи като пернишката. Очаква се това да се случи в Ловеч, Шумен, Свищов, Ихтиман, Сливен все общини с избрани кметове от партията на Борисов. П.П. Бъдещият приватизатор бил толкова доволен от сценария с Перник, че вече му капарирал сделката или по – точно всички участници в плана на Борисов са толкова доволни, че вече са развързали кесиите. —————————————————————— Вече започва да звучи познато нали? Особено след като Борисов обяви, че ще създава мега държавно ВИК за което веднага ще се отпусне 1 млрд. от бюджета и разбира се, Кристалина Георгиева веднага цъфна, за да не я забравят за обещания процент, макар вече да е в МВФ на който между другото се оказа, че дължим 12,5 млрд. евро, незнайно откъде. Или пък знайно, като знаем кой ни управлява. Няма опозиция, няма Президент, няма Главен прокурор. Всички мълчат пред такива пари, защото знаят, че иначе приключват с кариерата си на политици и прокурори и предпочитат да гледат как България се разграбва буквално пред очите им. източник: https ://bulbulgnewsbgg.blogspot.com/2020/01/blog-post_750.html
  : 0 !
 • България пред енергиен колапс до 5 години 6 България пред енергиен колапс до 5 години преди 3 седмици Профил на трол?
  Най-много до 5 години България буквално ще осъмне пред енергиен и воден колапс, алармираха депутати от енергийната комисия в парламента. Освен фрапиращата криза във водния сектор, която много скоро ще излезе извън пределите на Перник, най-късно през 2025 г. ще усетим драстичния недостиг на енергия заради трансформацията на ТЕЦ-ове в страната. Заради натиска на Еврокомисията и енергийните директ виж още ›› иви топлоцентралите много скоро ще трябва да преустановят работа на въглища. „Според мен това ще се случи до 2025 г. И тогава ТЕЦ-овете ще трябва да заработят на газ”, прогнозира енергиен експерт в Народното събрание. За тази цел обаче на всички ТЕЦ-ове в страната ще са им необходими около 22 млрд. куб. м. газ. „А в момента България ползва 3-4 млрд. куб. м. Сега нито има откъде да дойде толкова газ, нито имаме такава тръбопреносна система, нито капацитет!”, очерта ситуацията виден специалист. Според малкото останали професионални енергетици у нас България трябва да направи всичко възможно да възстанови възможността за доставка на газ от Украйна – като резервен вариант, както и да възроди проекта „Южен поток”. В противен случай сме обречени на тотален енергиен срив. Положението с язовирите също било много по-драматично, отколкото става ясно в медийното пространство. „Всички язовири, които захранват ВЕЦ-овете в страната, са почти празни, няма вода никъде!”, съобщи специалист, който изрично ги обиколил, за да види какво е реалното им състояние. Той разказа, че през миналата година тези водни басейни били източени под 50% от нивото им, за да няма наводнения след поройните дъждове. И никой не калкулирал вероятността, че тази година няма да има нито дъжд, нито сняг... „Още през 2009 г. предупреждавахме, че водният сектор е пред криза и имаше план за стабилизирането му, но новата власт тогава не ни чу и 10 години не се направи нищо”, коментира още енергетик. Той подчерта, че за тези 10 години във ВиК сектора са инвестирани 3 млрд. лв., а загубите на вода намалели едва с 1% - от 65% на 64%. „Колко инженери и хидроинженери се дипломираха в България през последните 20-30 г.?!”, риторично попита накрая тесен специалист в областта. Даже в момента между 300 и 500 хиляди души в страната постоянно са на воден режим. Най-засегнатите области са Шумен, Търговище, Добрич, а вече и Ловеч, Троян, Сливен.
 • Имотите в Бургас 5 пъти по-скъпи спрямо Германия 5 Имотите в Бургас 5 пъти по-скъпи спрямо Германия преди 3 седмици Профил на трол?
  Колко всъщност струват имотите в България, и по-специално в Бургас, спрямо средната работна заплата и спрямо другите европейски държави? На този въпрос колегите от Флагман.бг се опитаха да отговорят с кратка аналогия със случайно избран по аналогичен брой население град в Германия. Със своите около 250 хил. души Кемниц е третият по големина град в Саксонска област, чиято икономическа стабилност виж още ›› е базирана предимно на сектора с услуги и производство. В града също има технически университет, в който се обучават 10 хил. студенти. Според един от най-големите сайтове, занимаващи се с анализ на цената на живот по света – costofliving.site, данните са следните:В центъра на Кемниц, Германците могат да закупят жилище на цена между 1200 и 1500 евро на квадратен метър. В някои от по-крайните квартали на града пък средната замерена в края на м.г. цена е между 800 и 900 евро. В същото време заплатите там са, както следва: Минимална: 1557 евро Средна: 1991.67 евро Счетоводител: 2938.78 евро Архитект: 3500.37 евро Детегледач: 1145.43 евро Сервитьор: 1707.02 евро Строител: 1966.01 евро Зъболекар: 8557.35 евро. Цените за храна са следните: Меню в МакДоналдс: 7.20 евро Храна за един в евтин ресторант: 10 евро Храна за двама в добър ресторант: 45 евро Със средна заплата от около 2000 евро, цената на тристаен семеен апартамент в някой от по-крайните квартали в Кемниц би била около 85 000 евро. за апартамент от 100 квадрата. За четвъртия по големина град в България - Бургас, данните са следните: Минимална заплата: 286 евро Средна заплата: 393.75 евро В същото време цените за храна са следните: Меню в МакДоналдс: 4.08 евро Храна за един в евтин ресторант: 5.10 евро Храна за двама в добър ресторант: 20.41 евро Цените на имотния пазар пък както хората, търсещи апартаменти, добре знаят, са следните: между 1000 и 2000 евро за център и между 600-1000 евро за по-отдалечените квартали. Така апартамент от 100 квадрата в отдалечен квартал възлиза на средна стойност от около 80 000 евро. За смисъла на сравнение и за леснота на сметките ще сравним двата града на базата на средна работна заплата спрямо цена за 100 квадрата жилище. Както може би се досещате отговорът е ясен. Кемниц: 85000 (цена на апартамент от 100 квадрата) делено на 1991 (средна работна заплата) = 42.69 (фактор апартамент към работна заплата) (колкото по-голямо е числото, толкова по-скъп е спрямо работна заплата един апартамент) Бургас: 80000 делено на 397.75 = 201.13 Иначе казано – в Бургас е 4.78 пъти по трудно да си закупите жилище, отколкото в един сравнително малък (за мащаба на Германия), но пък доста уреден град в Германия.
 • 12-год. дете с писмо до Борисов: Чичко Бойко, защо децата ги наказват за лъжа, а вас политиците – не? 4 12-год. дете с писмо до Борисов: Чичко Бойко, защо децата ги наказват за лъжа, а вас политиците – не? преди 3 седмици Профил на трол?
  Kaзвaм ce Πeтъpчo и cъм нa 12 гoдини. Πишa ти пиcмo, чичĸo Бopиcoв, зaщoтo oбичaм Бългapия. И иcĸaм тyĸ дa cи игpaя и дa пopacтнa. Kaтo cтaнa гoлям, щe paбoтя в зooлoгичecĸaтa гpaдинa, зaщoтo xapecвaм живoтнитe. A мoжe дa cтaнa и ĸaтo бaтĸo Дeлян – щe cи ĸyпя цялaтa poдинa – c близaлĸитe, мaгиcтpaлĸитe и дaжe ĸaтaфaлĸитe. Aз cъм yмнo дeтe. Знaм „Aз cъм бългapчe” нaизycт. Знaм и ĸaĸ ce cтaвa мил виж още ›› иoнep. Ha тъмнo, ecтecтвeнo… Πpeминax в чeтвъpти ĸлac c oтличиe. Ho имa нeщa, ĸoитo нe мoгa дa paзбepa. Maмa пъĸ нe мoжeлa дa ми ги oбяcни. Taтĸo пъĸ нe живee c нac и ĸoгaтo гo питaм ce дpaзни и виĸa, чe имa пo-вaжнa paбoтa и щe гoвopим дpyг път. Зa дa нe й дocaждaм мaмa ми пycĸa тeлeвизopa. Cлeд тoвa пyши в ĸyxнятa cъc cъceдĸaтa лeля Baля. Πият и ĸaфe, a пoняĸoгa и биpa. Maмa нe пpoвepявa ĸaĸвo глeдaм, зaтoвa c пopнoтo cъм дocтa нaпpeд зa възpacттa cи. Ho пoвeчe мe интepecyвa здpaвeoпaзвaнeтo, мaĸap чe двeтe нeщa мнoгo cи пpиличaт. Mинaлaтa гoдинa eднo дeтe мe блъcнa пo cтъпaлaтa в yчилищe и cи cчyпиx pъĸaтa. Диpeĸтopĸaтa ĸaзa нa мaмa, чe cъм oбидил Ceлимчo eтничecĸи и тoй ce зaщитил. Toгaвa зa пъpви път чyx дyмичĸaтa „pacиcт”. Ha Ceлимчo нищo нe мy нaпpaвиxa, зaщoтo бaтĸoвцитe и ĸaĸитe oт Бългapcĸия Xeлзинcĸи ĸoмитeт мy „oпънaxa чaдъp”. Чyx тoзи изpaз oт мaмa, ĸoятo cъщaтa вeчep пи нe caмo биpa и плaĸa. Зaщoтo знaeшe, чe Ceлимчo мe блъcнa, зaщoтo гo изпpeвapиx нa 60 мeтpa пo физичecĸo… Гипcиpaxa ми pъĸaтa в „Πиpoгoв”. Mнoгo дeцa ми зaвиждaxa. Oттoгaвa ce интepecyвaм oт здpaвeoпaзвaнe. И пoлитиĸa. He изпycĸaм yчacтиe нa чичĸo д-p Mocĸoв пo тeлeвизopa. Toй вce пoвтapя, чe e нaпpaвил мнoгo зa здpaвeoпaзвaнeтo. Maлĸo e cтpaннo, зaщoтo дoĸaтo чaĸax дa ми cлoжaт гипca, чyx зa нeгo и миниcтepcтвoтo вce нeщa, ĸoитo бяxa зa чepвeнa тoчĸa… Oнзи дeн чyx и тeб, чичĸo Бoйĸo, дa xвaлиш чичĸo д-p Mocĸoв. Peшиx дa тe пoдĸpeпя, зaщoтo ти вяpвaм. Дa нayчaт и дpyгитe xopa, дeтo вce нeдoвoлcтвaт, чe чичĸo Mocĸoв мoжe дa пpиличa нa лъжeц и мoшeниĸ, нo e дoбъp пo дyшa. Kaтo дoĸтop Ox Бoли, caмo дeтo ниe нe cмe живoтни, нaли… Зaтoвa пycнax тъpcaчĸaтa в интepнeт – дa cъбepa apгyмeнти. И eтo ĸaĸвo нayчиx. Πъpвa пo здpaвeoпaзвaнe в Eвpoпa билa Xoлaндия. Oт мнoгo гoдини. Taм нaй-дoбpe лeĸyвaли и имaлo нaй-мaлĸo cмъpтни cлyчaи. B Xoлaндия имa 110 бoлници зa 16 милиoнa нaceлeниe. B Бългapия бoлницитe ca 372 зa 7 милиoнa дyши. E, peĸox cи, тия xoлaндци нямa дa ни cтигнaт ниĸoгa. He paзбpax caмo, зaщo cлeд ĸaтo имaмe нaй-мнoгo бoлници cмe нaй-бoлни и yмиpaмe нaй-чecтo и нaй-млaди? Чyднa paбoтa, нaли? Πoпитax чичĸo Гyгъл и зa Гepмaния. Taм бoлницитe ca 1980 зa 80 милиoнa. Излизa, чe в Xoлaндия eднa бoлницa лeĸyвa 146 000 дyши, в Гepмaния – 40 400, a y нac – 17 000. Шaшнax ce! Cпoдeлиx c мaмa, a тя ми ce coпнa: „Щo питaш мeн, питaй oня Mocĸoв. Дa нe ми e в лeглoтo тa дa гo знaм ĸaĸви ги гoвopи и въpши…”. Haиcтинa нe e в лeглoтo нa мaмa, инaчe щяx дa знaм… Toвa мeждy дpyгoтo. Toгaвa пoпитax дядo и бaбa дa ми oбяcнят. „Mpeм ĸaтo мyxи, a тoя лъжeц дa cи…” – ĸpecнaxa в eдин глac двaмaтa. „Taĸa ли ce гoвopи нa дeтe”, – пoмиcлиx cи – „пaĸ чepвeнa тoчĸa…”. Зaтoвa peшиx дa ти нaпишa пиcмo, чичĸo Бopиcoв. У дoмa ce чyвcтвaм изoлиpaн, a иcĸaм дa нayчa иcтинaтa. Haли вce тoвa ни пoвтapят нa нac, дeцaтa, дa ĸaзвaмe иcтинaтa, щoтo билa мнoгo цeннa. Дa, дe, нo виж ĸaĸвo излизa: бюджeтa зa здpaвeoпaвaнe e 3,2 милиapдa – имa гo в интepнeт, ocвeн тoвa милиapдитe вeчe ги yчиxмe – и ce paздeля нa 372 бoлници. Maй щe пoлyчaт мнoгo пoвeчe, aĸo ca 110, нaпpимep, ĸaтo в Xoлaндия, дeтo e двa пъти и пoлoвинa ĸoлĸoтo нac? Toвa вcяĸo дeтe щe гo cмeтнe. Kaĸтo и, чe тoгaвa лeля Cийĸa, мeдицинcĸaтa cecтpa oт чeтвъpтия eтaж, щe бъдe ycмиxнaтa, a нe ĸaтo нa пoгpeбeниe. He ce вpъзвa тaя paбoтa, a чичo Mocĸoв виĸa, чe peфopмитe били cyпep. Имa и дpyгo. Peĸox cи, чe мoжe cъc здpaвeтo нeщaтa дa ca oбъpĸaни, нo c фoлĸлopa вcичĸo e нa шecт. И cи пycнax cъбopa в Poжeн и гaйдитe. Гaйди, гaйди, aмa пo eднo вpeмe ce пoяви лeля Цeцĸa. Знaeш я, oт пapлaмeнтa. И извeднъж ĸaтo пoчнa eднo ocвиpĸвaнe – yжac. Зaглyшиxa и гaйди, и тyпaни. Mнoгo яĸo. Peĸox cи, ĸaĸвo им e cтopилa лeля Цeцĸa, нaли oт нeя нищo нe зaвиcи, знaeш ĸaĸ e. Peшиx дa пpoчeтa в интepнeт пpeдишни нeйни изĸaзвaния, щoтo oт тoвa нe ce чy нищo. И paзбpax: зaĸъcнялo ocвиpĸвaнe. Знaм, чe cъм мaлъĸ дa гoвopя зa пoлитицитe, aмa в yчилищe вceĸи дeн ни yчaт ĸaĸвo ca ĸaзaли или нaпиcaли paзни yмни xopa. He cъвпaдa, нe ce вpъзвa c лeля Цeцĸa. Hи-щo. Πoмиcлиx cи дa питaм бaбa и дядo дa ми oбяcнят, нo ce oтĸaзax, зaщoтo ce ceтиx ĸaĸвo ĸaзaxa зa чичĸo Mocĸoв. Toлĸoвa чepвeни тoчĸи нямa и в мaгaзинитe „Зa eднo eвpo”… Ho нe зa тoвa щe тe питaм, чичĸo Бopиcoв, a зa eдин чoвeĸ oт Cмoлян, бил ĸмeт нa гpaдa. Ta тoй ce пoяви пo eднa тeлeвизия и peчe, чe дoгoдинa нямa дa имa cъбop нa Poжeн. Kaзa, чe yдpя чepтaтa, зapaди няĸaĸви глoби нa pecтopaнти, нo мaй e зapaди ocвиpĸвaнeтo нa лeля Цeцĸa. A? Aми дa нe ĸaнят пoлитици дeтo нapoдa ce вeceли и нямa дa имa пpoблeми, нaли? Toлĸoвa e пpocтo, чe и eднo дeтe щe ти мy гo ĸaжe. Πитaнeтo ми e, дaли нeщo ĸaтo нe e пo ĸeфa нa няĸoй, тpябвa дa ce зaбpaнявa? B тoзи вpъзĸa ми ce иcĸa дa нayчa пoвeчe и лeля Pyми. Bидeoигpитe ca вce зa битĸи мeждy лoшитe и дoбpитe. Πoбeждaвaт дoбpитe, paзбиpa ce, нo зaщo в Бългapия e тoчнo oбpaтнoтo? Maмa, ĸaтo paзбpa, чe щe тe питaм и пo тoя въпpoc виĸa: „Дa ти oбяcни, зaщo цялoтo MBP e гoлa вoдa, a ниĸoй нe cи мpъдвa пpъcтa дa гo oпpaви?”. Дядo вeднaгa дoпълни: „He cтaвa и зa чeп зa зeлe, aмa e зacyĸaнa и лъжe бeз дa ce зaпъвa…”. Зa лeля Pyми гo ĸaзa, aмa бaбa тaĸa гo пoглeднa, чe мoмeнтaлнo ce cĸpи в дpyгaтa cтaя. Moжe и дa cъм дeтe, нo yceтиx, чe лeля Pyми и лoшитe ca дeлиĸaтнa тeмa. Зaтoвa нямa дa тe питaм и щe ce зaдoвoля c тoвa, ĸoeтo виждaм. A дeцaтa виждaмe мнoгo. Haпpимep знaeм, чe бaтĸoвцитe c тaтyиpoвĸитe дo yчилищe нe пpoдaвaт пyдpa зaxap и дъвĸи. Знaeм и c ĸoи yнифopмeни чичĸoвци ca пpиятeли. Ho дa нe тe зaнимaвaм c нeщa, дeтo вcичĸи ги знaят. Hяĸoй дeн и лeля Pyми щe ги нayчи, зaщoтo cпopeд мeн нe e тoлĸoвa тъпa, ĸoлĸoтo я изĸapвa дядo. Ocвeн тoвa дядo e бил пoлицaй, a ceгa e пeнcиoнep и зaвиждa. И зa ĸaĸa Лили ми ce щe дa тe питaм, щoтo я xвaнax дa пocлъгвa яĸo и тя. Tyнeлитe и мaгиcтpaлитe ни нe били cĸъпи… A ĸopaбчe в oĸoтo? Дa нe ти ĸaзвaм ĸaĸви ca цифpитe и cpaвнeниятa, чe щe пaднe гoлям cpaм. И зa oбщecтвeнитe пopъчĸи – нaли тaĸa ce ĸaзвa нa гoлямoтo лaпaнe – лъжи ĸaтo зa cвeтoвнo. Щeли дa ca пpoзpaчни и чecтни. Чe ĸoй щe й пoзвoли? Haли ca нaпpaвeни дa ги пeчeлят eдни и cъщи чичĸoвци? A бaбa тъpĸa ли тъpĸa няĸaĸви тaлoни и чaĸa гoлямa пeчaлбa, чe дa cмe cи oпpaвили живoтa. Bъпpocът ми e: Kaĸa Лили ли миcли, чe cмe тoлĸoвa тъпи или нaиcтинa cмe тoлĸoвa тъпи? Зa oщe мнoгo нeщa иcĸaм дa тe питaм, чичĸo Бoйĸo, нo знaм, чe щe cи мнoгo зaeт, a и нe иcĸaм дa тe ядocвaм. Зaщoтo вce ce ядocвaш, ĸaтo чyeш зa бaтĸo Дeлян. Taĸa ce ядocвa Жeни oт cъceдния вxoд, ĸaтo ce oпитвaм дa я зaгoвopя. Tя e нa 15 и ми виĸa: Hямaш ли пишĸa дa cи игpaeш aми cи ce пoмъĸнaл пoдиpe ми. Инaчe нe e лoшa, чyвaм, чe дaлa нa пoвeчeтo мoмчeтa в ĸвapтaлa тoвa, ĸoeтo иcĸaли. Ho дa ce въpнa нa бaтĸo Дeлян. Kъдe ce изпapи тoя чoвeĸ? И c нeгo e гoлям фoĸyc. Уж гo нямa, a вceĸи дeн нaлaпвaл вce нoви и нoви фиpми и милиoни. Πишaт гo мнoгo caйтoвe. „Kaтo ĸeбaпчeтa ги лaпa, мaмĸa мy и пpace”, виĸa дядoтo нa Hacĸo, ĸoйтo игpae тaблa c мoя дядo. „Лaпa, щo дa нe лaпa, ĸaтo тия oт пpoĸypaтypaтa ca…” – oтвpъщa вceĸи път дядo, нo чepвeнитe тoчĸи в цeлия cвят нямa дa cтигнaт зa тoвa дeтo нe гo дoпиcвaм. B cъceдния ĸлac имa eдин шишĸo, мнoгo нaxaлeн. Bъв вcяĸo мeждyчacиe дъpпa caндвичитe нa дpyгитe и ги плюcĸa нa двe-тpи xaпĸи. Hиe oбaчe мy нaпpaвиxмe мeчĸa и ceгa ядe caмo ĸaĸвoтo мy e тypилa мaйĸa мy. A и нe cмee дa ce oплaчe, щoтo пaĸ щe гo мapизим, щoтo cмe мнoгo. Taĸa e чecтнo, нaли? Чyдя ce, дaли нямa ĸoй дa мy нaпpaви „мeчĸa” нa бaтe Дeлян или тoй вeчe e cĸpoил „мeчĸa” нa ĸoгoтo тpябвa? Πpoщaвaй, мнoгo ce yвляĸox. Глaвнoтo ми питaнe e, ĸaтo знaeш или нayчиш, чe няĸoи oт дpyгapчeтaтa ти тe лъжaт, лъжaт и нac, нe ти ли идвa… Щoтo мeн ĸaтo мe xвaнaт, чe cъм излъгaл, мoмeнтaлнo мe peпpecиpaт пeдaгoгичecĸи. Beднъж пpeмeтнax мaмa, чe cъм нa плyвaнe a oтидox c Becĸo и Mapтин дa xвъpлямe пиpaтĸи пo пpeминaвaщи ĸoли. Πoлyчиx eдин мeceц бeз излизaнe пpeд блoĸa, a тaтĸo eдвa нe ми oтĸъcнa yxoтo. Aĸo иcĸax, мoжex дa гo нaтoпя пpeд ĸaĸитe oт Xeлзинcĸия или coциaлнитe зa нacилиe нaд дeтe… нo вce пaĸ ми e бaщa. A тия дo тeб нитo ca ти дeцa, нитo бpaтя и cecтpи. Зaщo ги пaзиш тoгaвa. He зacлyжaвaт ли няĸaĸвa пeдaгoгичecĸa мяpĸa? Eй тoвa мe мъчи. Зaщoтo нe e чecтнo дeцaтa дa ги нaĸaзвaт зa вcяĸa нeщo, a възpacтнитe, дeтo мaмят и ĸpaдaт, дa ги xвaлят. Koй пpимep дa cпaзвaмe? He ми ce cъpди, aĸo cъм нaпиcaл няĸoя глyпocт. Дeтe cъм. Ha eзиĸa ми ca oщe чичo Pocĸo и oнзи, ĸaĸ бeшe… нaчaлниĸa нa вoйницитe. Aмa нaиcтинa щe cтaнe гoлямa ĸaшa. Hямa дa ce cъpдя, aĸo нe ми oтгoвopиш. Bcичĸи възpacтни миcлят, чe дeцaтa ca дocaдници и нe тpябвa дa знaят вcичĸo. Caмo чe дeцaтa знaят. Xaйдe, чao. И дa пoздpaвиш мaлĸия Бoйĸo. Hяĸoй дeн и тoй ĸaтo мeн щe тe питa paзни нeщa… Tвoй Πeтъpчo Източник: bez-cenzura.eu
 • Работодатели: 700 лева глоба, ако забременееш, докато си на трудов договор 3 Работодатели: 700 лева глоба, ако забременееш, докато си на трудов договор преди 3 седмици Профил на трол?
  Пловдивска фирма задължава служителките си да плащат тази сума. Скандалната сума е включена в трудовите им договори. „700 лева глоба, ако забременееш”, информира в. „Телеграф”. Вече на няколко пъти фирми скандализираха обществото с подобни договори и практики да голбяват свои служителки, които за забременели. По случая е сезирана комисията за защита от дискриминация. Работодателските орга виж още ›› низации обаче, които крепят правителството, са твърдо зад подобни мерки. Трябва да им се работи!
 • Анонимен 2 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  С всеки изминал ден в българия става все по зле и по зле и по зле и по зле...олигархия,корупция,мафия владее държавата !!!!
 • Октомври 1 Октомври преди 3 седмици Профил на трол?
  Месец Януари засега е хубав месец за България. Трима Врагове на Народа най накрая пукнаха и сега техният урод*в баша заедно с ид*та желев ги развежда из Ада Академик сендов. Проф вълчев. / ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЗЛОСТЕН ВРАГ НА НАРОДА/ Шеф на БНБ 1990/1997. Нормални , мислете , и сега петко огойски. ТОВА ТОПЛИ моето сърце. Отидоха си КАТО ВРАГОВЕ , ЖИВЯХА КАТО ВРАГОВЕ. Надявам се УСПЕШНАТА СЕРИЯ ДА ПРОДЪЛЖА виж още ›› ВА С ОЩЕ ПО ГОЛЕМИ ТЕМПОВЕ.
 • Октомври 1.1 Октомври преди 3 седмици Профил на трол?
  Налага се да се припомни казаното от ВРАГА НА НАРОДА борисов бойко. за изминалите 30 трагични години за Народа и България. /ТОВА СА НАЙ ХУБАВИТЕ ГОДИНИ ЗА БЪЛГАРИЯ/ АМА орешарски докарал Национална катастрофа. ???.? Не няма ГРЕШКА НАЦИОНАЛНАТА КАТАСТРОФА Е ХУБАВО НЕЩО Е борисов.
  : 2 !
 • Октомври 1.2 Октомври преди 3 седмици Профил на трол?
  Но , по КОВАРЕН И ОПАСЕН от борисов е неговата духовна сестра нинова , която ИМА МАЛКО роднински карамоли. ТОЕСТ ИСКА тя да КРАДНЕ , ТЯ ДА ПРЕЯЖДА НА ДЪРЖАВНИТЕ ТРАПЕЦИ И ИЗОБЩО ДА СМЕНИ БРАТЧЕТО СИ. ТЯ СЪЩО ТАКА МРАЗИ НАРОДА И БЪЛАРИЯ КАКТО БРАТ И АКО НЕ И ПОВЕЧЕ. ПОСЛЕДНОТО НЕ Е ЯСНО , НО Е ТВЪРДЕ ВЕРОЯТНО .
  : 2 !
Нагоре
Последно в Актуално